245
Οι ενήλικοι έγιναν για το σύστημα της TUI παιδιά και κάποιες πτήσεις της πέταξαν με μεγαλύτερο βάρος από αυτό που ήξερε ο πιλότος | Shutterstock

Πώς κόντεψε να τσακιστεί αεροσκάφος της TUI από λάθος για το βάρος των επιβατών του

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 14:05
Οι ενήλικοι έγιναν για το σύστημα της TUI παιδιά και κάποιες πτήσεις της πέταξαν με μεγαλύτερο βάρος από αυτό που ήξερε ο πιλότος
|Shutterstock

Πώς κόντεψε να τσακιστεί αεροσκάφος της TUI από λάθος για το βάρος των επιβατών του

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 14:05

Μια αστοχία του λογισμικού στο σύστημα κρατήσεων θέσεων της TUI, της μεγαλύτερης εταιρείας πτήσεων τσάρτερ στον κόσμο και τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Βρετανία, οδήγησε στην πραγματοποίηση πτήσης που δεν έπρεπε να έχει ξεκινήσει για λόγους ασφαλείας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian μια πτήση από το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ προς τη Μαγιόρκα το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε με το αεροσκάφος να έχει βάρος 1,2 τόνων μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

Η αρμόδια βρετανική επιτροπή ερευνών αεροπορικών ατυχημάτων χαρακτηρίζει το περιστατικό ως «σοβαρό συμβάν». Στην πτήση, που έγινε στις 21 Ιουλίου του 2020, επέβαιναν 187 άτομα και το σύστημα κρατήσεων καταχώρισε 38 γυναίκες ως «παιδιά» τα οποία υπολογίζονται από το σύστημα με το μισό βάρος από αυτό μιας μέσης γυναίκας.

Έτσι ο πιλότος, που ελέγχει τα σχετικά δεδομένα πριν ξεκινήσει η πτήση, είχε στην διάθεση του τα λάθος στοιχεία που εμφάνιζαν το αεροσκάφος ελαφρύτερο κατά 1,2 τόνους άρα έδωσε αυτό που θα λέγαμε «λιγότερα γκάζια» κατά την απογείωση -ευτυχώς οριακά. Μάλιστα την ίδια μέρα, εξαιτίας του ίδιου λάθους, πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο πτήσεις με παρόμοιο αλλά όχι τέτοιας έκτασης πρόβλημα.

Η δυσλειτουργία αυτή στο λογισμικό είχε εντοπιστεί 11 μέρες νωρίτερα και είχε γίνει άμεσα η επιδιόρθωση αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο στις πτήσεις που θα γίνονταν στις 21 Ιουλίου τα δεδομένα δεν άλλαξαν και οι ενδείξεις του βάρους παρέμειναν λάθος.

Η TUI αποφάσισε να γίνεται πλέον διπλός έλεγχος, όχι μόνο ηλεκτρονικός, για να επιβεβαιώνεται ο ακριβής αριθμός ενηλίκων και παιδιών που πρόκειται να ταξιδεύουν στις πτήσεις της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...