Το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει μια βόμβα νέου τύπου, επονομαζόμενη και «σφουγγάρι», στα τούνελ της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Γάζα, εκεί όπου αναμένεται να διεξαχθούν οι πιο δύσκολες μάχες του πολέμου κατά των τρομοκρατών.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν δοκιμάσει τις χημικές βόμβες, οι οποίες δεν περιέχουν εκρηκτικά, αλλά χρησιμοποιούνται για να σφραγίζουν κενά ή εισόδους τούνελ όπου μπορεί να βρίσκονται ένοπλοι, σύμφωνα με την Telegraph.
Οι βόμβες αυτές δημιουργούν μια ξαφνική «έκρηξη» αφρού που διαστέλλεται γρήγορα και στη συνέχεια σκληραίνει, σφραγίζοντας τον χώρο. Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν αυτές τις βόμβες κατά τη διάρκεια ασκήσεων το 2021.
Ο ισραηλινός στρατός έχει κατασκευάσει σήραγγες στη στρατιωτική βάση Τζε Ελίμ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των ειδικών μονάδων.
Οι στρατιώτες που θα μπουν στα τούνελ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις βόμβες αυτές για να σφραγίζουν χώρους στους οποίους μπορεί να κρύβονται ένοπλοι Παλαιστίνιοι.
Το «Μετρό της Γάζας», όπως ονομάζεται, εκτιμάται ότι έχει μήκος έως και 500 χλμ., βρίσκεται σε βάθος έως και 70 μέτρων και είναι γεμάτο παγίδες.
Στα τούνελ έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους 229 ομήρους που απήγαγε η Χαμάς από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Εκεί κρατούνταν και οι δύο ηλικιωμένες που απελευθερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Λόγω της ύπαρξης ομήρων στις σήραγγες, εκτιμάται πως ο ισραηλινός στρατός δεν θα τις σφραγίσει με τσιμέντο, όπως έκανε στον Βορρά με σήραγγες της Χεζμπολάχ, ούτε θα χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να τις ανατινάξει, ούτε θα τις πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό.
Τι είναι η βόμβα-«σφουγγάρι»
Η βόμβα αποτελείται από ένα πλαστικό δοχείο, το οποίο χωρίζεται στη μέση από μια μεταλλική ράβδο. Στα δύο τμήματα του δοχείου βρίσκονται δύο διαφορετικά υγρά. Οταν ο στρατιώτης τοποθετήσει ή πετάξει το δοχείο μέσα στο τούνελ, τα υγρά αναμειγνύονται και δημιουργείται μεγάλη ποσότητα αφρού, που αυτόματα πετρώνει.
Επίλεκτες μονάδες του σώματος μηχανικών των IDF έχουν ειδικευτεί στις επιχειρήσεις μέσα στις σήραγγες και έχουν εξοπλιστεί με αισθητήρες εδάφους και αέρα, ραντάρ διείσδυσης στο υπέδαφος και ειδικά συστήματα διάτρησης για τον εντοπισμό σηράγγων. Εχουν εφοδιαστεί επίσης με ειδικό εξοπλισμό για να βλέπουν όταν βρίσκονται κάτω από τη γη.
Τα γυαλιά νυχτερινής όρασης δεν λειτουργούν στα τούνελ, καθώς χρειάζονται ελάχιστο φως από το περιβάλλον για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Οταν κινούνται υπόγεια, τα ισραηλινά στρατεύματα θα βασίζονται στη θερμική τεχνολογία για να βλέπουν στο απόλυτο σκοτάδι.
Διαθέτουν ακόμα νέους προηγμένους ασυρμάτους, που λειτουργούν στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν κάτω από τη γη. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Στις ασκήσεις του στρατού, ισραηλινοί στρατιώτες τυφλώθηκαν όταν δεν χειρίστηκαν σωστά τη νέα βόμβα, επισήμανε η Telegraph.
