885
Η Σερένα Τσάνσελορ σε ένα στιγμιότυπο από την θητεία της στον ISS | NASA

Ψυχρός Πόλεμος στο Διάστημα με άρωμα σαπουνόπερας

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 09:55
Η Σερένα Τσάνσελορ σε ένα στιγμιότυπο από την θητεία της στον ISS
|NASA

Ψυχρός Πόλεμος στο Διάστημα με άρωμα σαπουνόπερας

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 09:55

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας που ξέσπασε πριν από δύο εβδομάδες με αφορμή την μυστική δοκιμή ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος καταστροφής δορυφόρων δεν λέει να κοπάσει. Η καταστροφή ενός παροπλισμένου ρωσικού δορυφόρου από τον πύραυλο που εξαπέλυσε εναντίον του ο ρωσικός στρατός είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν προς κάθε κατεύθυνση περίπου 1,500 μικρότερα και μεγαλύτερα σε μέγεθος κομμάτια του. Οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ αντέδρασαν έντονα με την Μόσχα να μην σχολιάζει την δοκιμή και να υποστηρίζει ότι τα σκουπίδια που προκλήθηκαν από αυτή δεν αποτελούν κανενός είδους κίνδυνο σε ένα διπλωματικό μπραντεφέρ με φόντο το Διάστημα που θύμισε εποχές Ψυχρού Πολέμου.

Τα «διαστημικά τζαρτζαρίσματα» συνεχίζονται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία και λαμβάνουν πλέον διαστάσεις που παραπέμπουν σε… σαπουνόπερα.

Πριν από λίγες μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφθασε νέο πλήρωμα. Δύο από τους αστροναύτες οι Αμερικανοί Τόμας Μάρσμπουρν και Κέιλα Μπάρον ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου διαστημικό περίπατο για εργασίες επισκευής μιας κεραίας τηλεπικοινωνιών. Ομως λίγο πριν οι δύο αστροναύτες φορέσουν τις στολές τους και βγουν στο διαστημικό κενό έλαβαν εντολή από την NASA να παραμείνουν μέσα στον σταθμό. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι εξακολουθούν να κυκλοφορούν κοντά στον σταθμό κομμάτια από τον καταστραμμένο ρωσικό δορυφόρο που απειλούν την ζωή των αστροναυτών. Η εξέλιξη αυτή επανάφερε  στο προσκήνιο την πυραυλική δοκιμή της Ρωσίας.

Η Μόσχα σήκωσε το γάντι και όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Yahoo!», έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία υποβολής μήνυσης εναντίον μιας αστροναύτη της NASA που κατηγορείται για δολιοφθορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2018.

Η τρύπα και οι εικασίες

Τον Αύγουστο του 2018 διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα αποσυμπίεσης στον ISS. Μετά από πολύωρες έρευνες αποκαλύφθηκε ότι η αποσυμπίεση οφειλόταν σε μια διαρροή στο σκάφος Soyuz που ήταν «παρκαρισμένο» στον σταθμό Η διαρροή με την σειρά της οφειλόταν σε μια τρύπα που είχε δημιουργηθεί στο σκάφος. Η τρύπα αποτελούσε φυσικά πολύ σοβαρό πρόβλημα αλλά Ρώσοι κοσμοναύτες επιδιόρθωσαν γρήγορα τη ζημιά.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η τρύπα προκλήθηκε από κάποιο διαστημικό σκουπίδι αλλά η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι η τρύπα είχε δημιουργηθεί από μέσα προς τα έξω και όχι το αντίθετο. Μάλιστα φαινόταν ότι αυτός που είχε κάνει την τρύπα προσπάθησε να την καλύψει στη συνέχεια με πρόχειρο τρόπο. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι η τρύπα στο σκάφος είχε δημιουργηθεί σε κάποια φάση της κατασκευής ή της συντήρησης του στη Γη και αυτός που την έκανε προσπάθησε όπως όπως να την… μπαλώσει. Αυτή η εκδοχή όμως δεν φαινόταν πολύ πιθανή αφού μια πρόχειρα μπαλωμένη τρύπα αποτελούσε δυνητικά θανάσιμο κίνδυνο τόσο για τους επιβάτες του σκάφους όσο και για τα μέλη του πληρώματος του ISS αν αυτό κατάφερνε να φτάσει στον διαστημικό σταθμό. Θα μπορούσε άραγε κάποιος τεχνικός να είναι τόσο επιπόλαιος και ασυνείδητος; Η αμερικανική πλευρά διέρρεε, ανεπισήμως βέβαια, ότι κάποιος Ρώσος τεχνικός έκανε τη ζημιά και μετά φοβήθηκε ότι θα έχανε τη δουλειά του ή θα δεχόταν κάποιο υψηλό πρόστιμο αποφασίζοντας τελικά να παίξει κορώνα γράμματα τη ζωή των αστροναυτών.

