1020
Λίφτινγκ στο «Πρώτο Ενσημο» με τη ρύθμιση Χατζηδάκη που κατατέθηκε στη Βουλή | INTIMEnews

«Πρώτο Ενσημο»: Τι σημαίνει η αύξηση επιδότησης από τα 1.800 στα 3.600 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 13:56
Λίφτινγκ στο «Πρώτο Ενσημο» με τη ρύθμιση Χατζηδάκη που κατατέθηκε στη Βουλή
|INTIMEnews

«Πρώτο Ενσημο»: Τι σημαίνει η αύξηση επιδότησης από τα 1.800 στα 3.600 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 13:56

Τριπλάσια επιδότηση, ανεξάρτητα από το ύψος του μηνιαίου μισθού, προσφέρει εφεξής το πρόγραμμα «Πρώτο Ενσημο» που επιδοτεί για έξι μήνες την πρόσληψη νέων ανέργων από 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, μετά τις σχετικές βελτιώσεις που επήλθαν με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Μέχρι σήμερα προβλεπόταν ότι ο εργοδότης και ο εργαζόμενος που προσλαμβανόταν, θα μοιράζονταν 1.200 ευρώ για μίαπερίοδο έξι μηνών (100 ευρώ / μήνα).

Καθώς όμως ο νέος κατώτατος μισθός είναι πια στα 613 ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο εργοδότης με τα 600 της επιδότησης δεν κάλυπτε ούτε καν το μισθολογικό κόστος του εργαζομένου του για έναν μήνα

Μετά τις αλλαγές όμως στο «Πρώτο Ενσημο», θα μοιράζονται 3.600 ευρώ για έξι μήνες, δηλ.1. 800 ευρώ έκαστος  (ήτοι 300 ευρώ/μήνα), με αποτέλεσμα να καλύπτεται το κόστος σχεδόν τριών μηνών ενός εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Αν μάλιστα, ο εργοδότης ενταχθεί ταυτόχρονα -όπως ρητά το προβλέπει ο νόμος- και στο ανοιχτό πρόγραμμα επιδότησης εισφορών, τότε θα καλύψει και το 100% του ασφαλιστικού κόστους.

Αντίστοιχα ο ίδιος ο εργαζόμενος θα παίρνει στην τσέπη 613€+300€ = 913€ τον μήνα, από  713€ με το προηγούμενο καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδοχές του θα είναι αυξημένες κατά 48% σε σχέση με εκείνες  χωρίς την κρατική επιδότηση.

Πιο  συγκεκριμένα, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο για το «Πρώτο Ένσημο», που προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη) με την εισαγόμενη ρύθμιση αυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή για έξι μήνες. Από το ποσό αυτό τα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο, επιμεριζόμενα σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους του. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Όπως είναι αυτονόητο, εάν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης, πλήρους ή μερικής.

Αναλυτικά, συμφωνα με τη νέα ρύθμιση Χατζηδάκη προβλεπονται τα ακόλουθα:

– Θεσπίζεται ανοικτό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πρώτη ένταξη στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18 έως και 29 ετών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την ονομασία “Πρώτο Ένσημο”.

– Σκοπός του προγράμματος είναι η διευκόλυνση των νέων για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας και η ομαλή ένταξή τους σε αυτή, με στόχο την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

– Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι νέοι, ηλικίας 18 έως και 29 ετών, οι οποίοι δεν διαθέτουν καμιά προηγούμενη προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου τομέα που δεν περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση.

Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα, σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως του κλάδου που αυτοί δραστηριοποιούνται, επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με 3.600 ευρώ για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης, η επιδότηση της μειώνεται στο ήμισυ.

Αν η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Το ποσό της επιδότησης των 3.600ευρώ καταβάλλεται ως εξής:

  • Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού
  •  Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της συνολικής μισθολογικής δαπάνης.

Σε περίπτωση σύμβασης εργασίας μερικής απασχόλησης, για την καταβολή της επιδότησης εφαρμόζεται αναλογικά.

Η επιδότηση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

– Για την καταβολή του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, υπόχρεος είναι ο εργοδότης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Για την καταβολή του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών εφαρμόζονται, για κάθε κατηγορία εργαζομένων, οι κείμενες διατάξεις της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας.

– Η επιχείρηση μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο στο ανοιχτό πρόγραμμα νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτό.

– Οι ωφελούμενοι που τοποθετούνται στις νέες θέσεις εργασίας του παρόντος, δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Οι συμβάσεις εργασίας των παραπάνω δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή, εκτός εάν η επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρήσεων στις οποίες προσλαμβάνονται αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής.

– Οι θέσεις εργασίας που επιδοτούνται με το παρόν είναι επιπρόσθετες σε σχέση προς τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

– Για την ένταξή τους στο παρόν πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν σχετική δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” (Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η επιχείρηση που προβαίνει σε νέα πρόσληψη ή νέες προσλήψεις μία ή περισσότερες φορές, πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων συμβάσεων εργασίας. Αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν πληροί τον παραπάνω όρο, δεν λαμβάνει την επιδότηση και καταβληθέντα ποσά αναζητούνται με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Ομοίως, τόσο η επιχείρηση όσο και ο εργαζόμενος δηλώνουν υπεύθυνα ότι ο εργαζόμενος δεν έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας α’ και β’ βαθμού με τον εργοδότη και αν διαπιστωθεί η μη τήρηση του όρου αυτού, κανένα από τα δύο μέρη δεν λαμβάνουν την επιδότηση και καταβληθέντα ποσά αναζητούνται με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

– Το πρόγραμμα ισχύει μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισθέντος, κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, ποσού και, πάντως όχι πέραν της 31ης.12.2022.

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...