Αγωνιώδη έκκληση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο απειλείται από τη νομοθεσία που εισήγαγε η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο πρύτανής του Μάικλ Ιγκνάτιεφ.
Είπε ότι πρακτικά η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «τους βάζει το πιστόλι στον κρόταφο», αναγκάζοντας το Πανεπιστήμιο (CEU), που χρηματοδοτείται από τον ουγγρικής καταγωγής επενδυτή Τζορτζ Σόρος, να κλείσει για να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νόμου.
Ο Ιγκάντιεφ, που βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα με την αφορμή της έρευνας της ΕΕ, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Ορμπαν φαίνεται πρόθυμη να αποφύγει την διερεύνηση. Εμφανίστηκε δε «προσεκτικά αισιόδοξος» ότι η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στην Ουγγαρία για το ζήτημα.
Ο ίδιος σημειώνει ότι από την κυβέρνηση διεξάγεται μια «εξωφρενική επίθεση» στις ακαδημαϊκές ελευθερίες. «Παρακαλώ, πάρτε το όπλο από το κεφάλι μου», τόνισε και υπενθύμισε ότι «θα είναι η πρώτη φορά από το 1945 που μια ευρωπαϊκή χώρα προσπαθεί να κλείσει ένα ελεύθερο ίδρυμα που συμμορφώνεται με τον νόμο, που έχει καλά ακαδημαϊκά στάνταρ και λειτουργεί νόμιμα».
«Δεν είναι δουλειά μου να πω στην Ευρώπη τι να κάνει, αλλά να πω “αυτό είναι το διακύβευμα, να για ποιο λόγο έχει σημασία», υπογράμμισε ακόμη, όπως αναφέρει ο Guardian.
Κάλεσε τέλος τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει το Fidesz του Ορμπαν αλλά και το CDU της Ανγκελα Μέρκελ, να πιέσουν τον ούγγρο πρωθυπουργό κατά του νόμου.
Το CEU, που χρηματοδοτείται από τον ουγγρικής καταγωγής επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ιδρύθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα το 1989.
Νόμος που πέρασε στις αρχές Απριλίου από την Βουλή της Ουγγαρίας και θα ισχύσει από τον Οκτώβριο, ορίζει για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το CEU που έχουν την έδρα τους και στο εξωτερικό πληθώρα διατάξεων οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω της συνέχιση της λειτουργίας τους.
Η ψήφιση του νόμου κατέβασε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Βουδαπέστης, ωστόσο η κυβέρνηση δεν δείχνει να υποχωρεί από τις θέσεις της.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε έρευνα για να διαπιστώσει αν ο νόμος της ουγγρικής κυβέρνησης παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, με τον αντιπρόεδρό της Φρανς Τίμερμανς να περιγράφει το CEU «μαργαριτάρι του στέμματος», το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απερίσπαστο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News