298
Ο Σάγιεντ απελευθερώθηκε και πανηγυρίζει | REUTERS/Evelyn Hockstein

Πώς ένα podcast μπορεί να αθωώσει γυναικοκτόνο βαρυποινίτη

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 23:00
Ο Σάγιεντ απελευθερώθηκε και πανηγυρίζει
| REUTERS/Evelyn Hockstein

Πώς ένα podcast μπορεί να αθωώσει γυναικοκτόνο βαρυποινίτη

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 23:00

Δικαστήριο της Βαλτιμόρης ακύρωσε την καταδίκη ενός άνδρα πακιστανικής καταγωγής ύστερα από πολυετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία – και πιο συγκεκριμένα, για γυναικοκτονία. Ο απελευθερωθείς, ονόματι Αντνάν Σάγιεντ, ήταν 18 ετών όταν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο της φίλης του και συμμαθήτριάς του Χάε Μιν Λι, κορεατικής καταγωγής, το πτώμα της οποίας βρέθηκε θαμμένο σε δάσος το 1999.

Η ακύρωση της καταδίκης οφείλεται στην επανεξέταση της υπόθεσης και στον εντοπισμό δύο άλλων υπόπτων. Ο Σάγιεντ, που πέρασε 23 χρόνια πίσω από τα κάγκελα για έναν φόνο που ενδεχομένως δεν διέπραξε, θα παραμείνει έγκλειστος κατ’ οίκον. Η απόφαση δεν σημαίνει ότι ο απελευθερωθείς είναι αθώος, καθώς θα διεξαχθεί καινούργια δίκη για την υπόθεση.

Η ιστορία της αμφισβήτησης της ενοχής του Σάγιεντ ξεκίνησε και διαδόθηκε από το podcast Serial το 2014. Το υλικό που μεταδόθηκε από αυτό το μέσο χρησιμοποιήθηκε από τους χρήστες περισσότερες από 340 εκατομμύρια φορές. Μάλιστα το 2019 γυρίστηκε και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ του HBO.

Η ιστορία απασχόλησε το κοινό των ΗΠΑ και, όπως μεταδίδουν τα Διεθνή Μέσα, «το συγκλόνισε» κιόλας, αφού το podcast έδωσε φωνή στον κατάδικο με τηλεφωνήματα μέσα από τη φυλακή. Το κίνητρο του Σάγιεντ για τη γυναικοκτονία υποτίθεται ότι ήταν η ζήλια και το μίσος επειδή η κοπέλα τον είχε απορρίψει ερωτικά.

Η Σάρα Κένινγκ, δημοσιογράφος του Serial, βρέθηκε στο δικαστήριο που απελευθέρωσε τον Σάγιεντ και δήλωσε ότι θα υπάρξει καινούργιο επεισόδιο του Serial. Η ίδια, πάντως, δεν είναι βέβαιη αν ο ρατσισμός έπαιξε κάποιον ρόλο στην έκβαση της δίκης.

Γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι του Σάγιεντ χάρηκαν με την αποφυλάκισή του, όχι όμως και οι συγγενείς της Λι οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι ο Σάγιεντ ορθώς καταδικάστηκε ως φονιάς του κοριτσιού τους. Η οικογένεια Λι είπε ότι «προδόθηκε» και ότι για εκείνη «η ιστορία δεν είναι ένα podcast, αλλά ένας ατελείωτος πόνος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...