Η Κυριακή ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή «Copernicus».
Συγκεκριμένα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Κυριακή 21 Ιουλίου τους 17,09 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή λίγο υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο των 17,08 βαθμών.
Εκτός από την Ελλάδα, καύσωνες έπληξαν μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας κατά την περασμένη εβδομάδα.
July 21st (Sunday) was the hottest day ever on record on planet Earth.
The most anomalously warm places were Antarctica and Western Canada where several hundred wildfires blaze, many out of control.
July 20th pictured on the map (21st not available yet via Copernicus) pic.twitter.com/i6ipVCokeU— Jeff Berardelli (@WeatherProf) July 23, 2024
Οι δύο περιοχές του πλανήτη όπου την Κυριακή, η θερμοκρασία είχε τη μεγαλύτερη απόκλιση σε σχέση με το μέσο όρο, ήταν η Ανταρκτική και ο δυτικός Καναδάς.
Η υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η ημερήσια μέση θερμοκρασία, που είχε σημειώσει ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, φάνηκε ότι ξεπεράστηκε την Κυριακή όπως προκύπτει από τα επιστημονικά αρχεία που ανατρέχουν στο 1940.
Three charts based on our #C3S ERA5 dataset you shouldn’t miss this month:
📈 Twelve-months of monthly temperatures 1.5ºC above pre-industrial average – #C3S
📈 Animation of the same data by @sdbernard – @ft
📈 Different visualisation of the same data – @ErwanRivault pic.twitter.com/ujkaTNAbDV— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) July 23, 2024
Τον περασμένο χρόνο τέσσερις συναπτές ημέρες κατέγραψαν ρεκόρ -από τις 3 ως τις 6 Ιουλίου- καθώς η κλιματική αλλαγή υποκινούμενη από την καύση των ορυκτών καυσίμων, προκάλεσε ακραία ζέστη στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Παράλληλα, κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή 13 συνεχόμενοι μήνες, καταγράφηκε ως ο θερμότερος στον πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Copernicus.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι το 2024 πιθανόν να ξεπεράσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, καθώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο -το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο- ώθησαν ακόμη υψηλότερα τον υδράργυρο αυτή τη χρονιά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News