452
Παριζιάνοι και τουρίστες λιάζονται έχοντας ως φόντο τον Πύργο του Αϊφελ | Shutterstock

Πώς η Γαλλία ψάχνει αντίδοτα στον υπερτουρισμό

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 20:52
Παριζιάνοι και τουρίστες λιάζονται έχοντας ως φόντο τον Πύργο του Αϊφελ
|Shutterstock

Πώς η Γαλλία ψάχνει αντίδοτα στον υπερτουρισμό

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 20:52

Ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, η Γαλλία, παλεύει με τον υπερτουρισμό, καθώς περίπου 90 εκατομμύρια επισκέπτες καταφθάνουν στη χώρα κάθε χρόνο. Οι διάσημες τουριστικές τοποθεσίες υποφέρουν από σκουπίδια, τεράστιες ουρές και περιβαλλοντικές ζημιές.

Η κυβέρνηση καταστρώνει ένα σχέδιο για να ανακουφίσει τα υπερφορτωμένα αξιοθέατα της Γαλλίας, προωθώντας εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές.

Το 80% του τουρισμού συγκεντρώνεται μόνο στο 20% της γαλλικής επικράτειας. Προκειμένου να παρασύρει τους επισκέπτες μακριά από την πεπατημένη, η κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το σχέδιο είναι να προωθηθούν εγκαίρως 40 εναλλακτικές διαδρομές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου του επόμενου έτους, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Ολιβιά Γκρεγκουάρ, σύμφωνα με τους Times.

«Η Γαλλία είναι γεμάτη από υπέροχα μέρη, γνωστά στους ντόπιους αλλά καθόλου γνωστά στους ξένους» είπε στην εφημερίδα Le Figaro. «Η Γαλλία δεν είναι μόνο οι βράχοι της Νορμανδίας, το Mont-Saint-Michel, η Παναγία των Παρισίων και οι ορμίσκοι της Μασσαλίας».

Οι λεπτομέρειες για τις εναλλακτικές διαδρομές είναι ακόμη υπό συζήτηση. Ορισμένες επιλογές που εξετάζονται είναι η Côte Bleue ως εναλλακτική λύση στους διαρκώς υπερπλήρεις ορμίσκους της Μασσαλίας. Η Γαλάζια Ακτή, ένα τμήμα της μεσογειακής ακτογραμμής δυτικά της Μασσαλίας, διαθέτει επίσης εντυπωσιακούς βραχώδεις κολπίσκους.

Δύο εκατομμύρια τουρίστες ετησίως επισκέπτονται το Φαράγγι της Αρντές για ποδήλατο, πεζοπορία ή καγιάκ. Μια πιθανή εναλλακτική είναι η «μυστική» κοιλάδα Εριέ. Είναι πολύ λιγότερο γνωστή, αλλά ιδανική για κανό, ποδηλασία και πεζοπορία.

Μισό εκατομμύριο τουρίστες κάνουν ποδήλατο κατά μήκος του ποταμού Λίγηρα, στην κεντρική Γαλλία, κάθε χρόνο. Η πλήρης διαδρομή έχει μήκος περίπου 900 χλμ., κάτι που αφήνει το περιθώριο στους ποδηλάτες να αποφεύγουν ο ένας τον άλλον. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να σχηματίζονται ουρές κάθε χρόνο στα πιο δημοφιλή σημεία του, όπως το Σαβονιέ, κοντά στο Château de Villandry. Μια εναλλακτική είναι εκείνη του Αλιέ, μια γραφική ποδηλατική διαδρομή που ξεκινά από το σημείο όπου ενώνονται οι ποταμοί Λίγηρας και Αλιέ.

Το Ροσκόφ, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στη Βρετάνη, πρόκειται να διαφημιστεί ως εναλλακτική λύση στο Σεν Μαλό, το ιστορικό λιμάνι στην ακτή της Μάγχης, καθώς προσφέρει επίσης ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και εντυπωσιακά τοπία.

Κάθε καλοκαίρι πλήθη συρρέουν στον όρμο του Αρκανσόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία, στις ακτές του Ατλαντικού. Το κράτος τούς προτρέπει να δοκιμάσουν εναλλακτικά το Ταλέ, ένα ιστορικό ψαροχώρι με παραλίες και διαδρομές πεζοπορίας.

Υπάρχει επίσης μια εναλλακτική για το Mont Blanc, το περίφημο Λευκό Ορος, το οποίο δέχεται περισσότερους από έξι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως: το Γκράν Κας, η υψηλότερη κορυφή στην οροσειρά Βανουάζ, στις δυτικές Αλπεις.

Μόλις η κυβέρνηση οριστικοποιήσει τις εναλλακτικές διαδρομές, οι οποίες θα καλύπτουν μεγάλο μέρος της Γαλλίας, θα τις προωθήσει στο Tripadvisor και σε άλλους ταξιδιωτικούς ιστοτόπους, ενώ θα ζητήσει και τη βοήθεια influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τουρισμός στη Γαλλία είχε έσοδα ρεκόρ ύψους 58 δισ. ευρώ το 2022, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 9% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...