615
| CreativeProtagon

Πώς προέκυψε ξαφνικά νέα έρευνα για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 13:15

Πώς προέκυψε ξαφνικά νέα έρευνα για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 13:15

Πέντε χρόνια αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέσυρε την υπόθεση και τις κατηγορίες για διαφθορά κατά του Δημοκρατικού γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μια νέα όπως φαίνεται υπόθεση ήλθε ξαφνικά στο προσκήνιο την Τετάρτη, κατά σύμπτωση (;) λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το όλο ζήτημα αφορά εμμέσως και την Ελλάδα καθώς, όπως είναι γνωστό, το τουρκικό λόμπι πνέει μένεα κατά του φιλέλληνα γερουσιαστή για τα F-16, τα οποία επιθυμεί να αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ αλλά μπλοκάρονται από το Κογκρέσο λόγω της συμπεριφοράς του Ερντογάν και των πάρε-δώσε του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική εκστρατεία του σε ολόκληρη την περιοχή. Τελεία και παύλα» ανέφερε ο Μενέντεζ στο Twitter στις 13 Οκτωβρίου.

Ο ρόλος του στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας είναι κρίσιμος για τη χώρα μας, καθώς η εν λόγω επιτροπή μπορεί ανά πάσα στιγμή να ασκήσει βέτο για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.

Το μυστηριώδες αντικείμενο και το κρέας

Η νέα έρευνα στις ΗΠΑ έγινε γνωστή από τον σύμβουλο του Μενέντεζ, Μάικλ Σόλιμαν, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι ο γερουσιαστής ελέγχεται ξανά από τις ομοσπονδιακές αρχές, πως είναι ενήμερος ότι διεξάγεται έρευνα αλλά όχι για τον λόγο που γίνεται. Ως είθισται, ο σύμβουλος του Μενέντεζ ανέφερε ότι ο γερουσιαστής θα συνεργαστεί με τις αρχές «αν του ζητηθεί επίσημα» και ότι τόσο ο ίδιος όσο και το γραφείο του είναι διαθέσιμοι να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί.

Σύμφωνα με τους New York Times, τόσο το ακριβές αντικείμενο της νέας έρευνας από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο νότιο τμήμα Μανχάταν, όσο και η έκτασή της δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Εκπρόσωπος του γραφείου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα για τον Νότιο Τομέα της Νέας Υόρκης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε ό,τι αφορά τη νέα αυτή έρευνα ένας πολίτης ονόματι Αντι Ασλάνιαν Τζούνιορ, 83 ετών, ο οποίος κλήθηκε μαζί με τον δικηγόρο του να απαντήσει σε ερωτήματα της εισαγγελίας στο Νότιο Τομέα της Νέας Υόρκης πριν από δυόμισι περίπου μήνες, ανέφερε ότι ρωτήθηκε για τις σχέσεις του γερουσιαστή με άτομα που γνώριζε και ο ίδιος.

Ρωτήθηκε επίσης για μια εταιρεία που είναι εξουσιοδοτημένη να πιστοποιεί το κρέας χαλάλ για εξαγωγή. O Ασλανιάν, όπως δήλωσε, είχε βοηθήσει έναν φίλο του να αποκτήσει αυτή την εταιρεία. Είπε επίσης ότι γνώριζε κοινωνικά τον Μενέντεζ εδώ και χρόνια, και ότι γνωρίζει τουλάχιστον άλλα δύο άτομα που επίσης κλήθηκαν από τους εν λόγω εισαγγελείς.

Η νέα έρευνα έρχεται επτά χρόνια αφότου ο Μενέντεζ απαλλάχθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο για την κατηγορία ότι έκανε «πολιτικές χάρες» στον οφθαλμίατρο Σάλομον Μέλγκεν, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα πολυτελείς διακοπές και ακριβά αεροπορικά ταξίδια. Οι ένορκοι απέτυχαν τότε να καταλήξουν σε ετυμηγορία. Νωρίτερα, ο Μέλγκεν είχε καταδικαστεί για απάτη ύψους 90 εκατ. δολαρίων σε βάρος του κρατικού προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, Medicare, ωστόσο ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του απένειμε χάρη λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Το 2024 θα διεκδικήσει την επανεκλογή του

Οπως σημειώνουν οι New York Times, o Μενέντεζ, μετά την απαλλαγή του το 2017 για την υπόθεση του 2015, που του κόστισε πολιτικά, αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο ισχυρά μέλη του Κογκρέσου με την παράταξη των Δημοκρατικών. Με δεδομένο ότι ο γερουσιαστής θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024, και όχι στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου (στις οποίες θα ανανεωθούν 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας), η υπόθεση δεν επηρεάζει -άμεσα τουλάχιστον- τη θέση του στη Γερουσία και στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν και πώς η έρευνα θα μπορούσε τον πλήξει πολιτικά ή να του στοιχίσει ακόμη και τη θέση του, κάτι που ασφαλώς θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...