1209
Μητσοτάκης, Ανδρέας, Σκανδαλίδης, Τσίπρας - όλοι συνδέθηκαν με έναν τρόπο στη συζήτηση στη Βουλή για την MDCA Ελλάδας - ΗΠΑ | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ SOOC/ INTIMENEWS/ CreativeProtagon

Πώς ο Ανδρέας Παπανδρέου των 80s έγινε (ξανά) θέμα στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 08:01
Μητσοτάκης, Ανδρέας, Σκανδαλίδης, Τσίπρας - όλοι συνδέθηκαν με έναν τρόπο στη συζήτηση στη Βουλή για την MDCA Ελλάδας - ΗΠΑ
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ SOOC/ INTIMENEWS/ CreativeProtagon

Πώς ο Ανδρέας Παπανδρέου των 80s έγινε (ξανά) θέμα στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 08:01

Την τιμητική του είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Βουλή την Πέμπτη κατά τη συζήτηση για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, την περίφημη MDCA. Και αν ο Αλέξης Τσίπρας το συνηθίζει να επικαλείται τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ –εδώ προσπαθεί μάταια και αστεία να μιμηθεί και τη φωνή του–, το ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον πρώην Πρωθυπουργό δεν πέρασε απαρατήρητο –ούτε και ασχολίαστο από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, σε μια ακόμη προσπάθεια να ταυτιστεί με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και να εφεύρει έναν κάποιον παραλληλισμό –Παπανδρέου εναντίον Μητσοτάκη τότε, Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη σήμερα– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταξίδεψε χρονικά στο 1990. Και κατήγγειλε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τότε Πρωθυπουργός και πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού, είχε αποκαλέσει «Ιανό» τον τότε ηγέτη του ΠΑΣΟΚ επειδή δεν είχε ψηφίσει την ανανεωμένη συμφωνία που είχε φέρει προς ψήφιση, σημειώνοντας πάντως ότι ακόμα κι εκείνη δεν ήταν επ’ αόριστον, όπως επέμεινε ότι είναι η παρούσα αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία, παρότι ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επανειλημμένα ότι είναι πενταετής με τη δυνατότητα καταγγελίας της στο τρίτο έτος από το ένα εκ των δύο συμβαλλόμενων μερών.

Από την πλευρά του και ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε κάπως απαξιωτικά στον Ανδρέα Παπανδρέου, επισημαίνοντας στον κ. Τσίπρα ότι με όσα είπε –ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία και θα επιδιώξει επανατροποποίησή της– του θύμισε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, «ο οποίος εκλέχθηκε υποσχόμενος “έξω οι βάσεις του θανάτου”, για να έρθει το 1983 να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια». Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να στείλει στον κ. Τσίπρα το βιβλίο του –τη μετάφραση της πτυχιακής του εργασίας– για τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις. Σε αυτό διαπίστωνε ότι η διγλωσσία του Ανδρέα Παπανδρέου δεν ήταν ωφέλιμη γιατί τελικά το 1983 «τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά, ήταν η περιβόητη διατύπωση “terminable”, η οποία του επέτρεπε να έρθει στη Βουλή και να ισχυριστεί ότι οι βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν».

Ολος αυτός ο καβγάς για τον Ανδρέα και τις βάσεις, έθιξε καθώς φαίνεται τα ιερά και τα όσια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο διεκδικεί για λογαριασμό του τη χρήση του πολιτικού trademark Ανδρέας Παπανδρέου και το δικαίωμα να προσβάλλεται όταν γίνονται απαξιωτικές αναφορές στο όνομα αυτό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, απευθύνθηκε και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα και τους υπενθύμισε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου «παρέλαβε μία χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε από κάθε άποψη στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων».

Ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε πρώτα στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι αναμασά την προπαγάνδα της Δεξιάς και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Πρωθυπουργός ξέχασε να πει ότι από τις τότε αμερικανικές βάσεις, έμεινε μόνο η Σούδα και η νατοϊκή βάση στο Ακτιο. Ξέχασε παράλληλα να πει ότι η τότε εξωτερική πολιτική οδήγησε τη χώρα σε πολύ μεγάλη ισχύ στα πλαίσια της τότε ΕΟΚ. Τι να μιλήσουμε για αυτό; Να μιλήσουμε για την Κίνηση των 6 και τι σήμαινε; Για τη συνέντευξή του στο ABC μετά την εκλογή του; Για ποιον μιλάτε με αυτό τον τρόπο και με αυτή την έπαρση;» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, για να συμπληρώσει:

«Ο Μητσοτάκης, ο πρεσβύτερος, εκτός του ότι τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο, έκανε όλη εκείνη την περίοδο δύο προτάσεις για το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και απέτυχαν και οι δύο και έχασε η χώρα τρία ολόκληρα χρόνια από το θέμα της συμβολής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και έπρεπε να έρθει ο Ανδρέας Παπανδρέου ξανά το 1993, αυτός που κατηγορήθηκε, και τον Ιούνιο του 1994 να υπογράψει το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εφάρμοσε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και έφτασε η Ελλάδα στο ευρώ, στην ΟΝΕ και τη συμφωνία στο Ελσίνκι».

