Ηλιοφάνεια κατά μέσο όρο 218 ημέρες τον χρόνο, άφθονο νερό στα βουνά, γόνιμο έδαφος, γαϊδούρια, χερσαία σύνορα, υποστελεχωμένη Αστυνομία, ταραχώδες παρελθόν, έντονα φαινόμενα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος. Το αποτέλεσμα: «μπαμπάνα». Το όνομα που έχει κατοχυρώσει εδώ και πολλά χρόνια η μαριχουάνα αλβανικής προέλευσης στην Ελλάδα, όπου βρίσκεις πιο εύκολα και πιο φτηνά «Αλβανό» παρά «Ελληνα». Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει στην Ιταλία, στο Μαυροβούνιο, στην Ισπανία και πολλές χώρες που καπνίζουν χασίς –δηλαδή όλες. Η Αλβανία έχει το αμφίβολο προνόμιο -κατάρα είναι- να είναι η πρωτεύουσα της κάνναβης στην Ευρώπη, αναφέρει το BBC.
Το δενδρύλλιο και το λαθρεμπόριο κάνναβης δίνει μεροκάματο στους κατοίκους της Αλβανίας. Μάλιστα, σε μία φτωχή χώρα «ανθίζει» μία βιομηχανία αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ. Είναι το μισό ΑΕΠ της χώρας! Ασφαλώς όλοι ξέρουν ότι από τη βιομηχανία αυτή κερδίζουν πραγματικά όλοι πέρα από τους κατοίκους της Αλβανίας. Αλλά σκεφτείτε ότι ένας σερβιτόρος στην Αλβανία πληρώνεται έξι ευρώ την ημέρα, όταν ένας εργαζόμενος στη βιομηχανία της κάνναβης κερδίζει σχεδόν τα τριπλάσια (17 ευρώ σε κάποιες περιοχές). Ε, λοιπόν είναι σχεδόν λογικό επακόλουθο το ότι οι αγροτικές οικογένειες που μετακόμισαν στα προάστια της πρωτεύουσας όταν έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς για να βρουν δουλειά κατέληξαν να οργώνουν χωράφια, να γεμίζουν μικρά τούβλινα σπίτια με φύλλα δενδρυλλίων και να τα απλώνουν στον ήλιο για να ξεραθούν. «Βλέπεις πλήθη ανθρώπων στις 4 τα ξημερώματα να βγαίνουν για δουλειά. Γυναίκες, άνδρες, νέοι, ακόμη και παιδιά», λέει στο BBC ένας 20χρονος που ζει στα προάστια των Τιράννων –εκείνος σταμάτησε όταν το έμαθαν οι γονείς του.
Υπάρχουν χωριά που παράγουν τόνους μέσα σε έναν χρόνο, σχεδόν κάθε νοικοκυριό καλλιεργεί δενδρύλλια. «Εγω έχω παραγάγει 350 κιλά», λέει ένας κάτοικος ενός χωριού βόρεια των Τιράννων. Ο ίδιος έχει προσλάβει 15 εργαζόμενους για τη συγκομιδή και την επεξεργασία, οπλισμένους φύλακες για να επιβλέπουν τις φυτείες. Δίνει και στην αστυνομία το 20% των κερδών. «Ολοι πρέπει να πληρώνουν, αν δεν πληρώσεις θα σε πάνε φυλακή».
Και τι κερδίζουν; Υπολογίζεται ότι οι χονδρέμποροι του χωριού καρπώνονταν περίπου 200 με 300 ευρώ το κιλό, ενώ η λιανική τιμή φτάνει ή και ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Με άλλα λόγια το ίδιο κιλό που πωλείται για 200 ευρώ στην Αλβανία, στην Ιταλία ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Ολόκληρο αυτόν τον ιστό που αρχίζει από ένα μικρό χωριό της Αλβανίας και φτάνει μέχρι το δωμάτιο ενός εφήβου στη Ρώμη θέλει να διαλύσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε τώρα πια δεν μιλάμε για την Αλβανία του Σαλί Μπερίσα που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα φυτά που μεγάλωναν στα βουνά της Αλβανίας, αλλά για την Αλβανία του Εντι Ράμα, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο μέλος της ΕΕ. «Οταν ανέλαβα το αξίωμα το 2013, άρχισα να σχεδιάζω μία τεράστια δράση κατά της παράνομης καλλιέργειας της κάνναβης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι. Μόνο το 2016 οι Αρχές κατέστρεψαν 2 εκατ. φυτά. Τώρα, μετά την περίοδο συγκομιδής, θα επικεντρωθούν στα σημεία εξόδου.
Τα νούμερα δείχνουν ότι από το 2013 μέχρι το 2016, έχουν μειωθεί η φυτείες κατά 30%. «Είμαστε στον σωστό δρόμο», λέει ο Ταχίρι. Εννοεί ότι παρότι η κρατική αστυνομία έχει περίπου 10.000 υπαλλήλους -εκ των οποίων 3.000 αξιωματούχοι υπόκεινται σε πειθαρχική ή εγκληματική έρευνα- για έναν πληθυσμό περίπου 2,7 εκατ. ατόμων ενίοτε οι αστυνομικές δυνάμεις χτυπάνε τη χρυσή φλέβα (π.χ. τις φυτείες στο χωριό Λαζαράτ το 2014, οι οποίες αποτελούν το 30% που μειώθηκε). Κάνουν έφοδο κουκουλωμένοι, με όπλα, με την ενίσχυση ειδικών δυνάμεων. Συλλαμβάνουν τους εργαζομένους στις φυτείες -δηλαδή αυτούς που δεν κερδίζουν καν από τη βιομηχανία- και καίνε τα δενδρύλλια.
«Δεν κυνηγάμε τους χωρικούς που καλλιεργούν σε μικρές εκτάσεις για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια τους. Αναζητούμε τα “μεγάλα ψάρια”. Εχουμε σχεδόν 1.600 εκκρεμείς εγκληματικές υποθέσεις και έχουμε κάνει περισσότερες από 400 συλλήψεις, γεγονός που δείχνει ότι κυνηγάμε αυτούς που χρηματοδοτούν και κερδοφορούν από την επιχείρηση», υπογραμμίζει ο υπουργός.
Τότε γιατί έχουν γεμίσει οι φυλακές με νέα παιδιά; «Είναι τα θύματα», δήλωσε ο καθολικός ιερέας, Πατέρας Γκτζέργκ Μέτα. «Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να βγάλουν πολλά χρήματα. Η καλλιέργεια της κάνναβης δεν μας δίνει την κουλτούρα εργασίας. Οι άνθρωποι είναι απεγνωσμένοι. Δεν διακρίνουν το μέλλον τους».
Εκφώνησε μία ομιλία απευθυνόμενος στους νέους της Αλβανίας. «Ισως δεν μπορείτε να διαβάσετε αυτό το γράμμα. Ισως αυτή τη στιγμή επιβλέπετε την κάνναβη σε ένα χωράφι, ή την κουβαλάτε σε σακιά, ή μπορεί και να είστε φυλακή», αρχίζει. Ακολουθεί ένα πεζογράφημα για την πρόσφατη ιστορία της χώρας, για το καλτ των δυνατών ανδρών και για το οργανωμένο έγκλημα, όλα τα στοιχεία που έχουν συρρικνώσει τις προοπτικές των κατοίκων της Αλβανίας». Το πρόβλημα είναι ότι οι κάτοικοι το γνωρίζουν ήδη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News