Ο Γουίσντον Τσόρτσιλ ήταν πότης. Και καπνιστής. Και υποσχέθηκε στους Βρετανούς, «αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα» αλλά και τη «νίκη». Και ήταν σε όλα αυτά απόλυτος. Πώς λοιπόν υποδύεσαι στη μεγάλη οθόνη έναν τέτοιο άνθρωπο; Εναν θρύλο με τέτοιο πάθος και τέτοια πάθη. Ολοι λένε ότι η ερμηνεία του Γκάρι Ολντμαν στο «Darkest Hour» που θα βγει στους κινηματογράφους τον Ιανουάριο είναι για Οσκαρ – ήδη είναι υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Αλλά ήταν και μια ερμηνεία που του προκάλεσε προβλήματα με την υγεία του.
Ο Τσόρτσιλ μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα 65 του και βγήκε στα 71 του. Αντεξε στην έλλειψη ανέσεων στο υπόγειο καταφύγιο, στα επικίνδυνα αεροπορικά ταξίδια, στην κατάχρηση πούρου και ουίσκι. Ο Ολντμαν στα 59 του, τα βρήκε σκούρα.
Ο Ολντμαν έπρεπε να καπνίζει συνεχώς για τις ανάγκες του φιλμ με αποτέλεσμα να υποστεί, όπως λέει, δηλητηρίαση από τη νικοτίνη των πούρων! Η ταινία, που σκηνοθετήθηκε από τον Τζο Ράιτ, ακολουθεί τις πρώτες μέρες της πρωθυπουργίας του Τσόρτσιλ, όταν η ναζιστική πλημμυρίδα έπνιγε την Ευρώπη και ο ίδιος έπρεπε να αποφασίσει αν θα συνθηκολογούσε με τον Χίτλερ για να αποφύγει τη μάχη και την επαπειλούμενη ήττα. Ηταν όντως οι πιο σκοτεινές, οι πιο αγωνιώδεις ώρες.
Ο βρετανός ηθοποιός αφοσιώθηκε πλήρως στον ρόλο. Πέρασε περισσότερες από 200 ώρες στο μακιγιάζ στη διάρκεια των γυρισμάτων, που κράτησαν 58 ημέρες. Στις περισσότερες σκηνές της ταινίας, ο Ολντμαν βρίσκεται με ένα αναμμένο πούρο στο χέρι ή στο στόμα χωρίς φυσικά να μπορεί να φανταστεί τις συνέπειες.
This is Gary Oldman. Prepared to play his part as Winston Churchill in a new film. Impressive. pic.twitter.com/CVBlSDuyeZ
— SimonNRicketts (@SimonNRicketts) 4 Νοεμβρίου 2016
«Επαθα σοβαρή δηλητηρίαση από την νικοτίνη. Υπήρχε ένα πούρο, το οποίο ήταν καπνισμένο κατά 3/4 και το άναβαν ξανά και ξανά. Μετά όμως στη διάρκεια των λήψεων, αυτό σχεδόν τελείωνε και έσβηνε οπότε το αντικαθιστούσαν με καινούργιο πούρο –αυτό το κάναμε περίπου 10 με 12 φορές σε κάθε σκηνή», αποκάλυψε ο ηθοποιός. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, ο Γκάρι Ολντμαν κάπνισε τουλάχιστον 400 πούρα Αβάνας «Romeo y Julieta», με περίπου 17.000 ευρώ από το συνολικό κόστος παραγωγής των 25 εκατ. να πηγαίνει μόνο στην αγορά τους. Μιλάμε για περίπου τέσσερα πούρα την ημέρα για περίπου δύο μήνες.
Αξιζε τον κόπο; Ο Ολντμαν, που ήταν υποψήφιος για Οσκαρ και το 2012 –για το εκπληκτικό «Tinker, Tailor, Soldier, Spy», οπότε «έχασε» από τον Ζαν Ντυζαρντέν για το «Artist»–, ελπίζει ότι τώρα θα είναι αυτός με το χρυσό αγαλματάκι.
Δείτε το εντυπωσιακό τρέιλερ, που φυσικά ξεκινά με τον Ολντμαν στον ρόλο του Τσόρτσιλ να ανάβει το πούρο του
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News