447
|

«Ψήνεται» παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 14:42

«Ψήνεται» παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 14:42

Στην παράταση έστω και σιωπηρά της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που λήγει στις 26 του μηνός, για μια ακόμη εβδομάδα δηλαδή μέχρι και τις 2 Αυγούστου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών ως λύση στο “μεγάλο μποτιλιάρισμα” που παρατηρείται στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία.

Στην κίνηση αυτή οδηγείται το υπουργείο καθώς – πέραν της αντιπαράθεσης με τους λογιστές που άρχισε εφέτος νωρίς με αφορμή την προσυμπλήρωση 1,5 περίπου εκατομμυρίου “απλών” φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων – διαπιστώνει και ορισμένα υπαρκτά προβλήματα στη λειτουργία φορέων της δημόσιας διοίκησης, τα οποία καθυστέρησαν εκ των πραγμάτων την υποβολή των δηλώσεων.

ΕΦΚΑ και ΕΟΠΠΥ

Οπως έχει καταγγελθεί από χιλιάδες φορολογούμενος το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε με την αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων καθώς ο ΕΦΚΑ δεν είχε ενημερώσει έγκαιρα όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία.

Ετσι χιλιάδες συνταξιούχοι κλήθηκαν να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις μέσα στον Ιούλιο, αναζητώντας τους λογιστές τους οι οποίοι πνίγονται αυτή την εποχή από τη δουλειά.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ζήτημα δημιουργήθηκε (χωρίς ακόμη να έχει επιλυθεί) με τις φορολογικές δηλώσεις των γιατρών καθώς ο ΕΟΠΠΥ δεν είχε αποδώσει εντός των προθεσμιών ούτε τα χρήματα, ούτε έστω τα αρχεία με τα ποσά που τους οφείλει με αποτελέσμαοι όλοι οι ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ να μην μπορούν να υποβάλουν δήλωση.

Τεχνικά προβλήματα από την αρχή

Τα προβλήματα όμως ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα. Τεχνικά προβλήματα της ΑΑΔΕ και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, έδωσαν την ουσιαστική δυνατότητα στους λογιστές υποβολής δηλώσεων μετά τα 15 Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Όπως τονίζουν  σε συχνά χρονικά διαστήματα αποστέλλονται  e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνεται ο ελλιπής εμπλουτισμός του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.

Το αίτημα παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν προέκυψε αβασάνιστα από ιδιοτροπία των φορέων & οργανώσεων που το ζητούν, αλλά γιατί η ΑΑΔΕ εμμένει σε ένα ανεδαφικό χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου όταν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες που ακολουθούνται παρουσιάζουν κενά, ασάφειες και ελλείψεις, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ στην τελευταία επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Εχουν υποβληθεί 4,85 εκατομμύρια δηλώσεις

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σημείωναν ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται καθημερινά κυμαίνεται λίγο κάτω από τις 200.000. Εφόσον ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί τις επόμενες 9 ημέρες που απομένουν μέχρι τις 26 Ιουλίου, κρίνεται ικανοποιητικός για την υποβολή του 1,7 εκατ. δηλώσεων που απομένουν.

Με βάση τα  τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι τις 15 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 4,85 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.

Το 47,4% των εκκαθαριστικών ή 2,3 εκατ. είναι μηδενικά. Το 31,81% ή 1,544 εκατ. εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το μέσο φόρο που θα πρέπει να καταβληθεί να ανέρχεται σε 1.463 ευρώ ενώ το 20,79% ή 1,009 εκατ. εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά που αντιστοιχούν σε μέση επιστροφή 309 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...