396
Ο Ραούλ υπό το βλέμμα του Φιντέλ το 1996 | REUTERS/Rafael Perez/File Photo

Πώς η CIA ήθελε να σκοτώσει με έναν πιλότο-καμικάζι και τον Ραούλ Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2021, 09:20
Ο Ραούλ υπό το βλέμμα του Φιντέλ το 1996
| REUTERS/Rafael Perez/File Photo

Πώς η CIA ήθελε να σκοτώσει με έναν πιλότο-καμικάζι και τον Ραούλ Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2021, 09:20

Η παλαιότερη γνωστή απόπειρα της CIA να δολοφονήσει τον έναν από τους ηγέτες της επανάστασης στην Κούβα ανάγεται στο 1960, όταν πράκτοράς της προσέφερε 10.000 δολάρια σε πιλότο αεροσκάφους της Cubana που θα μετέφερε τον Ραούλ Κάστρο από την Πράγα στην Αβάνα προκειμένου να «κανονίσει ένα δυστύχημα», αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που μεταφορτώθηκαν την Παρασκευή στον ιστότοπο National Security Archive.

H νέα αυτή αποκάλυψη καταγράφηκε την ημέρα που ο Ραούλ, αδελφός του θρυλικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, παρέδωσε οριστικά την εξουσία. Ο Φιντέλ παγκόσμιο σύμβολο επαναστάτη και αντίστασης στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ηγέτης των Barbudos που μπήκαν στην Αβάνα την Πρωτοχρονιά του 1959, αλλάζοντας όχι μόνο την Κούβα αλλά τον κόσμο όλο εκείνη την εποχή,  είχε πεθάνει τον Νοέμβριο του 2016. Ο Ραούλ είχε αναλάβει τυπικά την εξουσία από το 2008 και την παρέδωσε την Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, κατά τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κουβας.

Ο πιλότος, ο Χοσέ Ραούλ Μαρτίνες Νούνιες, που είχε στρατολογηθεί από τη CIA, ζήτησε σε αντάλλαγμα, αν σκοτωνόταν και ο ίδιος στην επιχείρηση, οι ΗΠΑ να φροντίσουν οι δύο γιοι του να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το αίτημα έγινε δεκτό, επισημαίνει το ινστιτούτο έρευνας National Security Archive, με έδρα την Ουάσινγκτον, που έφερε στη δημοσιότητα τα ντοκουμέντα.

Ενώ ο πιλότος βρισκόταν ήδη εν πτήσει για την πρωτεύουσα της τότε Τσεχοσλοβακίας, το γραφείο της CIA στην Αβάνα έλαβε διαταγή να ακυρώσει την επιχείρηση, χωρίς όμως να μπορέσει να έρθει σε επαφή μαζί του.

Όταν επέστρεψε, ο πιλότος ανέφερε πως «δεν του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να κανονίσει ένα δυστύχημα όπως είχε συζητηθεί».

«Τα έγγραφα αυτά μας υπενθυμίζουν ένα σκοτεινό, απαίσιο κεφάλαιο των αμερικανικών επιχειρήσεων εναντίον της κουβανικής επανάστασης», σημείωσε ο Πίτερ Κόρνμπλου, αναλυτής του National Security Archive, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τη στιγμή που η εποχή των Κάστρο φθάνει επίσημα στο τέλος της, οι αμερικανοί πολιτικοί έχουν την ευκαιρία να αφήσουν αυτό το παρελθόν πίσω και να συμμετέχουν στο μέλλον της Κούβας μετά τους Κάστρο», πρόσθεσε.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της επανάστασης στην Κούβα, που πήρε την εξουσία το 1959, αψήφησε 11 αμερικανούς προέδρους· επέζησε παρά τις εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας του (638, κατά το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες), μία εκ των οποίων σχεδιαζόταν να κάνει η μαφία στο πλαίσιο της αποτυχημένης απόβασης κουβανών εξορίστων υποστηριζόμενων από τη CIA στον Κόλπο των Χοίρων (στο νότιο τμήμα της νήσου) τον Απρίλιο του 1961.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News