618
O Γιάννης Αντετοκούνμπο με το τρόπαιο του MVP των τελικών | EPA/TANNEN MAURY

Πρωταθλητής του NBA ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 06:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/07/2021, 11:00
O Γιάννης Αντετοκούνμπο με το τρόπαιο του MVP των τελικών
| EPA/TANNEN MAURY

Πρωταθλητής του NBA ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 06:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/07/2021, 11:00

Σπάνια ένας αθλητής έχει την ευκαιρία να συνδυάσει την κατάκτηση ενός ιστορικού για την ομάδα του τίτλου με μια επική εμφάνιση για τον ίδιο· συνήθως οι τελικοί είναι γεμάτοι άγχος και κρίνονται στις λεπτομέρειες, όχι σε πληθωρικά ματς. Όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο αθλητής που γεννήθηκε πριν 26 χρόνια στα Σεπόλια Αττικής για να κατακτήσει τον κόσμο και τις καρδιές μας, το κατάφερε και αυτό: οδήγησε τα ξημερώματα τους Μιλγουόκι Μπακς στο πρωτάθλημα του NBA —του πρώτου για την ομάδα μετά από μισόν αιώνα!— με μια εμφάνιση πραγματικά συγκλονιστική!

Ο Γιάννης, το Greek Freak του παγκόσμιου μπάσκετ, τελείωσε τον έκτο τελικό με 50 πόντους, έκανε τους πάντες να υποκλιθούν στο απίστευτο ταλέντο του και φόρεσε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Ηταν ο MVP των τελικών.

Και είναι ο νέος βασιλιάς του NBA!

Οι Μπακς νίκησαν τους Σανς με 105-98 και 4-2 στη σειρά των τελικών, ακολουθώντας ένα ασυνήθιστο μοτίβο στα πλέι οφ που δείχνει και το σθένος αυτής της ομάδας: βρίσκονταν να χάνουν 0-2, αλλά τελικά ανέτρεπαν την εις βάρος τους κατάσταση με τέσσερις συνεχόμενες νίκες. Έτσι έγινε στα ημιτελικά, έτσι και στον τελικό με την ομάδα του Φίνιξ.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι ο Αντετοκούνμπο έφερε μόνος του το πρωτάθλημα στο Μιλγουόκι, 50 χρόνια μετά την εποχή των θρύλων, του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και του Όσκαρ Ρόμπερτσον.

Ο Γιάννης, που έφτασε στις ΗΠΑ πριν από οκτώ χρόνια και κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στα 26 του, νωρίτερα από τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Λεμπρόν Τζέιμς, έκανε μνημειώδη πράγματα και στα προηγούμενα ματς των τελικών —αρκεί να θυμηθεί κανείς εκείνη την τάπα που σφράγισε το 2-2 στο τέταρτο παιχνίδι— αλλά σε αυτό το έκτο ήταν πραγματικά απίστευτος.

Πέτυχε σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας του (οι υπόλοιποι πέτυχαν τους άλλους 55), ήταν σχεδόν αλάνθαστος ακόμα και από το αδύνατο σημείο του, τη γραμμή των ελεύθερων βολών, μάζεψε 14 ριμπάουντ και στην άμυνα ήταν ένα αξεπέραστο εμπόδιο, μοιράζοντας πέντε κοψίματα στους αντιπάλους του. Με τέτοια εμφάνιση είναι σαν να κάνεις παγκόσμιο ρεκόρ σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για να μην ξεχνιόμαστε βέβαια, πρωταθλητής του NBA είναι και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο μεγαλύτερος αδελφός, που επίσης παίζει στους Μπακς. Και εδώ υπάρχει ένα ακόμη ενδιαφέρον. Πέρυσι, ο Κώστας Αντετοκούνμπο χρίστηκε πρωταθλητής καθώς αγωνίζεται στους Λος Αντζελες Λέικερς. Φέτος ακολούθησαν ο Γιάννης με τον Θανάση. Είναι η πρώτη φορά που τρία αδέλφια καταφέρνουν κάτι τέτοιο. Τι ταξίδι κι αυτό για αυτήν την υπέροχη φαμίλια των Νιγηριανών, των Ελλήνων Αντετοκούνμπο…

 

Αυτό το ταξίδι θυμήθηκε και ο ίδιος κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον τελικό. Τον ρώτησαν αν περίμενε να ζήσει μια τέτοια στιγμή, όταν πρωτοξεκίνησε να παίζει μπάσκετ.

Ολα για τη μητέρα του…

«Οχι φίλε, όχι. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Δυσκολευόμασταν, περάσαμε δύσκολες καταστάσεις ως παιδιά. Δεν πίστευα ποτέ πως θα είμαι 26 ετών και απλώς θα παίζω στους τελικούς. Μόνο που είμαι στους τελικούς ήμουν χαρούμενος. Δεν περίμενα ποτέ πως στα 26 μου θα έχω αυτά τα τρόπαια. Βαδίσαμε ένα μακρύ δρόμο».

Για τα δάκρυά του μετά το φινάλε του Game 6: «Σκεφτόμουν όλο το ταξίδι, όλη την πορεία μου, τι έκανα για να φθάσω εδώ. Τι θυσίασαν οι γονείς μου για να είμαι εδώ. Αυτό το έβλεπα κάθε μέρα, κάθε μέρα της ζωής μου. Αυτό είναι για τη μαμά μου, δούλεψε τρομερά σκληρά για να είμαι εγώ εδώ. Δεν με πίεσε ποτέ. Αυτό είναι για τον μπαμπά μου, που μας βλέπει από ψηλά, και για τη γυναίκα μου. Κάθε μέρα με κάνει καλύτερο άνθρωπο, προσέχει το γιο μου. Αυτό είναι και για τα αδέλφια μου. Αυτό ήθελα τόσο πολύ, γι’ αυτό το πήρα. Υπήρχαν άνθρωποι που με βοήθησαν, κάθε μέρα. Ευχαριστώ τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, τη Μαράια, τα αδέλφια μου και όσους με βοήθησαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...