789
Αποθηκευτικός χώρος που χρησιμοποιούσαν τα κυκλώματα | ΕΛ.ΑΣ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα στον ΕΟΠΥΥ – Διώξεις για οκτώ κακουργήματα

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 19:15
Αποθηκευτικός χώρος που χρησιμοποιούσαν τα κυκλώματα
|ΕΛ.ΑΣ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα στον ΕΟΠΥΥ – Διώξεις για οκτώ κακουργήματα

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 19:15

Αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες αναμενόταν να βρεθούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών για να απολογηθούν τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων στα οποία καταλογίστηκαν εκτεταμένες απάτες με εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων, οι οποίες προκάλεσα ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σε βάρος των συλληφθέντων για την υπόθεση ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη στην οποία περιλαμβάνονται οκτώ βαρύτατα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, με τους κατηγορούμενους να λαμβάνουν προθεσμίες τη Δευτέρα, προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή.

Στη δικογραφία για τη δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονταν τα κακουργήματα που αφορούν:

  • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
  • Απάτη κατά Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου άνω 120.000 ευρώ
  • Ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ
  • Πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000
  • Διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό
  • Παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000
  • Ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον απαγγέλθηκαν και οι πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες για

  • κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων
  • και για βία κατά υπαλλήλου.
Κατασχέθηκαν περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ (ΕΛ.ΑΣ.)

Οι δύο εγκληματικές ομάδες, με μέλη κυρίως γιατρούς και φαρμακοποιούς, φαίνεται να είχαν δράση τουλάχιστον από το 2020, η οποία κίνησε υποψίες το 2023.

Οπως αναφέρεται από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος επρόκειτο να κινηθεί νομικά σε βάρος των κατηγορουμένων, τον Οκτώβριο του 2023 «μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση δύο πλήρεις φάκελοι με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών» σε βάρος του Οργανισμού.

Οι φάκελοι περιείχαν στοιχεία από τους στοχευμένους συνδυαστικούς ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για:

  • «τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ιατρών,
  • την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία,
  • την συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών,
  • την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου και ναρκωτικών ουσιών κ.ά.,
  • τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εκτός ενδείξεων, υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων,
  • τις καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση φαρμάκων» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ο έλεγχος του Οργανισμού, κατά τα παραπάνω, και η έρευνα των διωκτικών Αρχών αποκάλυψε τη δράση κυκλώματος στο οποίο φερόταν να συμμετείχαν τέσσερις γιατροί και υπεύθυνοι οκτώ φαρμακείων στα βόρεια προάστια.

Συνεργασία με τα πρόσωπα αυτά φάνηκε να είχε ιδιοκτήτρια φαρμακευτικής αποθήκης, θεωρούμενη ως βασικό στέλεχος της δεύτερης οργάνωσης, στην οποία αποδόθηκε η διάθεση και κυκλοφορία επικίνδυνων σκευασμάτων.

Κατά τον ΕΟΠΥΥ συνελήφθησαν «συνολικά 16 μέλη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων τέσσερις γιατροί Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, δέκα ιδιοκτήτες και υπάλληλοι οκτώ φαρμακείων στην Αττική, ένας ιατρικός επισκέπτης εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα».

Ο Οργανισμός ανέφερε, ακόμη, πως «κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού λόγω της ψευδούς συνταγοράφησης σε 3.516 ΑΜΚΑ, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ» καθώς και ότι «ορισμένα από τα φάρμακα που ψευδώς συνταγογραφούσαν βρίσκονται σε έλλειψη»

Σε ό,τι αφορά την ομάδα των κατηγορούμενων γιατρών, συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ ανέφερε πως χρησιμοποιούσε ΑΜΚΑ, κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία, για να προχωρά σε ψευδείς συνταγογραφήσεις τις οποίες μέσω των φαρμακοποιών εκτελούσαν εικονικά ώστε να πετύχουν τις παράνομες αποζημιώσεις που τους κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: «Εντοπίσαμε μη συνηθισμένες συμπεριφορές στη συνταγογράφηση»

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, τόνισε σε σχετική δήλωσή της πως ο Οργανιοσμός απευθύνθηκε στις αρμόδιες Αρχές αμέσως μόλις εντόπισε «μη συνηθισμένες συμπεριφορές» στη συνταγογράφηση.

Δεσμεύτηκε, συγχρόνως, πως ο Οργανισμός θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ακόμη και με την «παραμικρή υπόνοια» αντίστοιχων εγκλημάτων, τα οποία έχουν ως λεία τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

«Από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε μη συνηθισμένες συμπεριφορές στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, απευθυνθήκαμε, με τα στοιχεία τα οποία είχαμε, στις Αρχές. Και σήμερα βλέπουμε την εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία για άλλη μία φορά ενός οικονομικού εγκλήματος.

Να θυμίσω ότι έχω δηλώσει επανειλημμένα πώς τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ είναι χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία όχι απλά σεβόμαστε, αλλά και υπερασπιζόμαστε. Κάθε φορά που παρατηρούμε συμπεριφορές και πρακτικές οι οποίες δημιουργούν έστω και την παραμικρή υπόνοια, θα προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι εδώ για να υπηρετεί τους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία» επισήμανε.

Ο ΙΣΑ προχωρά σε πειθαρχικές διώξεις μελών του

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταδίκασε, με τη σειρά του, «κάθε παραβατική συμπεριφορά μελών του», κάνοντας γνωστό πως αναμένει τα σχετικά στοιχεία για να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, ο ΙΣΑ «επισημαίνει ότι καταδικάζει απερίφραστα παραβατικές συμπεριφορές μελών του ιατρικού κόσμου που προκαλούν βλάβη στη δημόσια υγεία και αποβαίνουν επιζήμιες για το σύστημα υγείας. Ο ΙΣΑ αναμένει από την εισαγγελία τα στοιχεία των ιατρών που συνελήφθησαν προκειμένου να προχωρήσει στις πειθαρχικές διώξεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...