Μπορεί η Πίζα να έγινε διάσημη χάρη στο λάθος ενός μηχανικού, αλλά δεν είναι η μόνη πόλη της Ιταλίας που διαθέτει κεκλιμένο μεσαιωνικό πύργο.
To «προνόμιο» ανήκει και στην Μπολόνια, όπου βρίσκονται οι ελαττωματικοί πύργοι Ανισέλι και Γκαρισέντα. Γέρνουν μεν και οι δύο, αλλά ο Γκαρισέντα θεωρείται επικίνδυνος και οι δημοτικές αρχές καταστρώνουν λεπτομερές σχέδιο για τη θωράκιση της περιοχής από τυχόν πτώση του.
Ο πύργος Γκαρισέντα, στο κέντρο της πόλης, καταρρέει εννέα αιώνες μετά την ανέγερσή του, λόγω σαθρότητας του υπεδάφους. Ο δήμος θα κατασκευάσει ένα φράγμα ύψους πέντε μέτρων γύρω από το κτίσμα για να συγκρατήσει τα συντρίμμια, ώστε να μην πέσουν σε γειτονικά κτίρια, διερχόμενα αυτοκίνητα και πεζούς.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πύργος Γκαρισέντα του 12ου αιώνα στην καρδιά της Μπολόνια κινδυνεύει να πέσει μετά την ανακάλυψη αποσυντιθέμενης λιθοδομής και αυξανόμενου αριθμού ρωγμών στην τοιχοποιία του.
Ο πύργος, ύψους 48 μέτρων, έχει πάρει ήδη κλίση τεσσάρων μοιρών, ελαφρώς μικρότερη από την κλίση των πέντε μοιρών του… εξαδέλφου του της Πίζας, αλλά οι αισθητήρες αποκάλυψαν ότι, αφού έγειρε προς τα νοτιοανατολικά για αιώνες, πρόσφατα μετατοπίστηκε και άρχισε να γέρνει προς τα νότια.
«Μια νέα έκθεση εμπειρογνωμόνων αναφέρει ότι ο πύργος διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να πέσει, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε εκπρόσωπος της πόλης.
Την Πέμπτη η πόλη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει φωτεινά κόκκινα φράγματα πάχους 2,6 μέτρων γύρω από τη βάση του πύργου, που μοιάζουν με μεγάλα τουβλάκια Lego.
Σε περίπτωση κατάρρευσης του πύργου τα φράγματα θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρά για να σταματήσουν τους τόνους πέτρας και τούβλων από το να πέσουν πάνω σε καταστήματα, αυτοκίνητα και κτίρια.
«Ο πύργος στην Πίζα βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο, αλλά ο Γκαρισέντα βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης» είπε ο εκπρόσωπος.
Σε αντίθεση με έναν γειτονικό πύργο, τον ψηλότερο, καλύτερα χτισμένο και ακόμα όρθιο πύργο Ασινέλι, ο Γκαρισέντα είχε ήδη γείρει από το 1350, όταν και αφαιρέθηκαν 10 μέτρα από την κορυφή του για να σταθεροποιηθεί.
Οι δυο πύργοι, που χτίστηκαν μεταξύ 1109 και 1119, χρονολογούνται σε μια εποχή που ισχυρές οικογένειες έχτιζαν 75 πύργους στην πόλη.
Οι δονήσεις από την κυκλοφορία των οχημάτων γύρω από τον πύργο προκαλούν περαιτέρω ζημιές, ενώ μια ισχυρή καταιγίδα και οι πλημμύρες τον Μάιο φαίνεται πως αποδυνάμωσαν τα θεμέλια.
Ο εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε ότι η θερμότητα από έναν φούρνο σιδηρουργού που είχε εγκατασταθεί στον πύργο κατά τον Μεσαίωνα μπορεί επίσης να έχει αποδυναμώσει το κτίριο.
Οπως σημειώνουν οι Times, οι εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να μελετήσουν τον πύργο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα των εργασιών επισκευής, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ο πύργος δεν θα πέσει, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να δείξουν ότι θα έπρεπε να έχει ήδη καταρρεύσει το 2021.
«Εφόσον διαφώνησαν, αποφασίσαμε να δράσουμε ούτως ή άλλως και τώρα πρέπει να υπολογίσουμε πώς θα σταματήσουμε την πτώση του» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Οι επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έγχυση υλικού πλήρωσης στα θεμέλια, μείωση του ύψους του ή ακόμη και την αποσυναρμολόγηση και ανοικοδόμησή του τούβλο προς τούβλο, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News