682
Τον Νοέμβριο του 2016, από όπου και η φωτογραφία, ο Τραμπ ήταν πλέον εκλεγμένος πρόεδρος και ο Κρίστι ακόμη κυβερνήτης | EPA/PETER FOLEY

Πώς ο Κρις Κρίστι δεν έγινε αντιπρόεδρος του Τραμπ – και τι ρόλο είχε σε αυτό η Ιβάνκα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2019, 12:22
Τον Νοέμβριο του 2016, από όπου και η φωτογραφία, ο Τραμπ ήταν πλέον εκλεγμένος πρόεδρος και ο Κρίστι ακόμη κυβερνήτης
|EPA/PETER FOLEY

Πώς ο Κρις Κρίστι δεν έγινε αντιπρόεδρος του Τραμπ – και τι ρόλο είχε σε αυτό η Ιβάνκα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2019, 12:22

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε πολλές φορές από τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι, αν θα ήθελε να γίνει αντιπρόεδρος του, φαίνεται όμως ότι ο κύκλος του Τραμπ -και ιδίως ο οικογενειακός- ήταν αυτός που φρέναρε την επιλογή.

Η αποκάλυψη του παρασκηνίου για την επιλογή αντιπροέδρου γίνεται σε βιβλίο του Κρίστι που αναμένεται να εκδοθεί αυτή την εβδομάδα.

Ο τίτλος αρκετά εύγλωττος ως προς το περιεχόμενο: «Αφήστε με να Ολοκληρώσω: Ο Τραμπ, οι Κούσνερ, ο Μπάνον, το Νιου Τζέρσι, αλλά και η Δύναμη της Πολιτικής στο Πρόσωπό Σου», μπλέκοντας την οικογένεια του γαμπρού του προέδρου και τον πρώην στενό του συνεργάτη.

Σε αυτό ο Κρίστι, που διεκδίκησε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2016 αλλά αποχώρησε πολύ νωρίς, αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την φιλία του με τον πρόεδρο Τραμπ.

«Είσαι έτοιμος;»

Ο Κρίστι μας περιγράφει τον διάλογό του με τον Τραμπ μια ημέρα του Μαΐου του 2016.

Ο μεγιστάνας τον κάλεσε τηλεφωνικά στο γραφείο του στο Τρέντον του Νιου Τζέρσι, ρωτώντας τον αν ήθελε να θεωρείται ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία.

«Δεν νομίζω ότι τον αιφνιδίασε η απάντησή μου», έγραψε ο Κρίστι προσθέτοντας ότι ήταν ανοιχτός σχετικά με το ενδιαφέρον του για την θέση από την ημέρα που ο ίδιος και η σύζυγός του Μαίρη Πατ, εμφανίστηκαν στον Πύργο Τραμπ υποστηρίζοντας την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ. «Κυρίως για την θέση του αντιπροέδρου, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτές ήταν οι δύο θέσεις τις οποίες καλοέβλεπα», γράφει ο Κρίστι.

Ο Κρίστι στην συνέχεια περιγράφει την σύγχυση που ακολούθησε κατά τις επόμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ είχε δηλώσει στις 10 Μαΐου του 2016 στο Associated Press ότι ο ίδιος εξέταζε τις υποψηφιότητες «πέντε ή έξι ανθρώπων».

Ο πρώην πλέον κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι εξηγεί ότι ήταν και στη λίστα των υποψηφίων αντιπροέδρων του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012. «Είχα κάποια ιδέα για το τι έπρεπε να περιμένω. Θα έπρεπε να καταθέσω μία τεράστια σειρά εγγράφων (εκκαθαριστικά της εφορίας, επενδυτικά έγγραφα, προσχέδια ομιλιών, αναφορές για τα οικονομικά προεκλογικών εκστρατειών) παρουσιάζοντας λεπτομερώς κάθε παράμετρο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής μου».

Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε επίσης με τον Κρίστι ένα βράδυ του Ιουνίου, ρωτώντας τον αν είναι έτοιμος.

«Αν είμαι έτοιμος; Έτοιμος για πιο πράγμα;» αναρωτήθηκε με την σειρά του ο Κρίστι.

«Γνωρίζεις γιατί», φέρεται να του απάντησε ο Τραμπ σύμφωνα με το βιβλίο.

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η αντιπροεδρία «δεν έμοιαζε πια με άσκηση ή σαν μια θεωρητική πιθανότητα, έμοιαζε ρεαλιστική».

Φαίνεται όμως ότι η επιρροή των ανθρώπων του Τραμπ εμπόδισε το όνομα του Κρίστι να μπει στην λίστα των υποψηφίων αντιπροέδρων. Τελικά ο τότε κυβερνήτης της Ιντιάνα Μάικ Πενς επιλέχθηκε για την θέση, με τον πρώην κυβερνήτη να μιλά για παρασκήνιο που τον εξώθησε εκτός λίστας.

Το τηλεφώνημα που δεν έγινε

Ενα απόγευμα του Ιουνίου, το τηλέφωνό μου χτύπησε και πάλι, θυμάται ο Κρίστι.

«Ηταν ο Ντόναλντ που καλούσε από την Ιντιάνα, όπου νωρίτερα το απόγευμα ο Πενς τον είχε παρουσιάσει σε μία προεκλογική εκστρατεία στο Γουέστφιλντ. “Εχω μία ερώτηση για σένα”» μου είπε.

» – Περί τίνος πρόκειται;

» – Είσαι έτοιμος;

» – Να είμαι έτοιμος; Έτοιμος για πιο πράγμα;

» – Γνωρίζεις για πιο πράγμα.

» – Με ρωτάς;

» – Οχι, όχι. Θέλω απλά να ξέρω πριν πάρω την τελική απόφασή μου. Είσαι έτοιμος γι’ αυτό; Επειδή όπως ξέρεις Κρις θα γίνουν πολλά. Θα πρέπει πολλά πράγματα να βγάλεις μπροστά. Θα υπάρξει μεγάλη έρευνα. Θέλω να είμαι σίγουρος αν εσύ και η Μαίρη Πατ είστε έτοιμοι γι’ αυτό.

» – Είμαστε μια χαρά. Μην ανησυχείς γι’ αυτό. Έχουμε περάσει από πολλές έρευνες. Αυτό δεν μας ενοχλεί.

» – Εντάξει. Λοιπόν, θα πάρω την απόφασή μου αύριο»

Ωστόσο αργότερα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από υψηλόβαθμο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ που του είπε ότι η οικογένεια του Τραμπ είναι εκνευρισμένη για την πρόθεση του Τραμπ να εξετάσει και την επιλογή του Κρίστι. Κατονόμασε ειδικότερα την κόρη του Τραμπ Ιβάνκα και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ που ανέλαβαν οι ίδιοι δράση για να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι.

Τελικά, ο Κρίστι είδε το θέμα μάλλον στωικά: «Εάν θέλει να με επιλέξει, θα με επιλέξει. Αν δεν θέλει να επιλέξει, δεν θα με επιλέξει. Δεν παίζω κάποια παιχνίδια εδώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...