266
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ | EPA/GEORGI LICOVSKI

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Ζάεφ μετά το «όχι» της ΕΕ στις ενταξιακές συνομιλίες

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 14:29
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ
| EPA/GEORGI LICOVSKI

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Ζάεφ μετά το «όχι» της ΕΕ στις ενταξιακές συνομιλίες

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 14:29

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το Σάββατο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα του.

«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα παλέψουμε γενναία και αποφασιστικά. Δεν θα τους αφήσουμε να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και να πάρουν πίσω την ελευθερία που φέραμε. Για τη χώρα και τους πολίτες, στέκομαι μπροστά σας και υπόλογος σε εσάς», έγραψε στο Twitter.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε ακόμη, όπως ανέφερε, την πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών «που πάλεψαν υπέρ μιας θετικής απόφασης» για τη Βόρεια Μακεδονία.

Η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ήταν –και εξακολουθεί να είναι- στο επίκεντρο της πολιτικής του Ζάεφ. Και ενώ εξασφάλισε την είσοδο στη Βορειοατλαντική Συμφωνία, απέμενε το πράσινο φως της Ευρώπης για την έναρξη των σε κάθε περίπτωση μακρών συνομιλιών.

Ωστόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την Αλβανία παρεμποδίστηκε κυρίως από τη Γαλλία, με την οποία συντάχτηκε η Δανία και η Ολλανδία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε από την πλευρά του πως η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ  για τις δύο υποψήφιες χώρες ήταν ένα «ιστορικό λάθος».

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ: «Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», είπε και πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει την οργή των πολιτών, «ως ακόμη μία ουλή».

«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...