941
Διαδηλωτές- αρνητές του εμβολιασμού, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται θέατρο στο οποίο δεν επιτρέπεται την είσοδο σε ανεμβολίαστους πολίτες | REUTERS /Andrew Kelly

Πώς μένουν άνεργοι οι ανεμβολίαστοι από τη Ρωσία μέχρι τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 18:28
Διαδηλωτές- αρνητές του εμβολιασμού, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται θέατρο στο οποίο δεν επιτρέπεται την είσοδο σε ανεμβολίαστους πολίτες
|REUTERS /Andrew Kelly

Πώς μένουν άνεργοι οι ανεμβολίαστοι από τη Ρωσία μέχρι τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 18:28

Σε εργαζομένους δύο ταχυτήτων θα χωρίζονται πολύ σύντομα εμβολιασμένοι και μη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, καθώς όχι μόνο εργοδότες και επιχειρηματίες, αλλά ακόμη και σωματεία εργαζομένων απαιτούν τον εμβολιασμό μελών και συναδέλφων τους.

Πρόσφατα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι θέσεις εργασίας για τους μη εμβολιασμένους θα είναι περιορισμένες, ενώ η τράπεζα επενδύσεων Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όποιον θέλει να εισέλθει στον χώρο εργασίας. Ακόμη πιο άμεσα και σκληρά ήταν τα μέτρα που έλαβε νοσοκομείο στο Τέξας, το οποίο απέλυσε περισσότερους από 150 εργαζομένους και μάλιστα μετά από δικαστική απόφαση.

Περιορισμένες οι θέσεις εργασίας για μη εμβολιασμένους στη Ρωσία

Στενεύουν τα όρια για όσους εργαζομένους δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό στη Ρωσία, καθώς όπως ανακοίνωσε με παρρησία το Κρεμλίνο, θα υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ όσων έχουν αποκτήσει ανοσία και των ανεμβολίαστων.

«Η πραγματικότητα είναι ότι τέτοιου είδους διακρίσεις θα υπάρξουν αναπόφευκτα. Οι επαγγελματίες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα να εργαστούν παντού. Κι αυτό διότι θα αποτελούν απειλή για τους γύρω τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας επιδεινώνεται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδέα της προώθησης του εμβολιασμού, προκειμένου να ανακοπεί ο νέος ρυθμός αύξησης κρουσμάτων.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε την Τετάρτη 546 θανάτους από κορονοϊό και 16.715 νέα κρούσματα, καθώς συνεχίζεται η δραματική αύξηση, την οποία οι αρχές αποδίδουν στη μετάλλαξη Δέλτα (Ινδίας).

Οι αρχές προσπαθούν να πείσουν αλλά και να υποχρεώσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προσφέροντας σε αυτούς που ανοσοποιούνται την ευκαιρία να κερδίσουν νέα αυτοκίνητα και διαμερίσματα, ενώ προειδοποιούν αυτούς που αρνούνται ότι κινδυνεύουν με απώλεια εσόδων και απόλυση από την εργασία τους.

Η Ρωσία έχει εγκρίνει τέσσερα εγχώριας παρασκευής εμβόλια και έχει πουλήσει το βασικό της σκεύασμα, το Sputnik V, σε αρκετές χώρες.

Εκτός Morgan Stanley εργαζόμενοι και πελάτες

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και πελάτες της Morgan Stanley, σύντομα δεν θα μπορούν να μπουν στα γραφεία της επενδυτικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, από τις 12 Ιουλίου όλοι οι εργαζόμενοι, πελάτες και επισκέπτες, θα απαιτείται να βεβαιώνουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι για να έχουν πρόσβαση στα κτίρια της Morgan Stanley στην πόλη της Νέας Υόρκης και το Γουέστσεστερ, μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με τον Μαντέλ Κρόλεϊ, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχουν ήδη αναφέρει ότι θα εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Κατά το BBC, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν με τηλεργασία.

Στόχος της κίνησης είναι να επιταχυνθεί η επιστροφή στην κανονικότητα στα γραφεία της επενδυτικής τράπεζας, δήλωσε εκπρόσωπος της Morgan Stanley.