Το Ισραήλ μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ρομπότ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να βοηθήσει κατά την πλοήγηση στις σήραγγες, αλλά έχουν παρουσιαστεί δυσκολίες στη λειτουργία τους στο υπέδαφος. Κάποια από τα ρομπότ ελέγχονται από καλώδια που βγαίνουν από το πίσω μέρος της συσκευής. Αλλα βασίζονται σε ραδιοκύματα, αλλά θα χρειαστούν μια σειρά από «αναμεταδότες» που πρέπει να τοποθετήσουν οι Ισραηλινοί στα τούνελ για να μη χάνουν το σήμα τους.
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μικρά αναγνωριστικά drones, τα οποία χωρούν στην παλάμη ενός χεριού, αλλά θα αντιμετωπίσουν και αυτά πρόβλημα με το σήμα. Η εταιρεία Roboteam με έδρα το Ισραήλ έχει αναπτύξει το IRIS, ένα μικρό ρομποτικό drone που μπορεί να κινείται πάνω σε τροχούς. Στέλνει εικόνες του χώρου στον χειριστή του, ενώ μπορεί να φέρει και εκρηκτικά.
Παράλληλα με το IRIS, έχει αναπτύξει το MTGR, ένα μίνι ρομπότ εδάφους που μπορεί να ανεβαίνει σκάλες και έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε κτίρια και σπηλιές.
Ο απόστρατος ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Τζον Σπένσερ, πρόεδρος στο Ινστιτούτο Σύγχρονου Πολέμου της στρατιωτικής ακαδημίας West Point, εξηγεί στην Telegraph ότι οι υπόγειες μάχες είναι «περισσότερο σαν μάχες κάτω από το νερό παρά σαν μάχες σε κτίρια».
«Τίποτε από όσα χρησιμοποιούνται στην επιφάνεια δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ή με την ίδια αποτελεσματικότητα κάτω από το έδαφος. Χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός για να βλέπεις, να αναπνέεις, να πλοηγείσαι, να χαρτογραφείς τον χώρο, να επικοινωνείς και να χρησιμοποιείς όπλα» εξηγεί.
Πολλά τούνελ έχουν εισόδους σε πολυκατοικίες
Η Χαμάς έχει ενσωματώσει τον υπόγειο πόλεμο στη συνολική στρατιωτική στρατηγική της.
Οι σήραγγες, ορισμένες από τις οποίες ξεκίνησαν να κατασκευάζονται πριν από δεκαετίες, δεν είναι πλέον απλώς χώροι καταφυγής ή απόκρυψης, αλλά αποτελούν αναπόσπαστα μέρη ενός ευρύτερου σχεδίου προετοιμασίας του εδάφους για ενέδρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων που βρίσκονται από πάνω.
Πολλές εκτείνονται κάτω από μη στρατιωτικές δομές, με σημεία εισόδου και εξόδου σε κατοικίες και άλλα μη στρατιωτικά κτίρια, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο για το Ισραήλ να τους επιτεθεί χωρίς να προκαλέσει απώλειες αμάχων και τη διεθνή καταδίκη.
Μια τυπική σήραγγα έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και πλάτος ένα μέτρο, γεγονός που επιτρέπει τη γρήγορη κατασκευή τους. Ενίοτε ενισχύονται με σκυρόδεμα και μέταλλο, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα εξελιγμένες κατασκευές.
Αλλες διαθέτουν ρεύμα, νερό και εξαερισμό και χρησιμοποιούνται ως κέντρα διοίκησης και σταθμοί ανάπαυσης, για αποθήκευση όπλων, για διείσδυση στο Ισραήλ και για διαδρομές προς μυστικές θέσεις εκτόξευσης πυραύλων. Σε ορισμένα σημεία πιστεύεται ότι υπάρχει ακόμα και μικρό σιδηροδρομικό σύστημα για τη μεταφορά όπλων και οικοδομικού εξοπλισμού.
Η τελευταία μεγάλη απόπειρα καταστροφής του συστήματος έγινε κατά την ισραηλινή επιχείρηση Protective Edge του 2014, αλλά από τότε το δίκτυο έχει κατασκευαστεί εκ νέου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News