1788
«Σοφία» και «Τηλέμαχος» κάλυψαν με χιόνια το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας | IntimeNews

Προβλήματα σε Εύβοια, Κρήτη και Πελοπόννησο από την κακοκαιρία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 08:59
«Σοφία» και «Τηλέμαχος» κάλυψαν με χιόνια το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας
|IntimeNews

Προβλήματα σε Εύβοια, Κρήτη και Πελοπόννησο από την κακοκαιρία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 08:59

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τις συγκοινωνίες, αλλά και στην ηλεκτροδότηση παρουσιάζονται σε Εύβοια, Κρήτη και Πελοπόννησο από τις πυκνές χιονοπτώσεις, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Παράλληλα, πολλά σχολεία, αλλά και πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά σε όλη την Ελλάδα.

Στην Εύβοια

Ο «Τηλέμαχος» άφησε πίσω του δεκάδες αποκλεισμένα χωριά στην Εύβοια με το χιόνι να ξεπερνά σε κάποια από αυτά το ένα μέτρο, ενώ σχεδόν όλος ο δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Αννας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Με πολλή δυσκολία οι οδηγοί των εκχιονιστικών μηχανημάτων έχουν καταφέρει να κρατήσουν το ένα ρεύμα της κεντρικής οδικής αρτηρίας Χαλκίδας-Αιδηψού ανοιχτό, αφού στο σημείο του Αγίου το χιόνι ξεπερνά το 1,5 μέτρο.

Σημειώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και όλα τα σχολεία του δήμου Χαλκίδας.

Στην Κρήτη

Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις παρουσιάζονται και στην Κρήτη, ιδίως στα ορεινά των Χανίων.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα εξής σχολεία:

Το δημοτικό και το νηπιαγωγείο στο Ελος Κισσάμου, τα σχολεία στην Κάνδανο και το δημοτικό σχολείο Ροδοβανίου, το γυμνάσιο και λύκειο Σφακίων, το δημοτικό σχολείο Ασκύφου, το δημοτικό σχολείο Χώρας Σφακίων, το δημοτικό σχολείο Βουβά, το νηπιαγωγείο Πατσιανού, τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σε Σκηνέ και Φουρνέ του δήμου Πλατανιά και το δημοτικό σχολείο Κατοχωρίου Κεραμειών.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, «στους περισσότερους οδικούς άξονες η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. Στο οδικό δίκτυο από Κράπη προς Ιμπρο και από Λάκκους προς Ομαλό, οι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω χιονόπτωσης ωστόσο και στα δύο σημεία επιχειρούν μηχανήματα προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία».

Οπως αναφέρει το cretapost.gr, πυκνή χιονόπτωση έχει σημειωθεί από τη Δευτέρα στις ορεινές περιοχές του νησιού. Ανώγεια, Οροπέδιο Λασιθίου, Ομαλός και Βιάννος έχουν ντυθεί στα λευκά. Κλειστό παραμένει το οδικό δίκτυο Σπήλι-Γερακάρι στο Ρέθυμνο, ενώ χιόνια έχουν πέσει στα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου και στο Αμάρι.

Ο χιονιάς προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, στα δυτικά ως επί το πλείστον του Ηρακλείου και κυρίως σε περιοχές κοντά στον Γιόφυρο. Τα προβλήματα ξεκίνησαν γύρω στις 9 το βράδυ της Δευτέρας και επεκτάθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.

Κλειστά παρέμειναν τα εξής σχολεία και στο Ηράκλειο: Δημοτικό σχολείο Καρκαδιώτισας, νηπιαγωγείο Κυπαρισσίου, νηπιαγωγείο και δημοτικό Δαφνών, νηπιαγωγείο και δημοτικό Βασιλειών, νηπιαγωγείο και δημοτικό Σκαλανίου, νηπιαγωγείο και δημοτικό Σταυρακίων, νηπιαγωγείο και δημοτικό Κάτω Ασιτών, νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Βενεράτου, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Αγίου Μύρωνα, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Προφήτη Ηλία.

Στην Πελοπόννησο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελάτης -Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας, στο νομό Αρκαδίας.

Επίσης, με δυσχέρεια γίνεται η κυκλοφορία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω δρόμους της Αρκαδίας:

Στην επαρχιακή οδό Αστρους – Καστρίου, στην θέση Δραγούνι.

Στην επαρχιακή οδό Αγίου Πέτρου – Καστρίου, στην διασταύρωση Βουρβούρων.

Στην επαρχιακή οδό Αστρους – Αγίου Πέτρου, στο ύψος του 39ου χιλιομέτρου.

