763
Ο Εχούντ Ολμέρτ, σε συνέντευξη Τύπου το 2020. Ηταν πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2006 έως το 2009 | EPA/JASON SZENES

Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να καταστρέψουν τα πυρηνικά του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 09:18
Ο Εχούντ Ολμέρτ, σε συνέντευξη Τύπου το 2020. Ηταν πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2006 έως το 2009
|EPA/JASON SZENES

Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να καταστρέψουν τα πυρηνικά του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 09:18

Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ένας πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Μιλώντας στην Telegraph, ο Εχούντ Ολμέρτ είπε ότι οι βόμβες του Ισραήλ μπορεί να μην έχουν την «ικανότητα να διεισδύσουν στις βαθιές υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις που είναι διάσπαρτες σε διάφορα μέρη του Ιράν».

Αντίθετα, όπως τόνισε, μια επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί από τις ΗΠΑ με τη βοήθεια του Ισραήλ.

«Τότε θα είναι μια διαφορετική ιστορία. Πρέπει να είναι μια αμερικανική απόφαση», είπε ο Ολμέρτ.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλοί άλλοι στόχοι για το Ισραήλ που θα είναι επώδυνοι για την Τεχεράνη και σημαντικοί και πιθανώς θα αποτρέψουν το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν υποστηρίζει μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως αντίποινα για τους 180 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε η Τεχεράνη εναντίον του  Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, έχει αυξηθεί η πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε το Σαββατοκύριακο ότι υποστηρίζει μία τέτοια επίθεση.

Ο Ολμέρτ αποκάλυψε επίσης για πρώτη φορά ότι όταν πήρε την απόφαση το 2007 να εξαπολύσει επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Συρίας, είχε προειδοποιήσει τον Γκόρντον Μπράουν, τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπήρχαν δύο ξένοι ηγέτες που γνώριζαν τότε για την επίθεση: «Ο ένας ήταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, τον οποίο συμβουλευόμουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο μόνος άλλος αρχηγός κράτους με τον οποίο μοιράστηκα αυτές τις πληροφορίες, ήταν ο Γκόρντον Μπράουν. Του είπα για τον ατομικό αντιδραστήρα στη Συρία και ότι επρόκειτο να τον καταστρέψουμε».

Η βρετανική κυβέρνηση και οι υπηρεσίες πληροφοριών, συνέχισε ο Ολμέρτ, ανταποκρίθηκαν με ευγνωμοσύνη στην ανταλλαγή πληροφοριών. «Μου είπαν ότι δεν θα ξεχνούσαν ποτέ την εμπιστοσύνη που τους έδειξε το Ισραήλ, γνωστοποιώντας τόσο ευαίσθητες πληροφορίες πριν από μια στρατιωτική επιχείρηση».

«Κανένας αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ Νετανιάχου και Στάρμερ»

Πάντως, ο Ολμέρτ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έκανε τώρα το ίδιο με τον Κιρ Στάρμερ, αν αποφάσιζε να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και από τις δύο πλευρές για να δικαιολογήσει ή να επιτρέψει», μία τέτοια κίνηση, είπε.

Οταν ρωτήθηκε για τις αποφάσεις του Στάρμερ έναντι του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, όπως ένα μερικό εμπάργκο όπλων, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να μην συμφωνεί μαζί τους, «αλλά μπορώ να το καταλάβω. Νομίζω ότι [το εμπάργκο είναι] λάθος, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ συμβολικό, επειδή το Ισραήλ δεν εξαρτάται από τη στρατιωτική προμήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε χαρακτηριστικά.

Το 2006, ο Ολμέρτ ξεκίνησε τη δεύτερη εισβολή στον Λίβανο, στην Ιστορία του ισραηλινού κράτους, καθώς η Χεζμπολάχ είχε εξαπολύσει διασυνοριακές επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις ισραηλινοί στρατιώτες και απήχθησαν άλλοι δύο.

Σαράντα εννέα ισραηλινοί πολίτες και 121 στρατιώτες των IDF σκοτώθηκαν σε εκείνο τον πόλεμο. Περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 500 μελών της Χεζμπολάχ.

Ο πόλεμος έληξε με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ζητούσε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απομάκρυνση των ενόπλων ομάδων από το νότιο Λίβανο.

«Δεν πρέπει να μείνουμε για πολύ στον Λίβανο»

Τώρα, με τον ισραηλινό στρατό να σφυροκοπά τη Χεζμπολάχ σε καθημερινή βάση σε όλες τις γωνιές του Λιβάνου, ο Ολμέρτ είπε στην Telegraph ότι η τρομοκρατική οργάνωση αισθάνεται την «τεράστια ισχύ που μπορεί να ασκήσει το Ισραήλ».

Αλλά η συνέχιση του πολέμου για πολύ περισσότερο, «δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ», πρόσθεσε. «Πρέπει να αναρωτηθούμε, ποια είναι η στρατηγική; Δεν θέλουμε να καταλάβουμε τον Λίβανο τώρα για άλλα 18 χρόνια.

»Ετσι, θα πρέπει να αποσυρθούμε πίσω στα σύνορά μας. Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούμε να τους νικήσουμε ή όχι. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να επιστρέψουν στα σύνορα με το Ισραήλ».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ παρουσίασε δύο τρόπους με τους οποίους η χώρα του μπορεί να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να επιστρέψει στον νότιο Λίβανο.

Ο πρώτος είναι να απωθήσουν την τρομοκρατική οργάνωση βόρεια του ποταμού Λιτάνι με τις δυνάμεις των IDF να παραμένουν εκεί. Ο Ολμέρτ τόνισε ότι είναι εναντίον αυτής της κίνησης.

Ο δεύτερος είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ για να οριστικοποιηθούν μια για πάντα τα σύνορα, είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτό απαιτεί έναν συγκεκριμένο συμβιβασμό και από την πλευρά μας. Νομίζω ότι πρέπει να επιδιώξουμε αυτήν την επιλογή αντί για μια στρατιωτική αντιπαράθεση που μπορεί να μην μας οδηγήσει σε μόνιμη λύση».

Καθώς η Μέση Ανατολή αναμένει την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, ο ίδιος σημείωσε ότι ελπίζει πως δεν θα είναι το έναυσμα για μια «πολύ ευρύτερη αντιπαράθεση».

«Αν δεν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να είμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης, μειώνοντας τις εντάσεις και πλησιάζοντας στο τέλος του πολέμου», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...