463
Η αποκατάσταση της κανονικότητας στα εγχώρια και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια είναι ο πρώτος στόχος των γαλλικών πρωτοβουλιών | REUTERS/Christian Hartmann

Πώς η Γαλλία ανοίγει τον δρόμο για ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο υγείας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 07:00
Η αποκατάσταση της κανονικότητας στα εγχώρια και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια είναι ο πρώτος στόχος των γαλλικών πρωτοβουλιών
|REUTERS/Christian Hartmann

Πώς η Γαλλία ανοίγει τον δρόμο για ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο υγείας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 07:00

Από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί το μοντέλο της ηλεκτρονικής πιστοποίησης για όσους έχουν αρνητικά τεστ για κορονοϊό και τους εμβολιασμένους κατά της Covid-19, ένα μέτρο πολυσυζητημένο στο πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο ίσως επεκταθεί σε ένα πλήρες διαβατήριο υγείας.

Στη Γαλλία, όπως σημειώνει ο Monde, το μέτρο προς το παρόν περιορίζεται στον έλεγχο ορισμένων πτήσεων προς την Κορσική, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε πτήσεις στο εξωτερικό. Η λογική της γαλλικής κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένα είδος ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας με δεδομένα για τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί ο πολίτης και τα οποία θα μπορεί να επιδεικνύει με αξιοπιστία όπου ζητηθεί.

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να επεκτείνει το μοντέλο και σε άλλες χρήσεις, όπως σε συναυλίες, φεστιβάλ και εκθέσεις, όχι όμως σε μπαρ και εστιατόρια.

Ιατρικός φάκελος στο κινητό!

Πώς λειτουργεί στην πράξη: Κάθε άτομο που κάνει τεστ από χθες, 20 Απριλίου, πρέπει να λάβει ένα SMS ή ένα email όταν τα αποτελέσματά του εισαχθούν, όπως συμβαίνει ήδη, στην εθνική βάση δεδομένων Sidep. Τότε θα μπορεί να κατεβάσει ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που θα μπορεί να τυπώσει ή να εμφανίσει από το κινητό του.

Η συλλογή δεδομένων θα επεκταθεί και όσους εμβολιαστούν. Στόχος είναι στα τέλη Μαΐου να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό ιστορικό των τεστ και των εμβολιασμών για τους πολίτες.

Το πιστοποιητικό περιέχει πληροφορίες, όπως την ημερομηνία και τον τύπο του τεστ  ή του εμβολίου, το όνομα του ατόμου και ένα αναγνωριστικό του γιατρού ή του εργαστηρίου. Ολα αυτά θα είναι αποθηκευμένα σε ένα γραμμωτό κωδικό τύπου QR code, με δικλείδες ασφαλείας απέναντι στην ηλεκτρονική απάτη και στην πλαστογραφία

Η εμφάνιση στο αεροδρόμιο με μη πιστοποιημένο τεστ, από εργαστήριο ή από γιατρό, είναι στην πράξη αποδεκτή. Ομως, η προβλεπόμενη πορεία είναι η τυποποίηση πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ηδη για τον σκοπό αυτό η Γαλλία διεξάγει συζητήσεις για να αναγνωριστεί ο μηχανισμός της και από άλλες χώρες, αλλά και από αεροπορικές εταιρείες.

Οι Δανοί… στα κομμωτήρια

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, και η Δανία αναπτύσσει ένα παρόμοιο μηχανισμό, ο οποίος, επίσης προς το παρόν, περιορίζεται για χρήση σε κομμωτήρια και αργότερα σε μπαρ, εστιατόρια και αθλητικές εκδηλώσεις.

Η ιδέα για ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό έχει αρχίσει να σχηματοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε μία συντονισμένη προσέγγιση για την πιστοποίηση των εμβολιασμών οι οποίοι δεν είχαν αρχίσει ακόμη.  Στόχος  ήταν η επανάληψη των ταξιδιών μέσα στην Ευρώπη για την αναζωογόνηση του τουρισμού. Τον Ιανουάριο η Κομισιόν εξέδωσε τεχνικές συστάσεις για την διαλειτουργικότητα πολλών εθνικών πρωτοβουλιών.

Και όμως, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, η ΕΕ είχε στους σχεδιασμούς της μια κοινή ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική πριν ακόμη από την πανδημία. Τον Δεκέμβριο του 2019 γαλλικές εταιρείες κέρδισαν πρόσκληση υποβολής προσφορών «για την εφαρμογή ευρωπαϊκής κάρτας εμβολιασμού», στο πλαίσιο ενός γενικού σχεδίου της ΕΕ, με τελικό στόχο το ψηφιακό διαβατήριο υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...