442
Ο Βίκτορ Ορμπαν στην κηδεία του πρώην πάπα Βενέδικτου, στο Βατικανό | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη διαφθορά η Ουγγαρία του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 15:45
Ο Βίκτορ Ορμπαν στην κηδεία του πρώην πάπα Βενέδικτου, στο Βατικανό
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη διαφθορά η Ουγγαρία του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 15:45

Ο Βίκτορ Ορμπαν τα κατάφερε: Η Ουγγαρία πέρασε ακόμα και τη Βουλγαρία στη λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ουγγαρία κατέχει πλέον το χειρότερο ρεκόρ διαφθοράς στον δημόσιο τομέα στην ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 42 έως 46 στα 100, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία βρίσκονται πολύ πίσω από την πρώτη τριάδα των σκανδιναβικών χωρών της ΕΕ. Η Δανία κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία των χωρών με τη λιγότερη διαφθορά (βαθμολογία 90), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (87) και τη Σουηδία (83).

Η Δανία και η Φινλανδία βρίσκονται επίσης στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, η τελευταία σε ισοβαθμία με τη Νέα Ζηλανδία (87), χάρη στους «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς τους και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ η Συρία και το Νότιο Σουδάν (13) και η Σομαλία (12), που «εμπλέκονται σε παρατεταμένες συγκρούσεις», βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στην 22η θέση στην ΕΕ με 52 βαθμούς, ισοβαθμώντας με την Κύπρο.

Το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία είδαν τη βαθμολογία τους να μειώνεται σημαντικά από το 2017, ενώ η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ της οποίας η βαθμολογία έχει βελτιωθεί. Η Μολδαβία, στην οποία χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, βελτίωσε επίσης τη βαθμολογία της.

Με βαθμολογία 28, η Ρωσία έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ανατολική Ευρώπη και η εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο αποτελεί «έντονη υπενθύμιση της απειλής που θέτουν η διαφθορά και η απουσία ελέγχου της κυβέρνησης για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε με την έκθεση.

Η βαθμολογία της Ουκρανίας είναι ελάχιστα υψηλότερη (33), αλλά η χώρα έχει «προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώνεται σταθερά» από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, η σύγκρουση δεν έθεσε τέλος στη διαφθορά στη χώρα, όπως φαίνεται από το πρόσφατο σκάνδαλο που ανάγκασε τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας να παραιτηθεί – γεγονός που δείχνει ότι «οι μηχανισμοί καταπολέμησης της διαφθοράς της χώρας κρατούν μέχρι στιγμής τους δημόσιους αξιωματούχους υπόλογους», σημειώνεται.

Η λίστα χρησιμοποιεί στοιχεία ερευνών που βασίζονται σε συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες από διάφορες πηγές (συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ) για να κατατάξει 180 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάλογα με το αντιληπτό επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα από το μηδέν –που σημαίνει εξαιρετικά διεφθαρμένη– έως το 100.

Οπως εξηγεί το Politico, ο ορισμός της «διαφθοράς» επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν δημόσιους υπαλλήλους, από δωροδοκία έως εκτροπή δημόσιων πόρων, καθώς και στην ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίσουν τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...