Μάλιστα, ήδη, υπάρχουν χώροι εργασίας μόνο για εμβολιασμένους σε συγκεκριμένα τμήματα, προκειμένου να επιτραπεί η αυξημένη συνεργασία και παραγωγικότητα.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν, κάλεσε τους εργαζομένους της επιχείρησης να επιστρέψουν στα γραφεία. «Αν μπορείς να πας σε ένα εστιατόριο, μπορείς να έρθεις και στο γραφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι θα απογοητευτεί πολύ αν οι εργαζόμενοι με έδρα τις ΗΠΑ δεν επιστρέψουν στο γραφείο έως τον Σεπτέμβριο.

Η Morgan Stanley αυτή τη στιγμή ακολουθεί την πιο αυστηρή πολιτική για τον εμβολιασμό, ανάμεσα στις μεγάλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ.

Στις αρχές Ιουνίου η Goldman Sachs ζήτησε από τους εργαζομένους της να δηλώσουν αν έχουν εμβολιαστεί. Ομως, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπουν στα γραφεία, φορώντας μάσκα και τηρώντας αποστάσεις.

Στην JPMorgan Chase είναι ακόμη προαιρετική η δήλωση για τον εμβολιασμό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Επιτροπή για τις Ισες Ευκαιρίες στην Εργασία, μία ομοσπονδιακή υπηρεσία στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες νομιμοποιούνται να μην επιτρέπουν την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους εργασίας, με εξαιρέσεις για θρησκευτικούς και ιατρικούς λόγους.

Στους 153 οι απολυμένοι υγειονομικοί στο Τέξας

Τουλάχιστον 153 υγειονομικοί υπάλληλοι νοσοκομείου του Χιούστον, στο Τέξας των ΗΠΑ, απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν την Τρίτη, αφού αρνήθηκαν να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό, μερικές εβδομάδες αφότου δικαστήριο της πολιτείας είχε απορρίψει τη δικαστική προσφυγή τους.

Τον Απρίλιο, το Houston Methodist Hospital ζήτησε και από τους 25.000 υπαλλήλους του να εμβολιαστούν, όπως γράφει η Wall Street Journal.

Εκείνοι που δεν κατέθεσαν πιστοποιητικό εμβολιασμού έως τις 7 Ιουνίου ή που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για εξαίρεση βάσει της «ιατρικής κατάστασης» (εγκυμοσύνη κ.ά.), τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία δυο εβδομάδων. Το νοσοκομείο απέλυσε δύο διευθυντές για την άρνηση εμβολιασμού τον Απρίλιο και έθεσε σε αναστολή ακόμη 178 μέλη του προσωπικού στις 7 Ιουνίου.

«Οι εργαζόμενοι είχαν διορία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Γκέιλ Σμιθ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου. «Οι εργαζόμενοι που δεν τήρησαν την προθεσμία, απολύθηκαν σήμερα. Οι υπάλληλοι που συμμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής επέστρεψαν στη δουλειά την επόμενη ημέρα», εξήγησε ο ίδιος.

Πριν από περίπου 15 μέρες, η ομοσπονδιακή δικαστής Λιν Χιουζ, χαρακτήρισε ορθή στην ετυμηγορία της την πολιτική του Methodist Hospital του Χιούστον να απαιτεί εμβολιασμό από το προσωπικό του. Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε μετά την προσφυγή μιας νοσηλεύτριας, η οποία επιχειρηματολογούσε πως εάν η σύμβασή της τερματιζόταν επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί, θα έπρεπε να θεωρηθεί πως υπέστη άδικη και καταχρηστική απόλυση.

Η δικαστής ανέφερε ακόμη πως η νομοθεσία του Τέξας προστατεύει τους εργαζόμενους όταν απολύονται, επειδή αρνούνται να διαπράξουν κάτι παράνομο, αλλά ο όρος που θέτει το νοσοκομείο στο προσωπικό του, συνάδει με τη νομοθεσία και τη δημόσια πολιτική.

Το νοσοκομείο Methodist «προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, να σώσει ζωές, χωρίς όμως να τις θέσει σε κίνδυνο, μολύνοντας κάποιο με κορονοϊό», ανέφερε η δικαστής Χιουζ στην πεντασέλιδη ετυμηγορία της. «Είναι μια επιλογή ώστε το προσωπικό, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να είναι πιο ασφαλείς».

Η Επιτροπή Ισων Ευκαιριών για την απασχόληση στις ΗΠΑ επίσης έκρινε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζομένους τους να εμβολιάζονται για τη λοίμωξη Covid-19, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...