595
. | CreativeProtagon

Πώς η Ολγα Κεφαλογιάννη έγινε βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη

Ελένη Δημητρακάκη Ελένη Δημητρακάκη 10 Ιουλίου 2019, 17:30
.
|CreativeProtagon

Πώς η Ολγα Κεφαλογιάννη έγινε βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη

Ελένη Δημητρακάκη Ελένη Δημητρακάκη 10 Ιουλίου 2019, 17:30

Μήνες πριν τις εκλογές, η πληροφορία που διασταυρωνόταν ως ασφαλής στον χώρο του τουρισμού αλλά και μέσα στη ΝΔ, ήταν ότι, όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού θα ενοποιηθούν για να τα αναλάβει η Ολγα Κεφαλογιάννη. Λογικό: θεωρούνταν μια επιτυχημένη υπουργός Τουρισμού και μάλιστα στα σκληρά χρόνια της κρίσης, ενώ όσο η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση χειριζόταν τον τομέα του Πολιτισμού και ασκούνταν στα θέματα του χώρου.

Αίφνης, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, εμφανίστηκε ρευστότητα: «η Ολγα θα πάρει μόνο το Τουρισμού, ναι αλλά η Ολγα θέλει και τα δύο ή έστω τον Πολιτισμό. Ό,τι και αν γίνει κυβέρνηση ΝΔ χωρίς Ολγα δεν γίνεται» ήταν το χαϊκού των φιλικών στη βουλευτή της Α΄Αθήνας κύκλων. Η ίδια η κυρία Κεφαλογιάννη, παραμονή των εκλογών, σε συναυλία στο Ηρώδειο, δεν είχε το γνωστό της κέφι, ήταν μάλλον συννεφιασμένη κάνοντας όσους την γνωρίζουν να συμπεράνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη –την πρωτιά σε σταυρούς στην Α΄ Αθηνών την είχαν όλοι δεδομένη.

Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Πρωθυπουργός, μέσω των συνεργατών του, της πρότεινε το υπουργείο Τουρισμού, η ίδια είπε «όχι» ζητώντας, αφού δεν θα υπάρχει το ενοποιημένο υπουργείο που φερόταν να της είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης, να πάρει τουλάχιστον το υπουργείο Πολιτισμού. Η απάντηση ήταν αρνητική –ήδη την τελευταία εβδομάδα είχε κλειδώσει στο μυαλό του Πρωθυπουργού η Λίνα Μενδώνη,  η οποία ταίριαζε απόλυτα με τις προτεραιότητες του στον Πολιτισμό που συνδέουν το αρχαιολογικό απόθεμα με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Τι πραγματικά συνέβη;

Η εκδοχή ότι η Ολγα Κεφαλογιάνη «πληρώνει» την συγγένεια της με την οικογένεια Βαρδινογιάννη (η μητέρα της είναι κόρη της οικογενείας, αδελφή των Βαρδή και Γιώργου) εξαιτίας της στάσης που κράτησαν τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου (Star, Alpha κλπ) απέναντι στη ΝΔ ελέγχεται ως επιπόλαιη… Μια βασική έγνοια στο επιτελείο Μητσοτάκη φαίνεται πώς ήταν ποιος θα χειριζόταν αποτελεσματικότερα τυχόν νέα «αγκάθια» στην εξέλιξη της μεγάλης και ταλαιπωρημένης επένδυσης στο Ελληνικό, καυτής πατάτας πάνω στο γραφείο των προηγηθέντων υπουργών Πολιτισμού. Κάποιοι επικαλούνται ακόμα και τη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων και δυναστειών: χρειαζόταν λοιπόν ένα πρόσωπο που να απείχε από κάθε σύνδεση με το επιχειρηματικό σκέλος αυτής της εμβληματικής επένδυσης.

Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα σύντομο μπρα ντε φερ στο οποίο έχασε η Ολγα Κεφαλογιάννη.

Η άρνηση της ωστόσο να επιστρέψει στο υπουργείο της Λεωφόρου Αμαλίας, έφερε ένα παράπλευρο παλιρροϊκό κύμα. «Δεν κατάλαβα, γιατί δεν ήθελε η Ολγα τον τουρισμό; Της πέφτει λίγος» είναι η πρώτη, άμεση αντίδραση σημαντικών παραγόντων στον χώρο του τουρισμού που μοιάζουν θιγμένοι από την άρνηση της, την οποία εισπράττουν ως σνομπισμό. Η αλήθεια είναι ότι την γνωρίζουν καλά, ήξεραν πώς να συνεργαστούν μαζί της, τη χημεία τους, δεν έπρεπε να κοπιάσουν από την αρχή «εκπαιδεύοντας» έναν ακόμα υπουργό.

Σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή Κεφαλογιάννη λειτούργησε και σε μία άλλη διάσταση. Εγινε «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Μητσοτάκη που έστειλε μήνυμα εσωκομματικό ότι, όσο σημαντικό στέλεχος και αν είσαι, δεν μπορείς να επιβάλεις τη θέση σου στον Πρωθυπουργό. Αφήνοντας έξω την Κεφαλογιάννη δηλώνει με τρόπο εμφατικό ότι κανείς δεν είναι βέβαιος για το στάτους του, καπρίτσια δεν περνάνε. Κάτι εξαιρετικά χρήσιμο ενόψει της νέας διακυβέρνησης που θέλει μια κεντρική σφιχτή ομάδα στο πλευρό του Πρωθυπουργού να ελέγχει την πρόοδο των υπουργών, πολλοί από τους οποίους είναι κομματικά στελέχη, σπλάχνα της κομματικής μηχανής.

Οσο για τη βουλευτή της Α΄Αθηνών, μετά από σιωπή δύο-τριών εικοσιτετραώρων επανήλθε στο προσκήνιο. Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κάτω) γνωστοποίησε ότι το πρωί της Τετάρτης, λίγη ώρα πριν από την πρώτη συνεδρίαση το υπουργικού συμβουλίου, είχε συνάντηση με μέλη της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...