560
Ο Αλέξης Τσίπρας σε φωτογραφία από μία ακόμη αυτοψία στο καμένο Μάτι περίπου δύο μήνες μετά την «περιβόητη» πια σύσκεψη στο Συντονιστικό τη νύχτα της εθνικής τραγωδίας | Menelaos Myrillas / SOOC

Πρώην δήμαρχος Ραφήνας: Στις οκτώ βγήκα και είπα για νεκρούς στο Μάτι – στις έντεκα έλεγαν ότι δεν ήξεραν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 14:44
Ο Αλέξης Τσίπρας σε φωτογραφία από μία ακόμη αυτοψία στο καμένο Μάτι περίπου δύο μήνες μετά την «περιβόητη» πια σύσκεψη στο Συντονιστικό τη νύχτα της εθνικής τραγωδίας
| Menelaos Myrillas / SOOC

Πρώην δήμαρχος Ραφήνας: Στις οκτώ βγήκα και είπα για νεκρούς στο Μάτι – στις έντεκα έλεγαν ότι δεν ήξεραν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 14:44

Αιχμές για το «θέατρο» που παίχτηκε στην «περιβόητη» πια σύσκεψη-παρωδία αργά το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ήδη όλοι γνώριζαν – αλλά και δεν τολμούσε κανείς να πει- ότι υπήρχαν νεκροί από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι, άφησε στην απολογία του για την εθνική τραγωδία, ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς.

Κατά την έναρξη της απολογίας του, ο κ. Μπουρνούς εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του στα θύματα της οδυνηρής καταστροφής που έπληξε την Ανατολική Αττική, ενώ τόνισε πως στη δίκη έχει διπλή ιδιότητα: Θύματος και κατηγορουμένου: «Βγήκε -είπε- η σύζυγος με εγκαύματα και τα παιδιά μου και οι γονείς της με αναπνευστικά προβλήματα».

Σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης, ο κατηγορούμενος στη δίκη για το Μάτι είπε πως εκείνη την τραγική μέρα «όλοι μας χάσαμε φίλους και συγγενείς και αυτές οι στιγμές θα μείνουν χαραγμένες στην ψυχή μας».

Περιγράφοντας όσα εκτυλίχθηκαν από το ξέσπασμα της φωτιάς και τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος, ο τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου ανέφερε ότι μπήκε στο Μάτι γύρω στις 18.35 και είχε δει μία ανείπωτη κατάσταση «μια κόλαση του Δάντη» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κατά δήλωσή του, ο ίδιος είδε δύο νεκρούς και τραυματίες, για τους οποίους ενημέρωσε συγκεκριμένο ΜΜΕ.

«Μαθαίνω 18.35 ότι είχε καεί το Μάτι. Δεν έχω μιλήσει με την οικογένειά μου. Δεν ήταν προτεραιότητα η οικογένειά μου εκείνη την ώρα. Μπήκαμε στο Μάτι. Εμφανίστηκε μπροστά μου ένα όγκος καμμένων οχημάτων. Η κατάσταση ήταν δραματική, η κόλαση του Δάντη. Η άσφαλτος έκαιγε, δεν μπορούσες να αναπνεύσεις από τη θερμότητα. Δοκιμάζουμε να κατέβουμε τον δρόμο της κυανής ακτής δεν μπορούμε, δοκιμάζουμε άλλη διαδρομή δεν μπορούμε. Δύσκολες εικόνες δεν περιγράφονται. Δεν υπάρχει όχημα εκτός από το δικό μας μέσα στο Μάτι»,  περιέγραψε ο κ. Μπουρνούς.

«Βλέπω έναν νεκρό και ένα πυροσβεστικό όχημα. Είναι οκτώ η ώρα. Και λέω ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Με ρωτάνε (οι δημοσιογράφοι) ξανά, λες και είπα ότι ήρθαν εξωγήινοι. Οκτώ η ώρα λέω ότι υπάρχουν νεκροί, ενώ άλλοι έντεκα η ώρα δεν ξέρουν εάν υπάρχουν νεκροί, που είναι αρμόδιοι», παρατήρησε ο κ. Μπουρνούς που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για εγκληματική καθυστέρηση στην παρέμβαση του Λιμενικού:

«Μέχρι τις 23.00  είχαν έρθει 3.000 εθελοντές. Υπήρχε εγκληματική καθυστέρηση για την επέμβαση στη θάλασσα. Είπαν πως το Λιμενικό ενημερώθηκε στις 19.00. Στο δικαστήριο σάς αποδείχθηκε ότι από τις 18.30 επιχειρούσε εθελοντής με δικό του σκάφος με άνθρωπο του Λιμενικού. Δυστυχώς, σε αυτήν τη διαδικασία πολλοί έχουν προσπαθήσει να παραχαράξουν την πραγματικότητα».

«Στις 23.00 – διηγήθηκε-  με παίρνει η σύζυγος μου και μου λέει υπάρχει μία βάρκα, να μπούμε; Λέω να μπείτε, έρχονται με ερασιτέχνη ψαρά, δεν μπορεί να πιάσει γραμμή με Λιμεναρχείο και μιλάει με εμένα για να τον καθοδηγήσω πώς να μπει στο λιμάνι. Ήταν κατάσταση σοκ».

Κατά δήλωσή του  επίσης, είχαν ενημερωθεί από το Σαββατοκύριακο για τις δύσκολες συνθήκες που θα επικρατούσαν τη μοιραία ημέρα και είχε τεθεί σε λειτουργία ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου. Χαρακτήρισε μάλιστα «εκπληκτικό το Σώμα Πολιτικής Προστασίας» του δήμου Ραφήνας. ενώ επανέλαβε δις στο δικαστήριο ότι εκεί οφείλεται άλλωστε και το γεγονός ότι ο ίδιος επανεξελέγη μετά την τραγωδία με συντριπτική πλειοψηφία – επισήμανση πάντως που προκάλεσε την αντίδραση κατοίκου από το Μάτι που βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα.

«Εγώ περπατούσα ανάμεσα στον κόσμο τότε και τώρα και νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα τους έχουμε προσφέρει. Εξάλλου, ήμουν ο μόνο αυτοδιοικητικός που επανεξελέγη», ανέφερε συγκεκριμένα, για να ακουστεί από το ακροατήριο: «Ξαναβγήκε γιατί έταζε τα λεφτά που ήταν για εμάς. (σ.σ. ερανικούς λογαριασμούς για τα θύματα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...