Χρυσωρυχείο αποδεικνύεται η BioNTech για το Μάιντς, τη γερμανική πόλη όπου η διάσημη πλέον εταιρεία βιοτεχνολογίας του ζεύγους Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρατσί έχει τις κεντρικές εγκαταστάσεις της.
Το 2021, η εταιρεία πλήρωσε 3 δισ. ευρώ φόρους στο γερμανικό κράτος και τον δήμο, κάτι που δεκαπλασίασε τα δημοτικά έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων. Ως αποτέλεσμα, από εκεί που η πόλη είχε έσοδα 173 εκατ. ευρώ το 2020, φέτος είδε να εισρέει στα ταμεία της 1 δισ. ευρώ, χάρη στην τεράστια επιτυχία της BioNTech με το εμβόλιο του κορονοϊού – σε συνεργασία με την Pfizer.
Η BioNTech έχει εγκαταστάσεις και σε άλλες γερμανικές πόλεις και στις ΗΠΑ, αλλά ιδρύθηκε στο Μάιντς, από το ζεύγος των δύο επιστημόνων τουρκικής καταγωγής. Η εταιρεία θα ανακοινώσει 10 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη για το 2021, καθώς έχουν χορηγηθεί 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, ενώ ήδη ανακοίνωσε την επένδυση ενός δισ. ευρώ για την επέκταση των εγκαταστάσεών της στο Μάιντς και την πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων.
«Στη διάρκεια της πανδημίας, το Μάιντς (των 220.000 κατοίκων) έγινε το φαρμακείο του πλανήτη», είπε στους Financial Times ο δήμαρχος Μίκαελ Εμπλινγκ, ο οποίος, σε συνεργασία με το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε να διαθέσει τα περισσότερα έσοδα για την αποπλήρωση δανείων που έχει λάβει ο δήμος από το κράτος, ύψους 634 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, η πόλη πρέπει πρώτα να αποπληρώσει αυτό το χρέος για να μπορεί να ξοδέψει τα πρόσθετα έσοδα σε έργα που θα αποφασίσει ο δήμος.
Ενα άλλο μεγάλο μέρος του ποσού θα δοθεί για την προσέλκυση εταιρειών βιοτεχνολογίας στην πόλη, ώστε να γίνει το Μάιντς διεθνές κέντρο φαρμακευτικών και ιατρικών επιχειρήσεων.
Ηδη πολλές εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετακομίσουν στο Μάιντς, λόγω της επιτυχίας της BioNTech.
Οι αρχές αναμένουν πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ το 2021 και 490 εκατ. ευρώ το 2022.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τη φήμη μας και το πλεόνασμα για να δημιουργήσουμε ένα διεθνές κέντρο βιοτεχνολογίας και επιστημών, με την προσθήκη 5.000 θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο δήμαρχος.
«Ξαφνικά, μας ξέρουν και στη Σιγκαπούρη. Η BioNTech είναι ανεκτίμητη διαφήμιση για την πόλη», τόνισε στους FT ο Γκούντερ Γιερτς, πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, το Μάιντς σκοπεύει να μειώσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων για το 2022, χάνοντας 350 εκατ. ευρώ, τα οποία, όμως, θεωρεί ότι θα του εξασφαλίσουν την έλευση περισσότερων εταιρειών στην έδρα του. Η πόλη θα γίνει έτσι πολύ φθηνότερη από τη γειτονική Φρανκφούρτη και το Βισμπάντεν για τις εταιρείες.
«Θέλουμε να δώσουμε κάτι πίσω σε αυτούς που κινούν την οικονομία του Μάιντς», είπε στους FT ο Γκούντερ Μπεκ, οικονομικός διευθυντής του δήμου.
Το εμπορικό κέντρο του Μάιντς, που έχασε πολλούς ενοίκους λόγω της πανδημίας, χρειάζεται επενδύσεις, ενώ υπάρχει έλλειψη στέγης και νηπιαγωγείων. Ομως, αυτά θα περιμένουν, όπως αποφάσισε η δημοτική αρχή, που θεωρεί πως όταν έρθουν στην πόλη οι εταιρείες, θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, ενώ πρέπει να δώσει κίνητρα στην BioNTech να παραμείνει στην πόλη, καθώς είναι πλέον περιζήτητη.
Υπάρχουν και άλλες εταιρείες στην περιοχή που συνεισφέρουν στην κατασκευαστική αλυσίδα του εμβολίου, όπως η Merck και η Schott.
«Λένε ότι το Βισμπάντεν ζηλεύει το Μάιντς και ότι εμείς δεν δείχνουμε αλληλεγγύη. Το Βισμπάντεν όμως ήταν πλούσιο για δεκαετίες και το Μάιντς φτωχό. Δεν είδα καμία αλληλεγγύη από το Βισμπάντεν προς το Μάιντς τότε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο βρετανικό Μέσο ο Μπεκ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News