Ο Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους τον Αύγουστο του 2016 | EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/HANDOUT
Επικαιρότητα

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν και Ερντογάν

Πάνω από τρεις μήνες πέρασαν από την ανάληψη καθηκόντων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πριν συνομιλήσει με τον τούρκο ομόλογό του, ένδειξη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους
Protagon Team

Το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε τελικά την Παρασκευή, τρεις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων του πρώτου και μία ημέρα πριν ο αμερικανός ηγέτης ανακοινώσει, όπως θεωρείται πολύ πιθανό, ότι η χώρα του αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Aρμενίων.

Είναι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες και, όπως επισήμαναν πολλοί, καθυστέρησε σημαντικά, γεγονός που δείχνει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες απέχουν πολύ από το εξαιρετικό σημείο στο οποίο βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν έγινε έναν ολόκληρο μήνα μετά την αντίστοιχη επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι έγινε το τηλεφώνημα.

Η αμερικανική πλευρά επισήμανε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μετέφερε το ενδιαφέρον του για εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν περισσότερους τομείς συνεργασίας, αλλά και μια αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών.

Επιπλέον οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία θα γίνει στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες κατά το πρώτο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη. Στη συνάντηση του Ιουνίου θα συζητηθούν όλα τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Αυτές όμως οι τυπικές ανακοινώσεις,  ούτε της μίας ούτε της άλλης πλευράς, δεν κάνουν κουβέντα για το μεγάλο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην οποία προτίθεται να προχωρήσει αύριο Σάββατο ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg λένε ότι ο αμερικάνος ηγέτης ενημέρωσε τον τούρκο ομόλογό του για την πρόθεσή του.  Προσθέτει μάλιστα το πρακτορείο ότι ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία», τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει ήδη κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο τελευταίος αμερικανός πρόεδρος που είχε χαρακτηρίσει τα γεγονότα του 1915 γενοκτονία ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981,  Γρήγορα όμως ανακάλεσε την αναφορά του έπειτα από πίεση της Τουρκίας.  Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί και αυτός ότι θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία, ωστόσο στις δηλώσεις που εξέδιδε κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη και μιλούσε για «τραγωδία», «μαζικές φρικαλεότητες» και «τρόμο».  Το 2019 και τα δύο σώματα του Κογκρέσου υιοθέτησαν ψήφισμα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.