612
Διαδηλωτές βρέθηκαν ξαπλωμένοι στο γρασίδι μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ σε μία από τις πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην επίθεση στην Ουκρανία, ζητώντας την επιβολή ενεργειακού εμπάργκο κατά της Ρωσίας | Photo by Annette Riedl/picture alliance via Getty Images

Πώς η Γερμανία «χρηματοδοτεί» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 17:02
Διαδηλωτές βρέθηκαν ξαπλωμένοι στο γρασίδι μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ σε μία από τις πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην επίθεση στην Ουκρανία, ζητώντας την επιβολή ενεργειακού εμπάργκο κατά της Ρωσίας
|Photo by Annette Riedl/picture alliance via Getty Images

Πώς η Γερμανία «χρηματοδοτεί» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 17:02

Στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έχει κερδίσει σχεδόν 100 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία κατέληξε το Κέντρο Ερευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) σε έκθεσή του. Παρότι μειώνονται από τον Μάρτιο, καθώς πολλές χώρες αποφεύγουν τις ρωσικές προμήθειες, τα έσοδα παραμένουν υψηλά, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση αυτή.

Συγκεκριμένα, η έκθεση του CREA διαπίστωσε ότι τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Ιουνίου ανήλθαν σε 97 δισ. δολάρια. Αναφέρεται, ακόμη, πως η ΕΕ ήταν υπεύθυνη για το 61% αυτών των εισαγωγών, αξίας 59 δισ. δολαρίων, όπως έγραψαν οι Times.

Είναι γεγονός ότι συνολικά οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώνονται και ότι τα έσοδα της Μόσχας από το ενεργειακό εμπόριο μειώθηκαν επίσης από το ανώτατο όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα τον Μάρτιο. Ωστόσο, τα έσοδα εξακολουθούσαν να υπερβαίνουν το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία κατά τις πρώτες 100 ημέρες, με το CREA να εκτιμά ότι η Ρωσία ξοδεύει περίπου 876 εκατ. δολάρια για κάθε ημέρα που συνεχίζεται η «στρατιωτική επιχείρησή» της.

Ο μεγαλύτερος πελάτης του Πούτιν στο ευρωπαϊκό μπλοκ είναι η Γερμανία, η οποία αγωνίζεται να αποτινάξει – κατά την εφημερίδα – τρεις δεκαετίες αυξανόμενης εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. Το Βερολίνο ουσιαστικά ακύρωσε τον αγωγό Nord Stream 2 από τη Ρωσία και ελπίζει να αντικαταστήσει πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες. Η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, πάλι, τοποθετείται στο 2024, το νωρίτερο.

Και ενώ οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Γερμανίας από τη Ρωσία μειώθηκαν σε όγκο κατά 31% τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, το Βερολίνο πλήρωσε περίπου 7,5 δισ. ευρώ στο Κρεμλίνο, περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ποιες «τρύπες» πρέπει να κλείσουν

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση του CREA αναφέρει ότι το προγραμματισμένο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία. Προειδοποίησε, όμως, πως μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού πετρελαίου αποστέλλονται τώρα στην Ινδία, η οποία αύξησε το μερίδιό της στις συνολικές εξαγωγές αργού της Ρωσίας από περίπου 1%, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, στο 18% τον Μάιο. Η έκθεση ανέφερε ότι ένα «σημαντικό μερίδιο» του αργού επεξεργάζεται στη χώρα και εν συνεχεία πωλείται ξανά, συχνά σε πελάτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό κενό (σ.σ. στις κυρώσεις) που πρέπει να κλείσει».

Οι ισχυρές κυρώσεις κατά των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό αργό θα περιόριζε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής ανάλογων πρακτικών, πρότεινε η CREA. Το think tank που εδρεύσει στο Ελσίνκι σημείωσε πως μεγάλο μέρος του πετρελαίου που η Ρωσία θέλει να διακινήσει σε νέες αγορές μεταφέρεται με πλοία – και η πλειοψηφία των πλοίων που χρησιμοποιούνται ανήκουν σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.

Εκτός από την Ινδία, άλλες χώρες που αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων περιλαμβάνουν τη Γαλλία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, αναφέρει η έκθεση.

Εκ πρώτης όψεως, εκτιμά το BBC σε δικό του δημοσίευμα επ’αφορμής της ίδιας έκθεσης, η εν λόγω αναφορά περιέχει πολλά «άσχημα νέα». Οι πωλήσεις ενέργειας εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις υψηλές τιμές να αντισταθμίζουν τις προσπάθειες για μείωση της ζήτησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πίεση στη Μόσχα δεν θα παράγει αποτελέσματα, προστίθεται στο άρθρο. Οι συντάκτες της έκθεσης του Κέντρου αναμένουν ότι το μερικό εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα μειώσει τα ρωσικά έσοδα κατά περίπου 36 δισ. δολάρια ετησίως, για παράδειγμα.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί δραματικά, υπενθύμισε το βρετανικό δίκτυο, ενώ υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Μόσχα και σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές αερίου, όπως έγινε με τις κυρώσεις για το πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...