Ο Ελον Μασκ φέρεται να διέταξε τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν το δικό του δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink (της SpaceX) κοντά στις ακτές της Κριμαίας πέρυσι, λόγω των φόβων του ότι μια επικείμενη ουκρανική επίθεση στον στόλο της Ρωσίας θα μπορούσε να εξοργίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να τον εξωθήσει να απαντήσει, καταφεύγοντας στο πυρηνικό του οπλοστάσιο. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Γουόλτερ Αϊζακσον στο βιβλίο «Elon Musk», μια νέα βιογραφία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου που κυκλοφόρησε την Τρίτη.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί δορυφορικά τερματικά της Starlink για να διατηρεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της συνδεδεμένες, καθώς η Ρωσία έχει καταστρέψει το σύνολο των υποδομών τηλεπικοινωνιών της χώρας. Ωστόσο, καθώς ουκρανικά μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη, οπλισμένα με εκρηκτικά, πλησίαζαν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, ξαφνικά βρέθηκαν εκτός σύνδεσης και απλώς «ξεβράστηκαν», όπως υποστηρίζει ο Αϊζακσον στο βιβλίο του, απόσπασμα του οποίου δημοσίευσε την Πέμπτη το CNN.
Γράφει επίσης ότι οι ανησυχίες του Ελον Μασκ για ένα πλήγμα στις δυνάμεις του Κρεμλίνου στην Κριμαία –το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει πυρηνικά αντίποινα– εντάθηκαν έπειτα από συνομιλίες που είχε με ανώτερους ρώσους αξιωματούχους. Ανησυχούσε, μάλιστα, ότι η ουκρανική επίθεση θα χαρακτηριζόταν από τη Μόσχα ένα «μικρό Περλ Χάρμπορ».
Ομως επίσης την Πέμπτη το αφεντικό της Tesla και της SpaceX αρνήθηκε ότι διέταξε να απενεργοποιηθεί το δίκτυό του, γράφοντας στο Χ (πρώην Twitter) ότι στην εν λόγω περιοχή το Starlink δεν είχε ενεργοποιηθεί και ως εκ τούτου «Η SpaceX δεν απενεργοποίησε τίποτα».
Ο 52χρονος δισεκατομμυριούχος απηύθυνε επίσης έκκληση για άμεση εκεχειρία. «Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία. Κάθε μέρα που περνάει, περισσότεροι νέοι Ουκρανοί και Ρώσοι πεθαίνουν για να κερδηθούν και να χαθούν μικρές εκτάσεις γης, με τα σύνορα να αλλάζουν μετά βίας. Αυτό δεν αξίζει τη ζωή τους», έγραψε ο Μασκ.
Πάντως, σύμφωνα με όσα γράφει ο Αϊζακσον στο βιβλίο του, ο Ελον Μασκ αρνήθηκε να ανακαλέσει την απόφασή του περί απενεργοποίησης του Starlink στην περιοχή της Κριμαίας, ακόμη και παρά τις εκκλήσεις του Μιχάιλο Φεντόροφ, υπουργού Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Τεχνολογίας της Ουκρανίας.
Οπως συνοψίζουν οι λονδρέζικοι Times σε ρεπορτάζ τους, ο Φεντόροφ φέρεται να προσπάθησε να τον μεταπείσει, αναδεικνύοντας λεπτομερώς τις δυνατότητες των drones που επρόκειτο να πλήξουν τον ρωσικό στόλο. Ο Μασκ, ωστόσο, παρότι εντυπωσιάστηκε με τα drones, τον ενημέρωσε ότι δεν επρόκειτο να ενεργοποιήσει ξανά το δίκτυο Starlink, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία «το παρακάνει πλέον και απευθύνει έκκληση για στρατηγική ήττα [της Ρωσίας]», σύμφωνα, πάντα, με τον Αϊζακσον.
Ο Μασκ παρείχε στην Ουκρανία δορυφορικά τερματικά Starlink (αξίας εκατομμυρίων δολαρίων) αφού η Ρωσία έβαλε στο στόχαστρό της τα συστήματα τηλεπικοινωνιών της χώρας πριν από την πλήρη εισβολή της πέρυσι. Το Starlink επιτρέπει επίσης στους Ουκρανούς, στις όποιες πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές, να έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς τους, ενώ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το χρησιμοποιεί για να απευθύνεται στον ουκρανικό λαό.
Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία άρχισε να αξιοποιεί και για να συντονίζει καίρια πλήγματα κατά των ρωσικών δυνάμεων, ο ζάπλουτος επιχειρηματίας άρχισε να έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την εμπλοκή του στον πόλεμο. «Πώς βρέθηκα σε αυτόν τον πόλεμο;» ρωτάει τον Αϊζακσον στη βιογραφία ο Μασκ. «Το Starlink δεν προοριζόταν να χρησιμοποιείται σε πολέμους. Φτιάχτηκε για να μπορούν οι άνθρωποι να παρακολουθούν Netflix και να χαλαρώνουν, για να συνδέονται στο διαδίκτυο για το σχολείο και να κάνουν ειρηνικά πράγματα, όχι (να εξαπολύουν) επιθέσεις με drones».
Παρότι είναι γνωστό ότι το Starlink διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αντίσταση των Ουκρανών κατά της Ρωσίας, πέρυσι το Κίεβο δεν δίστασε να αντιδράσει οργισμένα, όταν ο Ελον Μασκ παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο στο οποίο προβλεπόταν η παραμονή της Κριμαίας υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μασκ πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες η Μόσχα χαρακτηρίζει ρωσικά εδάφη.
Πέρυσι τον Οκτώβριο ο Μασκ είπε πως η SpaceX ξόδευε 20 εκατ. δολάρια τον μήνα για τη συντήρηση και τη λειτουργία Starlink στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, πως η εταιρεία είχε ενημερώσει το Πεντάγωνο ότι σύντομα δεν θα ήταν σε θέση καλύπτει αυτά τα έξοδα. Ωστόσο ο Μασκ αναθεώρησε, γράφοντας στο Twitter: «Χαλάλι, απλώς θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την κυβέρνηση της Ουκρανίας δωρεάν». Τον περασμένο Ιούνιο το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η SpaceX κέρδισε ένα αμυντικό συμβόλαιο για την παροχή δορυφόρων στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News