Στην επαρχιακή οδό Αγίου Ανδρέα – Καστάνιτσας, στο ύψος του 16ου χιλιομέτρου.

Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου, από το 15ο, έως το 45ο χιλιόμετρο.

Στην Κορινθία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στα εξής σημεία:

Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην επαρχιακή οδό Δάφνης – Καστρακίου – Μποζικά – Τιτάνι, από το 1ο , έως το 13ο χιλιόμετρο.

Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Αργολίδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όσους κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Αργους – Τρίπολης, από το 30ό, έως το 38ο χιλιόμετρο.

Στη Λακωνία, με δυσχέρεια διεξάγεται η κίνηση και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης (μέσω Ταΰγετου) από το 40ό έως το 46ο χιλιόμετρο.

Πού θα κλείσουν τα πανεπιστήμια

To Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) όπως και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΤΕΙ ΑΜΘ) ανακοίνωσαν ότι όλες οι Σχολές των Ιδρυμάτων θα παραμείνουν κλειστές, ενώ στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας οι Σχολές στα Ψαχνά και τη Θήβα δεν θα λειτουργήσουν.

Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Ηλεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε πέντε δημοτικές ενότητες των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις δημοτικές ενότητες Φολόης, Λασιώνος και Λαμπείας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις δημοτικές ενότητες Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δεν πραγματοποιηθεί η μεταφορά μαθητών που διαμένουν στις παραπάνω δημοτικές ενότητες και φοιτούν σε σχολεία, όπως Ειδικά, ΕΠΑΛ κ.α., εκτός των προαναφερόμενων περιοχών.

Κεφαλλονιά και Ιθάκη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, «τη Δευτέρα, 07.01.2019, τις πρώτες απογευματινές ώρες, αναμένεται χιονόπτωση στα ορεινά των νησιών μας (Κεφαλονιά-Ιθάκη) που θα επηρεάσει τη βατότητα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σε ορισμένα (ορεινά) σημεία του».

Λευκάδα

Κλειστές, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών, θα παραμείνουν σήμερα, μετά από απόφαση του Δήμου Λευκάδας, σχολικές μονάδες του νησιού.

Αυτές είναι τα νηπιαγωγεία Σφακιωτών, Καρυάς και Αγίου Πέτρου, το δημοτικό σχολείο Σφακιωτών, καθώς και το γυμνάσιο και λυκειακές τάξεις της Καρυάς.

Φλώρινα και Καστοριά

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία του νομού Καστοριάς. Σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 1153/11-04/01/2019 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και των τριών Δήμων, θα παραμείνουν κλειστά στις 08 Ιανουαρίου, λόγω της παρέλασης του Καστοριανού Καρναβαλιού.

Εβρος

Τη μη λειτουργία των σχολικών μονάδων σήμερα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ειδικότερα του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν (από -6 έως -8), αποφάσισαν οι δήμαρχοι Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σαμοθράκης στον Εβρο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο παγετός είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα. «Το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι καλό, αλλά οι μετακινήσεις χρήζουν προσοχής. Ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα σε ορισμένα σημεία, ενώ εντός των χωριών χρειάζονται αλυσίδες. Συνεχίζεται η ρίψη αλατιού, αλλά ο αποχιονισμός δεν είναι δυνατόν να γίνει σε μία μέρα στα 35 συνολικά χωριά του δήμου Διδυμοτείχου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πατσουρίδης.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιό, στις μετακινήσεις στην ορεινή πλευρά του δήμου, καθώς υπάρχει ακόμη πάγος, αλλά το οδικό δίκτυο και στον δήμο Σουφλίου παραμένει ανοιχτό. Ο κ. Πουλιλιός εξηγεί πως η απόφαση να μείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία ελήφθη εκτιμώντας πως δεν είναι απολύτως ασφαλής η μετακίνηση των μαθητών και προς αποφυγή έστω και μικροατυχημάτων λόγω του πάγου. Ωστόσο ο δήμαρχος Σουφλίου διευκρινίζει πως «τα χιόνια εμείς τα έχουμε ανάγκη, τα χρειαζόμαστε, γιατί αν δεν χιονίσει δεν θα έχουμε νερό να πιούμε».

Το πρωί το κουδούνι χτύπησε σε όλα τα σχολεία του δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ στη Ροδόπη κλειστό θα παραμείνει σήμερα το γυμνάσιο-λύκειο Οργάνης του δήμου Αρριανών, στα ορεινά του νομού.

