661
Γυρίσματα στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το 2018, για τη σειρά του BBC «Η μικρή τυμπανίστρια» | Frangiskos Samsas / SOOC

Πώς η Ελλάδα έγινε ένα ελκυστικό πλατό για να γυρίζονται ξένες ταινίες

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 15:25
Γυρίσματα στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το 2018, για τη σειρά του BBC «Η μικρή τυμπανίστρια»
|Frangiskos Samsas / SOOC

Πώς η Ελλάδα έγινε ένα ελκυστικό πλατό για να γυρίζονται ξένες ταινίες

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 15:25

Στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς οι τελευταίοι τουρίστες έφευγαν από τις Σπέτσες, κατέφθασε στο νησί του Αργοσαρωνικού το συνεργείο μιας διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής με οσκαρικούς σταρ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και μία γνωστή ηθοποιό στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Πρόκειται για τα γυρίσματα της «Χαμένης κόρης», που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Ελενα Φεράντε.

«Είχαμε κάνει όλες τις ετοιμασίες και νομίζαμε ότι η παραγωγή θα ακυρωθεί τελευταία στιγμή λόγω της πανδημίας, όμως ευτυχώς ήρθαν όλοι όπως ήταν προγραμματισμένο, ακολούθησαν όλα τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό και έμειναν για περισσότερο από ένα μήνα. Ηταν μία πολύ θετική εμπειρία για όλους», είπε η αντιδήμαρχος των Σπετσών, Ευγενία Φραγκιά, στους Financial Times και στην Kέριν Χόουπ

Ανάμεσα στους σταρ που βρέθηκαν στο νησί, ήταν η βραβευμένη με Οσκαρ, Ολίβια Κόλμαν, η Ντακότα Τζόνσον και Πίτερ Σάρσγκαρντ, ενώ η Μάγκι Τζίλενχαλ έκανε την πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νότια Ιταλία, αλλά οι Σπέτσες θεωρήθηκαν ιδανικό σημείο για τα γυρίσματα.

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της «Χαμένης κόρης» στις Σπέτσες

Η «Χαμένη κόρη» είναι μία από τις 77 διεθνείς κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που έχει εγκρίνει το Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), ενώ εκκρεμούν άλλες 20 αιτήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας, να προσελκύσει η χώρα παραγωγές από το εξωτερικό, καθώς το τοπίο και ο καιρός θεωρούνται ιδανικά για γυρίσματα.

«Η Ελλάδα θεωρείται ένα φυσικό στούντιο. Εχει τεράστια ποικιλία τοπίων, μοναδικό φως και μακρά σεζόν για εξωτερικά γυρίσματα», δήλωσε στους FT ο Λευτέρης Κρέτσος, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ίδιος λέει ότι πριν ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο –βελτιώσεις στο οποίο προστέθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη– υπήρχαν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια για να γυριστούν ταινίες και σειρές στη χώρα. «Ηταν τόσο δύσκολο να βγάλεις άδειες, ειδικά για αρχαιολογικούς χώρους, που ελάχιστες ταινίες γυρίζονταν εδώ».

Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, ο Κρίστοφερ Χολ, παραγωγός της σειράς για την οικογένεια Ντάρελ, που ζούσε στην Κέρκυρα τη δεκαετία του ’30, σκεφτόταν να μεταφέρει τα γυρίσματα στη Μάλτα ή την Κροατία, από το νησί του Ιονίου, λόγω της γραφειοκρατίας.

«Ευτυχώς, επιμείναμε στην Κέρκυρα και το νησί έγινε αναπόσπαστο μέρος της σειράς», είχε πει αργότερα ο ίδιος.

Γυρίσματα της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στο δωμάτιο», στην πλατεία Κοτζιά, στην Αθήνα, το 2019 / Intime

Το πρόγραμμα του υπουργείου, με προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές σε παραγωγούς ξένων ταινιών, σειρών και τηλεπαιχνιδιών και τους ενθαρρύνει να προσλάβουν προσωπικό και τεχνικούς από την Ελλάδα, βοηθώντας έτσι και την ελληνική οικονομία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των FT, κάποια από τα αναμενόμενα κέρδη της ταινίας «Χαμένη κόρη», θα δοθούν στην τοπική οικονομία των Σπετσών.

Ανάμεσα στα κίνητρα είναι το λεγόμενο cash rebate, δηλαδή η επιστροφή ποσοστού επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στη χώρα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και του post production, που αυξήθηκε στο 40%, ενώ απλοποιήθηκαν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Η διαδικασία της αίτησης έχει γίνει απλή για γρήγορα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν μας ικανοποιεί η σύνοψη της ιστορίας, δεν ζητούμε να δούμε ολόκληρο το σενάριο», εξηγεί ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ.

Η Αμάντα Λιβανού, ιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής Neda Film, με έδρα στην Αθήνα, προσθέτει ότι «τώρα είναι πολύ ευκολότερο να δουλέψουμε. Μία σημαντική αλλαγή είναι ότι δεν υφίστανται πλέον παλιά εμπόδια στο να προσλαμβάνουμε και να πληρώνουμε κομπάρσους και έτσι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί παραγωγές πολύ μεγαλύτερης κλίμακας».

Η κυρία Λιβανού συνεργάζεται με παραγωγούς από τη Γαλλία και τη Ρουμανία στην ταινία «Broadway», που διαδραματίζεται στην Αθήνα τον καιρό της οικονομικής κρίσης.

Επίσης, στην Αθήνα, γυρίστηκε πρόσφατα το ισραηλινό κατασκοπευτικό τηλεοπτικό θρίλερ «Τεχεράνη», που προβάλλεται στην Apple TV.

Οσο για τις Σπέτσες, καταλήγουν οι FT, τα γυρίσματα της «Χαμένης κόρης» πήγαν τόσο καλά, που έρχεται κι άλλος «πελάτης»: η τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο μπεστ σέλερ της δεκαετίας του ’60, «Ο Μάγος» του εκλιπόντος Τζον Φόουλς, ο οποίος μάλιστα, έζησε και δίδαξε στο νησί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...