342
Φωτογραφία Αρχείου | Shutterstock

Πώς η αύξηση στους θανάτους των δελφινιών συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 15:42
Φωτογραφία Αρχείου
|Shutterstock

Πώς η αύξηση στους θανάτους των δελφινιών συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 15:42

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται στην περιοχή εδώ και σχεδόν 11 εβδομάδες δεν έχει επιφέρει μόνο τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες: τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, την ισοπέδωση πόλεων και τον ξεριζωμό ενός ολόκληρου λαού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμα και η αύξηση του θανάτου των δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα συνδέεται με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Οπως σημειώνει ο Guardian, oι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ηχορύπανση στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, που προκαλείται από περίπου 20 σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες, μπορεί να οδήγησε τα κητώδη νότια στις τουρκικές και βουλγαρικές ακτές, όπου εγκλωβίζονται ή πιάνονται στα δίχτυα ψαρέματος.

Από την αρχή του πολέμου, η Τουρκία έχει καταγράψει άνοδο στις ξεβράσεις δελφινιών σε ακτές της περιοχής. Περισσότερα από 80 θηλαστικά βρέθηκαν νεκρά, κάτι που το τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας (Tudav) περιγράφει ως «πολύ μεγάλη αύξηση».

Τα περισσότερα εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους όταν πιάστηκαν σε δίχτυα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ ο θάνατος των υπολοίπων αποτελεί «αναπάντητο ερώτημα», όπως εξήγησε ο δρ Μπαϊράμ Οζτούρκ, επικεφαλής του Tudav. Τα συγκεκριμένα δελφίνια δεν φαίνεται να είχαν μπλεχτεί σε δίχτυα και δεν έφεραν εμφανή τραύματα.

«Το ακουστικό τραύμα είναι μία από τις πιθανότητες που έρχονται στο μυαλό μου» είπε ο Οζτούρκ. «Δεν έχουμε αποδείξεις για το τι μπορεί να προκαλέσουν τα σόναρ χαμηλής συχνότητας στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί δεν έχουμε ξαναδεί τόσο πολλά πλοία. Ούτε τόσο πολύ θόρυβο, για τόσο μεγάλο διάστημα».

Το Ναυτικό εντοπίζει εχθρούς επίσης μέσω σόναρ, αλλά και τα θηλαστικά στηρίζονται σε ηχητικά σήματα για να επικοινωνήσουν, μεταξύ άλλων. Η αύξηση του υποβρύχιου θορύβου, λοιπόν, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για αυτά.

Σύμφωνα με τον δρ Πάβελ Γκόλντιν, ερευνητή στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, ένας επίμονος θόρυβος μπορεί να μη σκοτώσει τα δελφίνια– κι άλλα είδη– αλλά να τα αναγκάσει να μεταναστεύσουν. «Μπορεί να είναι αιτία μαζικής μετανάστευσης ψαριών και κητοειδών προς τα νότια» εξήγησε.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στο ανησυχητικό φαινόμενο, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών εν μέσω πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...