Σέρρες και Κιλκίς

Με απόφαση του δημάρχου θα είναι κλειστά σήμερα στο Κιλκίς όλα τα σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα παιδιά δεν θα κάνουν μαθήματα, ωστόσο οι σχολικές μονάδες θα λειτουργούν εφόσον είναι ασφαλής η πρόσβαση και με απόφαση του διευθυντή κάθε μονάδας θα παρίσταται συγκεκριμένος αριθμός εκπαιδευτικών.
Κλειστά θα παραμείνουν  τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σέρρες λόγω παγετού και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Τρίκαλα και Καρδίτσα

Δήμος Αργιθέας: Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λόγω της έκτακτης επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση, ολικός παγετός) τα σχολεία του δήμου (νηπιαγωγείο και δημοτικά) θα παραμείνουν την Τρίτη (08/01) κλειστά.
Δήμος Μετεώρων: Στον δήμο Μετεώρων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω παγετού. Για τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, όπως γίνεται γνωστό από τη δημοτική αρχή.
Δήμος Πύλης: Την Τρίτη (08/01), μετά από απόφαση του δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού. Για τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.
Δήμος Σοφάδων: Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σοφάδων την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, λόγω του ισχυρού παγετού, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή.
Δήμος Καρδίτσας: Από τον δήμο Καρδίτσας, ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 8 Ιανουαρίου λόγω του ισχυρού παγετού που αναμένεται να είναι ολικός, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ωστόσο οι παιδικοί σταθμοί του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Μουζακίου: Λόγω παγετού, όλα τα σχολεία του Δήμου Μουζακίου θα παραμείνουν κλειστά.
Δήμος Παλαμά: Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού παγετού που επικρατεί στον δήμο, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 8/1 για την ασφάλεια των μαθητών.
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη (08/01) τα δύο σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Κρυονέρι και Μεσενικόλα στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα.
Δήμος Φαρκαδόνας: Δεν θα λειτουργήσει κανένα νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο ούτε οι παιδικοί σταθμοί στο δήμο Φαρκαδόνας.

O δήμος Τρικκαίων ανακοινώνει ότι δεν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019. Παρά την προεργασία που είχε γίνει για την κακοκαιρία, ειδικά τα παλιά κτήρια αντιμετωπίζουν ζητήματα με τη θέρμανση, αν και οι καυστήρες λειτούργησαν.

Φθιώτιδα

Κλειστά θα είναι τα σχολεία όλων των Δημοτικών Ενοτήτων στους Δήμους Μακρακώμης, Δομοκού, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Στυλίδας, Λοκρών και στο Δήμο Μώλου – Αγ. Κων/νου, εξαιτίας του χιονιού αλλά κυρίως του πάγου που υπάρχει στους δρόμους.
Από το Δήμο Λαμιέων κλειστά θα είναι τα σχολεία μόνο στην Υπάτη. Στη Λαμία και τις άλλες Κοινότητες του Δήμου Λαμιέων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Θεσσαλονίκη

Ο παγετός ανάγκασε τους αρμόδιους να κλείσουν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στον δήμο Λαγκαδά θα είναι κλειστά όπως επίσης οι δομές των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Λαγκαδά.
Επίσης, τα σχολεία στον δήμο Βόλβης, στον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου, στον δήμο Δέλτα, στον δήμο Καλαμαριάς.
Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη (Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο).
Όσον αφορά τη Χαλκιδική, θα μείνουν κλειστά στους δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη.

Ιωάννινα

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) μετά από σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και των φορέων της Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα.
Λόγω του παγετού, τα σχολεία στους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας και Κεντρικών Τζουμέρκων δεν θα ανοίξουν την Τρίτη (08/01) και θα εξεταστούν οι καιρικές συνθήκες για την επόμενη ημέρα. Λόγω ψύχους στον Δήμο Κόνιτσας τα σχολεία θα λειτουργήσουν με μία ώρα καθυστέρηση.
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Τρίτη και Τετάρτη (09/01), λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, του παγετού και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις μετακινήσεις των οχημάτων, με απόφαση του δήμου.

Σκόπελος

Καθώς το χιόνι έχει καλύψει ολόκληρο το νησί τα σχολεία στη Σκόπελο δεν θα λειτουργήσουν σήμερα για την ασφάλεια των μαθητών.

Λέσβος-Χίος-Ικαρία

Σύμφωνα με αποφάσεις των δημάρχων των αντίστοιχων δήμων κλειστά παραμένουν σήμερα: Στη Λέσβο, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αγίας Παρασκευής, του Μανταμάδου, καθώς και της Νάπης. Στη Χίο, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βολισσού, των Καρδαμύλων, του Αγίου Γεωργίου Συκούση και του Θολοποταμίου. Τέλος, στην Ικαρία, κλειστές πραμένουν όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...