417
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στον ρωσικό λαό | Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά την ανταρσία της Βάγκνερ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 16:53
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στον ρωσικό λαό
|Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά την ανταρσία της Βάγκνερ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 16:53

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το τέλος της εξέγερσης των μισθοφόρων της Ομάδας Βάγκνερ (Wagner Group) τη Δευτέρα, απευθύνοντας ομιλία, σε βίντεο που μετέδωσε το Κρεμλίνο, σε φόρουμ για τη βιομηχανία και τη νεολαία.

Το βίντεο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής προεδρίας, δείχνει τον ρώσο πρόεδρο μπροστά να κάθεται σε ένα γραφείο, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί πού και πότε γυρίστηκε. Στην προσφώνησή του, όπου συγχαίρει τους συμμετέχοντες στο φόρουμ, σύμφωνα με το Reuters, δεν αναφέρεται στην ένοπλη ανταρσία, παρά μιλάει για τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η βιομηχανία λόγω των Δυτικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα στον ρωσικό λαό το Σάββατο καταδικάζοντας την ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ ως «πισώπλατη μαχαιριά», ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τη συντρίψει.

Δεν έκανε έκτοτε κανένα δημόσιο σχόλιο για τη συμφωνία που επακολούθησε και ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η οποία φάνηκε να εκτονώνει την κρίση και να αποτρέπει μια πιθανή αιματοχυσία, επιτρέποντας στους μαχητές της Βάγκνερ να επιστρέψουν στους στρατώνες και στον ηγέτη τους, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, να μεταβεί στη Λευκορωσία.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας είχε μεταδώσει εικόνες από τον υπουργό Aμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος επιθεώρησε τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στη δική του πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την κρίση της 24ης Ιουνίου.

Εξάλλου, ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσί, ο οποίος εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στη ρωσική ηγεσία μετά την αποτυχημένη ανταρσία του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ο ιρανός πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη ρωσική ηγεσία στο πλαίσιο των γεγονότων της 24ης Ιουνίου» ανέφερε το Κρεμλίνο, αποφεύγοντας να μιλήσει εκ νέου για «προδοσία» και απόπειρα πρόκλησης εμφύλιας σύγκρουσης.

Ο Πούτιν έλαβε επίσης «την υποστήριξη» του Εμίρη του Κατάρ, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας την ίδια ημέρα.

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ «έδωσαν ενδείξεις» πως δεν είχαν εμπλοκή

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του πως η αμερικανίδα πρεσβευτής στη Μόσχα «έδωσε ενδείξεις» ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν εμπλοκή στην ένοπλη ανταρσία της Ομάδας Βάγκνερ, με τη Λιν Τρέισι να εκφράζει την ελπίδα ότι το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι ασφαλές, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η αμερικανίδα πρεσβευτής τόνισε ότι η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Λαβρόφ. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν εάν Δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ανταρσία της Βάγκνερ.

Τόνισε, επιπλέον, πως οι ισχυρισμοί της Δύσης και της Ουκρανίας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ανατινάξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία είναι «ανοησίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...