335
Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν | Vesa Moilanen/Lehtikuva/via REUTERS

Πρωθυπουργός ετών 34 στη Φινλανδία, η νεότερη στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 13:31
Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν
|Vesa Moilanen/Lehtikuva/via REUTERS

Πρωθυπουργός ετών 34 στη Φινλανδία, η νεότερη στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 13:31

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ηγούνται της πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού στη Φινλανδία, εξέλεξαν στην προεδρία του κόμματος, άρα και της κυβέρνησης, την 34χρονη υπουργό Μεταφορών Σάνα Μάριν, η οποία θα γίνει η νεότερη πρωθυπουργός που είχε ποτέ η χώρα.

Η Μάριν θα αναλάβει τα καθήκοντά της εντός των ημερών μετά την παραίτηση του Αντι Ρίνε. Είναι η τρίτη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Θα είναι επίσης και η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός του πλανήτη, σημειώνει το BBC. Η Τζασίντα Αρντερν της Νέας Ζηλανδίας είναι 39 ετών, ενώ ο Ολέξιι Χόντσαρουκ, πρωθυπουργός της Ουκρανίας, είναι 35 ετών. Την ίδια ηλικία, 35 ετών, πιστεύεται ότι έχει και ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας (δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γεννήθηκε).

Μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι και στα πέντε κόμματα του φινλανδικού κυβερνητικού συνασπισμού επικεφαλής είναι πλέον γυναίκες. Εκτός από τη Μάριν των Σοσιαλδημοκρατών, είναι η Λι Αντερσον της Αριστερής Συμμαχίας (32 ετών), η Μαρία Οχισάλο των Πρασίνων (34 ετών) , η Κάτριμ Κουλμούνι στο Κόμμα του Κέντρου (32) και η Ανα-Μάγια Χένρικσον του κόμματος του Σουηδικού Λαού (55 ετών).

Ο 57χρονος Ρίνε παραιτήθηκε μετά την απόφαση του Κόμματος του Κέντρου, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων.

Το Κόμμα του Κέντρου τον κατέκρινε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την απεργία, η οποία επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair και σε άλλους τομείς της οικονομίας πριν τελικά διευθετηθεί.

Ποια είναι η Σάνα Μάριν

Η Μάριν είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της φινλανδικής πολιτικής.

Μεγάλωσε με τη μητέρα της, η οποία συζούσε με τη σύντροφό της. Σε παλαιότερη συνέντευξη έλεγε ότι ως παιδί ένιωθε αόρατη γιατί δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για την οικογένεια της, σημειώνει το BBC. Ηταν η πρώτη από την οικογένεια της που πέρασε στο πανεπιστήμιο.

Αναμείχθηκε με την πολιτική στους Σοσιαλδημοκράτες, στα 27 της ηγήθηκε του δημοτικού συμβουλίου στο Τάμπερε (από όπου κατάγεται), το 2015 εκλέχτηκε στη Βουλή ενώ από τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Η Μάριν έχει μία κόρη 22 μηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...