898
Η Λαγκάρντ ανησυχεί και για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη από τους δασμούς του Τραμπ | Shutterstock

Ψωνίστε «made in the USA» λέει η Λαγκάρντ στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2024, 14:20
Η Λαγκάρντ ανησυχεί και για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη από τους δασμούς του Τραμπ
|Shutterstock

Ψωνίστε «made in the USA» λέει η Λαγκάρντ στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2024, 14:20

«Αγοράστε αμερικανικά (προϊόντα) για να αποφύγετε τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ» προτείνει στους Ευρωπαίους η Κριστίν Λαγκάρντ, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στους Financial Times η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι οι δασμοί δεν θα κάνουν την Αμερική «μεγάλη ξανά» και καλεί τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αντί για εμπορικό πόλεμο.

Ωστόσο, κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δείχνει να ανησυχεί κάπως για τον πληθωρισμό από τις επιπτώσεις της πολιτικής που έχει προαναγγείλει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Λαγκάρντ προτρέπει, λοιπόν, τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να συνεργαστούν με τον Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά τους δασμούς και να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι ένας σκληρός εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε στους FT ότι η ΕΕ πρέπει «να μην προβεί σε αντίποινα, αλλά να διαπραγματευτεί» με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με γενικούς δασμούς έως και 20% σε όλες τις μη κινεζικές εισαγωγές των ΗΠΑ. Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης ότι ένας «μεγάλος εμπορικός πόλεμος» δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός».

Η ίδια τόνισε στους FT ότι η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει την προεκλογική ρητορική του Τραμπ και να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες των μέχρι στιγμής προτάσεών του, υποστηρίζοντας ότι είναι «ενδιαφέρον» το γεγονός ότι πρότεινε την επιβολή δασμών μεταξύ 10% και 20% στις μη κινεζικές εισαγωγές. «Το γεγονός ότι θέτεις ένα εύρος σημαίνει ότι είσαι ανοιχτός στη συζήτηση», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί την ευκαιρία να «καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε».

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι μπορεί να «κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη», η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε: «Πώς μπορείς να κάνεις την Αμερική και πάλι μεγάλη, αν η παγκόσμια ζήτηση πέφτει;». Οι Financial Times σημειώνουν ότι η νίκη του Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι δασμοί θα εξανεμίσουν το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ και θα ωθήσουν τις βιομηχανίες της Ευρώπης να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε αμερικανικό έδαφος.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δεύτερη θητεία του Τραμπ όντας ανοιχτή «να αγοράσει ορισμένα πράγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο και αμυντικό εξοπλισμό. «Αυτό είναι ένα καλύτερο σενάριο από μια στρατηγική αντιποίνων, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη λογική οφθαλμός αντί οφθαλμού όπου κανείς δεν θα είναι πραγματικά κερδισμένος», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εξακολουθεί να εξετάζει πώς θα αντιδράσει, σημειώνουν οι FT. Και προσθέτουν πως η αύξηση των αγορών αμερικανικών εξαγωγών, περιλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων, του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των όπλων, είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται. Η ΕΕ ετοιμάζεται επίσης να επιτρέψει σε αμερικανικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κοινών στρατιωτικών προμηθειών με χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ και να ευθυγραμμιστεί στενότερα με τον Λευκό Οίκο σε ό,τι αφορά τις εμπορικές και γεωπολιτικές πολιτικές του έναντι της Κίνας.

Η προφητεία…

Η Λαγκάρντ, είχε δηλώσει νωρίτερα εφέτος ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ αποτελούσε «ξεκάθαρα μια απειλή» για την Ευρώπη. Στη συνέντευξή της στους FT σχολίασε ότι εκείνο το σχόλιό της ήταν «προφητικό». Παράλληλα, σημείωσε ότι η σκέψη της για το πώς θα μπορούσε να χειριστεί μια δεύτερη θητεία του Τραμπ «άλλαξε λίγο» κατά τη διάρκεια του 2024, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ευρώπης να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών για να ωθήσει τις πολυπόθητες αλλαγές σε μια οικονομία που αγωνίζεται να συμβαδίσει με τους αντιπάλους της:

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε λόγο για μια «πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε» και παρότι αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι η Ευρώπη εμπλέκεται σε κρίση, σημείωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι «μια μεγάλη αφύπνιση».

Οι FT σημειώνουν πως οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η απειλή του Τραμπ να επιβάλει σημαντικούς δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τους κατασκευαστές του Πεκίνου να κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αγορές με τα προϊόντα τους, αποτελώντας μια πρόσθετη απειλή για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Αυτό το σενάριο θα επιδείνωνε τις εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στην κορυφαία οικονομική εφημερίδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά ένα τέτοιο «σενάριο αναδρομολόγησης» για τα κινεζικά προϊόντα.

Κίνδυνος νέων πληθωριστικών πιέσεων 

Παρότι η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ανέφερε στους Finacial Times πως ότι «αν μη τι άλλο», η επίδρασή τους θα μπορούσε να είναι σε μικρό βαθμό «βραχυπρόθεσμα πληθωριστική», επισημαίνοντας μια πιθανή υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Αλλά θα μπορούσατε να επιχειρηματολογήσετε και προς τις δύο κατευθύνσεις», πρόσθεσε, για να μετριάσει ίσως τις ανησυχίες. «Εξαρτάται ποιοι είναι οι δασμοί, σε τι εφαρμόζονται και για ποια χρονική περίοδο». Για την Ευρώπη, η στάση της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ στο εμπόριο και τη διατλαντική συνεργασία είναι ένας «επιταχυντής μιας επανεκκίνησης που χρειαζόμαστε», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Κληθείσα, τέλος, από τους FT να σχολιάσει την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι τόσο ξεπερασμένη και οστεοποιημένη που η ήπειρος μετατρέπεται σε «μουσείο», η Λαγκάρντ σχολίασε με χιούμορ ότι «είναι ένα αρκετά ελκυστικό μουσείο, αν με ρωτάτε». Υπογράμμισε την καινοτομία «σε ολόκληρη την ήπειρο», αναφέροντας ως παράδειγμα τον ολλανδικό γεωργικό τομέα: «Γνωρίζατε ότι η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο; Κοιτάξτε το μέγεθος της χώρας!»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...