263
Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες στην Αγκυρα | EPA

Πρώην συνεργάτης του Ερντογάν επαναφέρει τη θεωρία ότι «18 νησιά του Αιγαίου είναι τουρκικά»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 08:34
Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες στην Αγκυρα
|EPA

Πρώην συνεργάτης του Ερντογάν επαναφέρει τη θεωρία ότι «18 νησιά του Αιγαίου είναι τουρκικά»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 08:34

Τούρκος αξιωματούχος παρουσίασε μια νέα θεωρία για τα νησιά του Αιγαίου που ισχυρίζεται ότι ανήκουν στην Τουρκία και έχουν… παραχωρηθεί με κάποιο τρόπο στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις έρχονται σε απάντηση στις αναφορές του αρχηγού του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Αποστολάκη, ο οποίος τόνιζε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να απαντήσει δυναμικά σε κάθε τουρκική πρόκληση.

Σε αυτά η Αγκυρα επιστράτευσε τον Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην αξιωματικό και πρώην γραμματέα του υπουργείο Αμυνας στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2009 και το 2010.

Ο Γιαλίμ επανέλαβε τις θεωρίες του περί 18 νησιών «που θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία» και παρέθεσε τον κατάλογο νησιών που συνήθως παρουσιάζουν διάφοροι πολιτικοί στην Αγκυρα.

Τα νησιά είναι «η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, οι Λειψοί, οι Αρκοί» που κατά τον Γιμάλ είναι «δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει δικαίωμα χρήσης».

Ο χάρτης που είχε παρουσιάσει ο Γιαλίμ με την Κρήτη χωρισμένη στα τέσσερα, με ελληνικό, βουλγαρικό, μαυροβουνιακό και σερβικό κομμάτι συν κάποια τουρκικά νησιά, όπως η Γαύδος

Ο ΣΚΑΪ αναφέρει ότι ο Γιαλίμ έχει ισχυριστεί ότι η Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα κατά το 1/4 και πως τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία. Τα άλλα τρία τμήματα της Κρήτης ανήκουν, σύμφωνα πάντα με αυτή την περίεργη θεωρία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Παράλληλα, σε υψηλούς τόνους σχολιάζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις του ναυάρχου Αποστολάκη με αναφορές όπως «Θρασύτατη δήλωση», «Δήλωση σκάνδαλο» και «ανακοίνωση που ξεπερνά τα όρια».

Επισήμως για τις δηλώσεις Αποστολάκη δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση από την Αγκυρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...