473
H Ολγα Κολόμποβα πίνει σπουμάντε στη Νάπολη σαν Μαρία Αντέλα Κούχφελντ Ριβέρα, χήρα Ντανίλο Αλφρέντο Μουνιόζ Πογκορέλτσεφ | web/Bellingcat

Πώς η ρωσίδα κατάσκοπος έκανε πάρτι στην «αυλή» του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 21:16
H Ολγα Κολόμποβα πίνει σπουμάντε στη Νάπολη σαν Μαρία Αντέλα Κούχφελντ Ριβέρα, χήρα Ντανίλο Αλφρέντο Μουνιόζ Πογκορέλτσεφ
|web/Bellingcat

Πώς η ρωσίδα κατάσκοπος έκανε πάρτι στην «αυλή» του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 21:16

Μία σειρά από Δυτικά Μέσα, όπως το βρετανικό Guardian, προέβαλαν ένα θέμα που ανέδειξαν με την έρευνά τους άλλα Δυτικά Μέσα (Repubblica, Der Spiegel, Bellingcat) και αφορά υπόθεση κατασκοπείας στη Διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Η κατάσκοπος της υπόθεσης είναι κάποια μελαχρινή κυρία ονόματι Μαρία Αντέλα Κούχφελντ Ριβέρα, η οποία κατά τα ρεπορτάζ έδρασε για λογαριασμό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας GRU.

Στην Ιταλία η γυναίκα αυτή εμφανίστηκε σαν κοσμοπολίτισσα και «διπλάρωσε» ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους της Νάπολης, όπως έγραψαν οι ερευνητές δημοσιογράφοι των προαναφερθέντων Μέσων. Η ιδιότητα με την οποία κυκλοφορούσε στα σαλόνια ήταν «σχεδιάστρια κοσμημάτων». Η κοσμική ζωή της εκεί ήταν ιδιαιτέρως έντονη επί μία δεκαετία, λένε, σε μεγάλο βαθμό μάλιστα. Η Αντέλα σχετίστηκε φιλικά με ΝΑΤΟϊκά στελέχη που φρόντιζε να εντοπίζει σε διάφορα πάρτι.

Ολα τα παραπάνω Μέσα ισχυρίζονται ότι ξεσκέπασαν την Αντέλα, επιμένοντας ότι η γυναίκα δούλευε για τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας. Η ίδια έλεγε ότι είναι θυγατέρα ενός Γερμανού και μίας Περουβιανής, γεννημένη στο Περού. Ωστόσο είναι Ρωσίδα, αξιωματικός καριέρας της GRU και «με βαθιά κάλυψη» όπως συνηθίζουν να λένε οι Δυτικοί πράκτορες σε ανάλογες περιπτώσεις, εκπαιδευμένη να πλασάρεται σαν ξένη όπου και αν δρα.

Η Αντέλα εγκαταστάθηκε στη ΝΑΤΟϊκή Νάπολη περί το 2013 και άνοιξε ένα κατάστημα με κοσμήματα που λεγόταν «Serein». Μάλιστα η Αντέλα παντρεύτηκε και κάποιον Ντανίλο Αλφρέντο Μουνιόζ Πογκορέλτσεφ, το 2012 στην περιφέρεια της Ρώμης. Ο άνδρας της πέθανε μυστηριωδώς στη Μόσχα ύστερα από λίγον καιρό, ενώ οι συγγενείς του δήλωσαν στη Repubblica ότι αγνοούσαν τον γάμο του! Οι συγγενείς του γαμπρού εμφανίστηκαν στο ιταλικό Μέσο επιφυλακτικοί για τον πραγματικό λόγο του θανάτου του Μουνιόζ. Οι Ρώσοι πάντως τον απέδωσαν σε πνευμονία και σε συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

To ιταλικό Μέσο έδωσε βαρύτητα στις συνθήκες θανάτου του Μουνιόζ και φιλοξένησε τις «απορίες» των συγγενών του. Αναρωτήθηκε για ποιον λόγο έγινε ο συγκεκριμένος γάμος και απάντησε μόνο του ότι πιθανότερη εκδοχή είναι η επιθυμία της Αντέλ να αποκτήσει ιταλική υπηκοότητα. Διότι ο μακαρίτης σύζυγος είχε τρεις υπηκοότητες: ιταλική, εκουαδοριανή και ρωσική!

Η αποστολή της Αντέλα ξεκίνησε το 2005, έγραψαν οι Ιταλοί. Αυτή «ήταν η αρχή μίας συγκλονιστικής και άκρως μυστικής επιχείρησης, η οποία διεξήχθη τουλάχιστον μέχρι το 2018, όταν η Αντέλα επέστρεψε στην πατρίδα της και ξαναπήρε το κανονικό όνομά της: στην πραγματικότητα ονομάζεται Ολγα Κολόμποβα».

Από πλευράς του το σάιτ Bellingcat, το οποίο ενεπλάκη στις συνεργατικές δημοσιογραφικές έρευνες, έγραψε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες ή η υπηρεσία ασφαλείας του ΝΑΤΟ γνώριζαν την παρουσία της ρωσίδας κατασκόπου». Το σάιτ έγραψε ότι ρώτησε πολλούς «γνωστούς της Αντέλα» και δεν διαφωτίστηκε. Αλλα δύο Δυτικά Μέσα, το Insider και το Der Spiegel, προσέγγισαν την Κολόμποβα για τα σχόλιά της μέσω web, αλλά δεν έλαβαν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Το Der Spiegel απευθύνθηκε και στον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ για ένα σχόλιο. Ούτε αυτός εδέησε να δώσει στο γερμανικό Μέσο κάποιαν απάντηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...