Ακολούθησε η απάντηση στα όσα είχε πει ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Σκανδαλίδη να επισημαίνει ειρωνικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και προβάλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη», υπενθυμίζοντας ότι εκείνη την εποχή στην οποία είχε αναφερθεί στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας «τον έστελναν από το κόμμα του (τον τότε Συνασπισμό) στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη».

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου «κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος», ενώ όπως εκτίμησε με επίκεντρο τις εξελίξεις στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη «γιατί η ρίζα άρχισε πάλι να ανθίζει και μία νέα γενιά θα βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας».

Κατρίνης: «Προσωπικό μένος» Μητσοτάκη

Για τον Ανδρέα μίλησε και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος έκανε λόγο για «προσωπικό μένος» του Πρωθυπουργού απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου:

«Το προσωπικό πολιτικό σας μέγεθος δεν συγκρίνεται ούτε πρόκειται ποτέ να συγκριθεί με το μέγεθος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε υπερηφάνεια και εθνική αξιοπρέπεια στους έλληνες πολίτες».

Σε ότι αφορά στις αναφορές του κ. Τσίπρα στο 1990 και στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Κατρίνης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να θυμηθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το κόμμα του, ο Συνασπισμός, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία είχαν παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Καταλόγισε υποκριτική στάση στο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας αυτο που είχε πει ο αποχωρήσας πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάϊατ ότι «η αναγέννηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ως λόγο καταψήφισης σήμερα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας την Τουρκία. Την ελληνογαλλική όμως συμφωνία που προστατεύει τη χώρα απέναντι στην τουρκική απειλή, για ποιο λόγο την καταψήφισε; Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν αποτελεί πεδίο άσκησης ιδεοληψιών», τόνισε ο κ. Κατρίνης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: «Ηταν πολύ μεγάλος ηγέτης» 

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο θέμα Ανδρέας, στη νυχτερινή συνέντευξή του στο Kontra, επιχειρώντας να εξαργυρώσει πολιτικά την ταύτισή του με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα στην Βουλή με κατηγόρησε ο Πρωθυπουργός ότι ακολουθώ την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου και γι’ αυτό απάντησα ότι δεν το θεωρώ κατηγορία γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν και έχουν πάντα πατριωτική στάση στην εξωτερική πολιτική. Η προοδευτική παράταξη προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι είναι απαραίτητο να συνεργαστείς με μία υπερδύναμη αλλά αυτή η συνεργασία είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η χώρα θα ικανοποιήσει αιτήματα αλλά παράλληλα μπορεί να διεκδικήσει από την υπερδύναμη να εγγυηθεί την ασφάλεια της και να πει ότι αν δεν το κάνεις έχουμε κι εμείς δικαίωμα να αρνηθούμε».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διεκδικήσει για λογαριασμό του τον Ανδρέα Παπανδρέου, αμφισβητώντας τη σχέση του με το σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Ψήφισαν μία Συμφωνία που τα δίνει όλα δίχως ανταλλάγματα, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία για να κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο».

Ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου είπε ότι «ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης που εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα» και θύμισε το τρίπτυχο του συνθήματός του «λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για την «συγκυβέρνηση» Συνασπισμού – ΝΔ του 1989 που έστειλε τον Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Τσίπρας απάντησε με μια υπεκφυγή: Είπε ότι «η Αριστερά τότε διέπραξε τότε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ευνόησε ούτε την ίδια ούτε το κίνημα. Η Αριστερά πλήρωσε τότε την συγκυβέρνηση». Από την Ιστορία προκύπτει το δίδαγμα είπε ότι «οι δυνάμεις της Αριστεράς, η προοδευτική παράταξη πρέπει να έχει έναν αντίπαλο τη Δεξιά. Εγώ έχω αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και την νεοφιλελεύθερη Δεξιά, δεν έχω το ΚΙΝΑΛ και τον κ. Ανδρουλάκη ούτε το ΚΚΕ και τον κ. Κουτσούμπα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...