465
Οι αναζητήσεις λημμάτων στη Wikipedia προδίδουν το ενδιαφέρον του αγγλόφωνου κοινού για τα θέματα επικαιρότητας | Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Πρώτο στις αναζητήσεις της Wikipedia το ChatGPT για το 2023

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 09:02
Οι αναζητήσεις λημμάτων στη Wikipedia προδίδουν το ενδιαφέρον του αγγλόφωνου κοινού για τα θέματα επικαιρότητας
|Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Πρώτο στις αναζητήσεις της Wikipedia το ChatGPT για το 2023

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 09:02

Αντιμέτωποι με την απειλή ενός chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης που αντικαθιστά τον γραπτό λόγο, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναζήτησαν φέτος παρηγοριά στη Wikipedia. Η δημόσια επεξεργασμένη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια μέτρησε 84 δισ. επισκέψεις το 2023 και το πιο δημοφιλές άρθρο της ήταν για το ChatGPT, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Περισσότεροι από 49 εκατομμύρια αναγνώστες απέκτησαν πρόσβαση στη σελίδα της Wikipedia για το ChatGPT, η οποία περιγράφει λεπτομερώς την αλματώδη ανάπτυξη του λογισμικού – από την κυκλοφορία του πριν από κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, έως την τεχνολογία που χρησιμοποιείται τώρα σε ολόκληρη την κοινωνία, από την εκπαίδευση μέχρι την υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το μη κερδοσκοπικό Ιδρυμα Wikimedia αυτή την εβδομάδα, η δεύτερη πιο προσβάσιμη σελίδα ήταν εκείνη με τις νεκρολογίες του 2023, η οποία είχε 42,6 εκατ. προβολές. Οι σελίδες με τους θανάτους επωνύμων συχνά βρίσκονται στην κορυφή των ετήσιων προβολών της Wikipedia, και η φετινή σελίδα περιλάμβανε τον ηθοποιό της σειράς «Τα Φιλαράκια», Μάθιου Πέρι, και τη Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, κόρη του Ελβις.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ του 2023 κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα, ενώ άλλα τρία άρθρα που σχετίζονται με το κρίκετ –δημοφιλέστατο σπορ των Αγγλοσαξόνων– φιγουράρουν στα 25 δημοφιλέστερα της Wikipedia για φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Ινδικής Πρέμιερ Λιγκ, στο Νο 4. Είναι η πρώτη φορά που περιεχόμενο κρίκετ μπαίνει στη λίστα μετά την έναρξη παρακολούθησής του από το Ιδρυμα Wikimedia, το 2015.

Η ταινία «Οπενχάιμερ» και το αντικείμενό της, η βιογραφία του πυρηνικού επιστήμονα, τράβηξαν επίσης την προσοχή, με 28,3 εκατ. και 25,7 εκατ. επισκέψεις σελίδων αντίστοιχα. Αλλες ταινίες που μπήκαν στη λίστα ήταν η «Μπάρμπι» της σκηνοθέτιδος Γκρέτα Γκέργουιγκ, στο Νο 13 με 18 εκατ. επισκέψεις, και το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος της σειράς «Avatar», «The Way of Water», που εξασφάλισε 14,3 εκατ. αναγνώστες, στο Νο 20.

Οι σελίδες βιογραφίας διασημοτήτων με τις περισσότερες επισκέψεις περιλάμβαναν την τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, που ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time (19,4 εκατ.), τον διάσημο πορτογάλο ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο (17,5 εκατ.) και τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Ελον Μασκ (14,4 εκατ.).

Η σελίδα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έλαβε 12,8 εκατ. προβολές και ήταν μόλις μία θέση ψηλότερα στη λίστα από τον Αντριου Τέιτ, τον influencer που κατηγορείται για βιασμό και εμπορία ανθρώπων, του οποίου η σελίδα είχε 12,7 εκατ. αναζητήσεις.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Wikimedia, η λίστα των κορυφαίων 25 αναζητήσεων της χρονιάς δημιουργήθηκε με τη χρήση δεδομένων της Wikipedia στην αγγλική γλώσσα έως τις 28 Νοεμβρίου – οι αριθμοί για ολόκληρο το έτος πρόκειται να ενημερωθούν τον προσεχή Ιανουάριο.

Οι κορυφαίες χώρες που είχαν πρόσβαση στη βρετανική Wikipedia μέσα στο 2023 –επί το πλείστον αγγλόφωνες– είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (33,2 δισ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο (9 δισ.), ακολουθούμενες από την Ινδία (8,48 δισ.), τον Καναδά (3,95 δισ.) και την Αυστραλία (2,56 δισ.), σύμφωνα με δεδομένα που κοινοποιήθηκαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...