607
Η δια ζώσης παρουσία του Ερντογάν στην τελετή εγκαινίων στο Ακούγιου ήταν μια από τις δημόσιες εμφανίσεις του που ακυρώθηκαν έπειτα από το επεισόδιο της Τρίτης. Εδωσε το «παρών» στην εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε το γραφείο του | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Πρώτη δημόσια εμφάνιση Ερντογάν μετά την «ξαφνική αδιαθεσία»

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 18:23
Η δια ζώσης παρουσία του Ερντογάν στην τελετή εγκαινίων στο Ακούγιου ήταν μια από τις δημόσιες εμφανίσεις του που ακυρώθηκαν έπειτα από το επεισόδιο της Τρίτης. Εδωσε το «παρών» στην εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε το γραφείο του
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Πρώτη δημόσια εμφάνιση Ερντογάν μετά την «ξαφνική αδιαθεσία»

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 18:23

Σε τηλεδιάσκεψη με αφορμή τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου συμμετείχε την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το συμβάν της Τρίτης, όταν η ζωντανή συνέντευξη του τούρκου προέδρου στο τηλεοπτικό δίκτυο KANAL 7 χρειάστηκε να διακοπεί εσπευσμένα λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε ο ίδιος. Επιπλέον, ο τούρκος πρόεδρος συμμετείχε σε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη για το ίδιο θέμα, αυτή τη φορά συνομιλώντας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η τουρκική προεδρία εξέδωσε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις δύο αυτές δραστηριότητες του Ερντογάν, οι οποίες έλαβαν χώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, θέλοντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι στα πλάνα που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου τις αμέσως προηγούμενες ώρες, ο δημοσιογράφος του KANAL 7, εμφανώς σαστισμένος από την αδιαθεσία του τούρκου προέδρου, πήγε να σηκωθεί από την καρέκλα του για να τον βοηθήσει, στη συνέχεια όμως κάθισε ξανά, προφανώς έπειτα από σχετική παραίνεση, και απλώς ζήτησε να «πέσουν» διαφημίσεις.

Ακολούθησε ένα διάλειμμα περίπου 10 λεπτών, με τον Ερντογάν να εμφανίζεται εκ νέου στους τηλεοπτικούς δέκτες και να ζητά συγγνώμη από τους τηλεθεατές. Ο ίδιος απέδωσε τη διακοπή σε κάποια στομαχική διαταραχή λόγω της κούρασης του προεκλογικού αγώνα, ωστόσο την επομένη δόθηκε συνέχεια στο θρίλερ με την υγεία του, καθώς όλες οι περιοδείες και οι δημόσιες εμφανίσεις του ακυρώθηκαν, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο (περισσότερα εδώ).

Η δια ζώσης παρουσία του στην τελετή εγκαινίων στο Ακούγιου ήταν μία από αυτές.

Μιλώντας στην παραπάνω τελετή από την τουρκική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν τόνισε ότι με την προγραμματισμένη –αργότερα εντός της ημέρας– παράδοση πυρηνικών καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου, ο οποίος κατασκευάστηκε από τον ρωσικό κολοσσό Rosatom, η μονάδα «θα έχει πλέον το καθεστώς του πυρηνικού εργοστασίου». «Ως εκ τούτου, η χώρα μας πλέον εντάσσεται στο μπλοκ των χωρών με πυρηνική ενέργεια» προσέθεσε.

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του τούρκου προέδρου δεν έκανε καμία αναφορά στην κατάσταση της υγείας του.

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από την τουρκική προεδρία, από την ομιλία του Ερντογάν για τα εγκαίνια του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της γείτονος. Απηύθυνε τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση από το προεδρικό μέγαρο, στην Αγκυρα
Ακόμη ένα καρέ που εστάλη στα ΜΜΕ από το γραφείο του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος και στελέχη της κυβέρνησης παρακολουθούν την εκδήλωση για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2024

Κατά τη συνομιλία που είχε με τον Πούτιν, ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος του ευχήθηκε περαστικά, όπως έγινε γνωστό. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για τη συνεισφορά του στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Ακόμη, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και την κατάσταση στη Συρία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Οι εικόνες και τα πλάνα έκαναν και πάλι τον γύρο του διαδικτύου, με τα ΜΜΕ και τους χρήστες των social media να εστιάζουν στο ζήτημα της υγείας του Ερντογάν.

Η επανεμφάνιση του τούρκου προέδρου στην τουρκική τηλεόραση δεν συνοδεύτηκε από τη δημοσίευση κάποιου ιατρικού ανακοινωθέντος.

«Δεν υπάρχει ανησυχία, είναι καλά. Πιστεύω ότι θα επαναλάβει το πρόγραμμά του από αύριο» δήλωσε η υπουργός Οικογένειας, Ντέρια Γιανίκ, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν, ο οποίος, απαντώντας στις φήμες ότι ο τούρκος πρόεδρος υπέστη έμφραγμα, μίλησε για «αβάσιμους ισχυρισμούς». «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του προέδρου @RTErdogan» έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...