273
Στην άδεια Αθήνα του Δεκαπενταύγουστου, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 39 βαθμούς | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ψήθηκε η Ελλάδα με 42αρια τον Δεκαπενταύγουστο – έρχεται καυτός Σεπτέμβριος

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 11:37
Στην άδεια Αθήνα του Δεκαπενταύγουστου, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 39 βαθμούς
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ψήθηκε η Ελλάδα με 42αρια τον Δεκαπενταύγουστο – έρχεται καυτός Σεπτέμβριος

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 11:37

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Πέμπτη 15 Αυγούστου.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στη χώρα ήταν  35.2 βαθμοί Κελσίου.

Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στα Βραχναίικα Αχαΐας με 42.1 βαθμού. Επιπλέον, 174 από τους 488 ενεργούς σταθμούς κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών, από τους οποίους οι 30 κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών.

Η ζέστη συνεχίζεται και την Παρασκευή, με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στα δυτικά κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς η θερμοκρασία, και οι βοριάδες θα εξασθενήσουν από την Κυριακή. Από τη Δευτέρα, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, αναμένονται κάποιες βροχές η και καταιγίδες.

Ερχεται καυτός Σεπτέμβριος

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις. Συμφωνα με το 89% των διαθέσιμων σεναρίων, η μέση θερμοκρασία Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (σε σύγκριση με την περίοδο 1993-2016 η οποία έχει οριστεί ως περίοδος αναφοράς).

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (38%) και 0-1°C (31%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι περίπου 19%. Τέλος, υπάρχει 11% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...