Ο 39 ετών αμερικανός γραφίστας Μάικ Ουίνκελμαν ήταν μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο εντελώς άγνωστος. Είχε φτιάξει κάποια έργα τέχνης, πίνακες κ.α αλλά η μεγαλύτερη τιμή που είχε καταφέρει να πιάσει κάποιο από αυτά ήταν τα 100 δολάρια. Κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργεί ψηφιακά έργα τέχνης (βίντεο, animation, κολάζ εικόνων κ.α) και άρχισε να τα προωθεί στον κυβερνοχώρο με το ψευδώνυμο Beeple. Μέσα σε λίγους μήνες έγινε διάσημος πουλώντας τα ψηφιακά του έργα για πολλά εκατομμύρια ευρώ έκαστον.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ουίνκελμαν αποφάσισε να στείλει σε μια online δημοπρασία ένα έργο του, ένα βίντεο. Η αρχική τιμή ήταν 67 χιλιάδες δολάρια αλλά τελικά το βίντεο πουλήθηκε για 6,6 εκατ. δολάρια κάνοντας τον Beeple διάσημο μέσα σε ένα βράδυ. Η εξέλιξη αυτή ταυτόχρονα άναψε το φυτίλι για αυτή την νέα αγορά των ψηφιακών έργων τέχνης. Οι παραδοσιακοί οίκοι δημοπρασιών είδαν την ευκαιρία και δεν την άφησαν να πάει χαμένη. Ετσι ο οίκος Christie’s αποφάσισε να δημοπρατήσει ένα ψηφιακό έργο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά αφού αυτού του είδους τα έργα δημοπρατούνταν μόνο από online πλατφόρμες.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian ο Christie’s επέλεξε ένα έργο του Beeple το οποίο πουλήθηκε για 69,3 εκατ. δολάρια, ποσό που φυσικά αποτελεί ρεκόρ για αυτού του είδους τα έργα. Μάλιστα ο Ουίνκελμαν αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση των εν ζωή καλλιτεχνών με τα πιο ακριβά έργα στον κόσμο.
Το έργο έχει τίτλο “Everydays: the First 5.000 Days” και είναι ένα ψηφιακό κολάζ από σχέδια και animation που δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια 5.000 συναπτών ημερών. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την δημοπρασία είναι ότι τα τελευταία της λεπτά, την ώρα των τελικών προσφορών, παρακολούθησαν 22 εκατ. θεατές, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ για τέτοιου είδους εκδήλωση.
Νέα αγορά ή φούσκα;
Το ψηφιακό κολάζ του Beeple ανήκει στην κατηγορία των NFTs ή Νon-Fungible Tokens τα οποία θεωρούνται ως «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία». Πρόκειται για αντικείμενα ή έργα τέχνης που μπορεί να είναι χειροπιαστά ή άυλα αλλά για κάποιο λόγο διαθέτουν κάποια αξία. Μπορεί να είναι μια αθλητική κάρτα ή κάποιο online αντικείμενο. Πριν από λίγες ημέρες ο συνιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσει αποφάσισε να δημοπρατήσει ως NFT το πρώτο tweet που ήταν φυσικά δικό του. Αυτό το πρώτο «τιτίβισμα» πουλήθηκε τελικά για 2,5 εκατ. δολάρια!
Τα NFT βασίζονται στην τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζεται και η λειτουργία των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin. Η συγκεκριμένη τεχνολογία διασφαλίζει ότι τα χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα που καταχωρούνται ως NFT και βγαίνουν σε πλειστηριασμό είναι αυθεντικά και μοναδικά.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά των NFT ακολουθεί την φρενίτιδα της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα NFT είναι μια ακόμη κερδοσκοπική μανία της εποχής και θα αποδειχθεί γρήγορα φούσκα που, όταν σκάσει, πολλοί θα έχουν δώσει τεράστια ποσά για να αποκτήσουν μια ψηφιακή περιουσία που δεν θα έχει πλέον καμία αξία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News