Η μήνυση

Η Ρωσία εξ αρχής επέμενε ότι υπήρξε σαμποτάζ από κάποιο/α μέλη του πληρώματος που δεν ήταν φυσικά οι Ρώσοι κοσμοναύτες. Είχε κυκλοφορήσει τότε το σενάριο ότι ένας από τους αστροναύτες της NASA ήταν ασθενής και οργανώθηκε η δολιοφθορά ώστε να διαταχθεί η άμεση εκκένωση του σταθμού και η επιστροφή του πληρώματος στη Γη για να παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια στον αστροναύτη.

Η NASA επέμενε πεισματικά ότι δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο αναφέροντας ότι οι αστροναύτες της παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση για το πού είναι και τι κάνουν και μετά τον σχετικό έλεγχο που έγινε κανένας Αμερικανός αστροναύτης δεν βρισκόταν κοντά στο σκάφος το επίμαχο χρονικό διάστημα που δημιουργήθηκε η τρύπα στο σκάφος.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ρωσία αναφέρουν ότι η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ολοκλήρωσε την συλλογή στοιχείων για το περιστατικό του 2018 στο Soyuz και παρέδωσε το πόρισμα της στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές για να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες. Οπως φαίνεται το πόρισμα αναφέρει ότι την τρύπα προκάλεσε η αμερικανίδα αστροναύτης Σερένα Μαρία Αουνιόν-Τσάνσελορ. Πρόκειται για μια διακεκριμένη επιστήμονα γιατρό, μηχανικό και αστροναύτη η οποία είναι παντρεμένη με τον φυσικό Δρ. Τζεφ Τσάνσελορ. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά η Τσάνσελορ είχε συνάψει ερωτική σχέση με κάποιο από τα μέλη του πληρώματος και μετά από κάποιο καβγά που είχε μαζί του αποφάσισε ότι θέλει να επιστρέψει άμεσα στη Γη και προχώρησε στη δολιοφθορά για να το πετύχει.

Η NASA αντέδρασε άμεσα στην δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών και ο διοικητής της υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον δήλωσε πώς πρόκειται για αναπόδεικτες και αναξιόπιστες καταγγελίες. Είπε επίσης ότι η NASA στηρίζει απόλυτα τόσο την Τσάνσελορ όσο και όλους τους αστροναύτες της.

Οπως φαίνεται η πυραυλική δοκιμή της Ρωσίας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου προκαλώντας μια αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που όλοι ανέμεναν ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε και στο πεδίο της διαστημικής δραστηριότητας. Μάλιστα η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εντός της προσεχούς τετραετίας και ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει το δικό της διαστημικό σταθμό όπως έκανε πρόσφατα και η Κίνα. Επίσης η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι συμφώνησε με την Κίνα στην δημιουργία μιας κοινής βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Είναι δεδομένο ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει πλέον επιστρέψει αλλά αυτή την φορά το πεδίο του ανταωνισμού δεν είναι κάποιοι σκοτεινοί δρόμοι του Βερολίνου, της Βιέννης ή του Παρισιού αλλά ψηλά στον ουρανό, εκεί που δεν υπάρχει καν ατμόσφαιρα, ούτε η βαρύτητα του πλανήτη μας επηρεάζει τα πράγματα…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...