469
Στιγμιότυπο από τους δρόμους της «φλεγόμενης» Βαγδάτης | REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ψήνεται το Ιράκ: 50 βαθμοί Κελσίου στη Βαγδάτη, 51 στον νότο

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2023, 15:25
Στιγμιότυπο από τους δρόμους της «φλεγόμενης» Βαγδάτης
|REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ψήνεται το Ιράκ: 50 βαθμοί Κελσίου στη Βαγδάτη, 51 στον νότο

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2023, 15:25

Δεν είναι μόνο το Μαρόκο που αυτές τις ημέρες ψήνεται στους 50 βαθμούς Κελσίου. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στο Ιράκ, μια χώρα που είναι ιδιατέρως εκτεθειμένη σε συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το Ιράκ υποφέρει για δεύτερη συνεχή ημέρα από κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν έως τους 51 βαθμούς Κελσίου, συνθήκες που είναι δύσκολες για πολλούς Ιρακινούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Το θερμόμετρο έφθασε τους 50 βαθμούς στην πρωτεύουσα Βαγδάτη την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμενόταν να ξεπεράσει το όριο αυτό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμερ αλ-Τζάμπρι, εκπρόσωπος της ιρακινής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Δροσιά σε πισίνα της Μοσούλης αναζητούν οι Ιρακινοί, αλλά μόνο οι άνδρες επιτρέπεται – Reuters

«Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν (σήμερα) στο νότο με 51 βαθμούς να προβλέπονται για τις περιοχές Σαμάουα, Νασιρίγια, Ντιουανίγια και Νατζάφ», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ορισμένες επαρχίες, όπως σε αυτή του Ντι Καρ (νότος), οι αρχές μείωσαν τις ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν λίγο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Τζάμπρι, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «αυξημένες θερμοκρασίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Η μαυροντυμένη και καλυμμένη από την κορυφή έως τα νύχια ιρακινή μάνα κάνει μπάνιο στον γιο της, στη Βαγδάτη – Reuters

Πολλοί είναι οι Ιρακινοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν κλιματιστικό στα σπίτια τους. Στη χώρα, παρόλο που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν λειτουργεί επαρκώς και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαθέσιμο κάθε ημέρα για λίγες μόνο ώρες λόγω έλλειψης συντήρησης και δυναμικότητας.

Και αυτοί οι Ιρακινοί που πρέπει να εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους κάνουν λόγο για μαρτύριο. Όπως ο Φαλέχ Χασάν, 41 ετών που παραδίδει ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα τα οποία κουβαλά στην πλάτη του. «Η ζέστη είναι απερίγραπτη, αλλά αναγκαζόμαστε να εργαστούμε. Δεν έχουμε άλλη δουλειά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασάν, πατέρας έξι παιδιών.

Σε μια διασταύρωση στη Βαγδάτη, ένας τροχονόμος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι κάνει «τρία, τέσσερα και κάποιες φορές πέντε ντους στη σειρά» όταν επιστρέφει σπίτι του. «Αλλά συνεχίζω να έχω την εντύπωση ότι είμαι στη ζέστη», δήλωσε.

Ενα αγόρι δροσίζεται μπροστά σε ανεμιστήρα, στη Βαγδάτη – Reuters

Το Ιράκ βιώνει αυτή τη στιγμή την τέταρτη συνεχή χρονιά ξηρασίας που έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και απιουσία βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Ιράκ είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κάποιες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η ξηρασία και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι πραγματικότητα. Είναι προειδοποίηση προς το Ιράκ και ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Φόλκερ Τουρκ, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...