Ο Αλεσάντρο Σαντρίνι και ο Σέρτζιο Τζανότι νόμιζαν ότι είχαν σκεφτεί το τέλειο κόλπο για να βγάλουν λεφτά: έστησαν ένα σκηνικό απαγωγής τους από δήθεν τρομοκράτες για να τσεπώσουν τα λύτρα που θα έδινε η ιταλική κυβέρνηση για την απελευθέρωσή τους.
Δεν μπορούσαν όμως να φανταστούν πόσο στραβά θα πήγαιναν τα πράγματα, αφού τελικά, κατέληξαν να απαχθούν στα αλήθεια από τζιχαντιστές και να μείνουν όμηροί τους στη Συρία για τρία χρόνια!
Το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι οι δύο άντρες κανόνισαν τις απαγωγές τους ξεχωριστά ο ένας από τον άλλον, αφού ναι μεν έμεναν και οι δύο στην Μπρέσια, αλλά δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.
Ο 32χρονος Σαντρίνι και ο 60χρονος Τζανότι συναντήθηκαν σε καφέ της Μπρέσια με Αλβανούς και Ιταλούς μέλη συμμορίας που… έστηνε απαγωγές από τρομοκράτες για να πάρει το μερίδιο του λέοντος από τα λύτρα, αφήνοντας ένα μικρότερο ποσοστό στα θύματα. Εδώ και χρόνια φημολογείται στην Ιταλία, ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλες χώρες, πληρώνει λύτρα στους απαγωγείς ιταλών πολιτών, που συμβαίνουν κυρίως στη Μέση Ανατολή.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν με τη συμμορία να ταξιδέψουν στην Τουρκία, το 2016, με διαφορά πέντε μηνών ο ένας από τον άλλο. Εκεί, θα τους πήγαιναν σε μυστική τοποθεσία, θα έλεγαν ψέμματα ότι έχουν απαχθεί και θα μοιράζονταν τα λύτρα, όταν τα πλήρωνε η Ρώμη.
Μάλιστα, η σύντροφος του Σαντρίνι αργότερα δήλωσε στην αστυνομία ότι είχε κρυφακούσει συνομιλία μελών της συμμορίας με τον φίλο της, στην οποία του υπόσχονταν ότι θα τον βάλουν σε βίλα με ναρκωτικά, αλκοόλ και γυναίκες και εκεί θα έκανε ζωή χαρισάμενη μέχρι την ψεύτικη απελευθέρωσή του.
Ο Σαντρίνι, που πλέον βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις ιταλικές αρχές, ισχυρίζεται ότι φανέρωσε στη φίλη του το σχέδιο πριν φύγει για την Τουρκία και ότι της υποσχέθηκε 100.000 ευρώ από τα λύτρα, αν αυτή «έπαιζε το παιχνίδι της», όταν μιλούσε σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς. Αργότερα, η συμμορία της έστελνε 50 ευρώ τον μήνα για να μην φανερώσει το κόλπο.
Σύμφωνα με δικαστική πηγή, που επικαλούνται οι Times, η συμμορία κορόιδεψε τον Σαντρίνι. Αφού τον κράτησε σε μυστική τοποθεσία στην Τουρκία για μία εβδομάδα, τον μετέφερε στη Συρία και τον πούλησε όμηρο στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν. «Τελικά έπεσε θύμα του δικού του παιχνιδιού», είπε η πηγή.
Ο Σαντρίνι αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι η απαγωγή ήταν αληθινή από την αρχή έως το τέλος.
Τα μέλη της συμμορίας, που συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές, είναι ύποπτα και για την ψεύτικη απαγωγή του Τζανότι, που έγινε αργότερα τον ίδιο χρόνο. Ο Τζανότι ισχυρίζεται ότι τον απήγαγαν ενώ αγόραζε σπάνια νομίσματα στην Τουρκία. Κατέληξε στα χέρια μίας άλλης οργάνωσης τζιχαντιστών, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Οι ιταλικές αρχές σκοπεύουν να ξεκινήσουν έρευνα και για την δική του υπόθεση, καθώς δεν πιστεύουν τους ισχυρισμούς του.
Σε βίντεο του 2018, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αληθινοί απαγωγείς του Σαντρίνι, ο 32χρονος Ιταλός εμφανίζεται γονατισμένος μπροστά σε μασκοφόρους ένοπλους, εκλιπαρώντας για βοήθεια, λέγοντας ότι θα τον σκοτώσουν. Αφού απελευθερώθηκε τον Μάιο του 2019, είπε ότι τον είχαν ναρκώσει και απαγάγει κοντά στο ξενοδοχείο του, στην Τουρκία, όπου βρισκόταν για διακοπές. Οταν επέστρεψε στην Ιταλία, τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό, καθώς ήταν ύποπτος για κλοπές στην περιοχή, πριν την εξαφάνισή του.
Ο Τζανότι είχε απελευθερωθεί τον Απρίλιο του 2019. Ο Τζουζέπε Κόντε, τότε πρωθυπουργός, είχε δηλώσει ότι ο Τζανότι ήταν σε καλή κατάσταση και είχε ευχαριστήσει τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών για την «πολύπλοκη και ευαίσθητη έρευνα» που είχε οδηγήσει στην απελευθέρωσή του.
Η πρώην σύζυγος του Τζανότι είπε στην La Repubblica ότι είχε σοκαριστεί στο άκουσμα της στημένης απαγωγής. «Μας είπε ότι όταν ήταν φυλακισμένος κοντά στο Χαλέπι, τον έβαζαν να τρώει γρασίδι, σαν τα άλογα», είπε.
Τελικά πάντως, σύμφωνα με τις πηγές της βρετανικής εφημερίδας, οι δύο άντρες όχι μόνο έμειναν τρία χρόνια στα χέρια τζιχαντιστών στη Συρία, αντί να πίνουν καφέ στην Μπρέσια, αλλά δεν είδαν και δεκάρα τσακιστή από όποια λύτρα πληρώθηκαν στους απαγωγείς τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News