Η ιδιοκτησία του βρετανικού Guardian επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του Observer, της παλαιότερης κυριακάτικης εφημερίδας στον κόσμο, στην εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Tortoise Media.
Η Tortoise προσέγγισε το Guardian Media Group (GMG) με μια προσφορά, σκοπεύοντας να επενδύσει περίπου 25 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια στη «συντακτική και εμπορική ανανέωση» του Observer, όπως αναφέρει το BBC.
Η Tortoise δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια από τον Τζέιμς Χάρντινγκ, πρώην επικεφαλής του BBC News και πρώην διευθυντή της εφημερίδας Times.
Ο Guardian ανέφερε ότι ο τίτλος του Observer θα παραμείνει σε ψηφιακή λειτουργία επτά ημέρες την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Tortoise για την πώληση του τίτλου. Το προσωπικό του Observer ενημερώθηκε ότι η επένδυση θα «βοηθούσε στη διασφάλιση του μέλλοντός του» ως αυτόνομο προϊόν.
Η GMG δεν είχε σκοπό να πουλήσει τον Observer, αλλά εξετάζει την πρόταση της Tortoise ώστε να κρίνει αν είναι βιώσιμη. Ο Observer, που ιδρύθηκε το 1791, είναι η παλαιότερη κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο και έχει προσωπικό περίπου 70 ατόμων.
«Πιστεύουμε με πάθος στο μέλλον του, όσο στον έντυπο όσο και στον ψηφιακό τομέα», είπε ο Χάρντινγκ και πρόσθεσε: «Ο Τζορτζ Οργουελ περιέγραψε τον Observer ως “εχθρό της ανοησίας”. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ίσως θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στους αναγνώστες, παλιούς και νέους, ότι εξακολουθεί να είναι».
Ο Οργουελ έγραφε για την εφημερίδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια μέχρι το 1948.
Ενας άλλος διάσημος συντάκτης της ήταν ο Κιμ Φίλμπι, πρώην στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας MI6 και σοβιετικός κατάσκοπος, ο οποίος εργαζόταν για τους Ρώσους από τις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Οπως οι περισσότερες εφημερίδες, η κυκλοφορία του Observer έπεφτε σταθερά μέχρι το 2021, όταν πουλούσε περίπου 136.000 αντίτυπα την εβδομάδα.
Ο Χάρντινγκ ξεκίνησε την Tortoise μαζί με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο Μάθιου Μπάρζουν. Παρέχει στο κοινό «αργές ειδήσεις», χωρίς να κυνηγά την επικαιρότητα, αλλά μάλλον προσπαθώντας να ακολουθήσει όσα διαμορφώνουν τις τάσεις.
Εχει έναν ιστότοπο ειδήσεων, podcast και πραγματοποιεί ζωντανές συζητήσεις που ονομάζονται «Think-Ιns».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News