536
Κάτοικοι της Ταϊπέι κάνουν άσκηση για περίπτωση επίθεσης με πυραύλους από την Κίνα, σε υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων | REUTERS/Ann Wang

«Πρόβα» πολέμου στην Ταϊβάν: Ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού για κινεζικό βομβαρδισμό

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 11:06
Κάτοικοι της Ταϊπέι κάνουν άσκηση για περίπτωση επίθεσης με πυραύλους από την Κίνα, σε υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων
|REUTERS/Ann Wang

«Πρόβα» πολέμου στην Ταϊβάν: Ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού για κινεζικό βομβαρδισμό

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 11:06

Η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια και κάνει «μαθήματα επιβίωσης» στον γενικό πληθυσμό για πιθανούς κινεζικούς βομβαρδισμούς, καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η φημολογούμενη επίσκεψη Πελόζι προκαλούν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στο νησί.

Η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα, όχι μόνο σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά και σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, το Μετρό και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν τη βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων τοποθετώντας σε μια εφαρμογή για κινητό τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία στα social media και με αφίσες, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.

Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν μια κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4, όπου αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να φιλοξενήσουν.

Στρατιωτικός κατευθύνει τους πολίτες σε καταφύγιο στη διάρκεια άσκησης ετοιμότητας για κινεζική επίθεση στην Ταϊπέι – REUTERS/Ann Wang

Ανώτερος αξιωματούχος στην υπηρεσία της Ταϊπέι που είναι υπεύθυνη για τα καταφύγια, εξήγησε ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μια αίσθηση «επείγουσας κατάστασης».

«Δείτε τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε στο Reuters ο Αμπερκρόμπι Γιανγκ, διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης Κτιρίων.

«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αθώοι πολίτες δεν θα γίνουν στόχοι. Ολοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις κρίσεις. Χρειαζόμαστε τα καταφύγια για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τους κινέζους κομμουνιστές», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια ευρεία άσκηση για ενδεχόμενο αεροπορικής επίθεσης σε όλη την έκτασή της, για πρώτη φορά μετά την διακοπή που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

Ανάμεσα στις οδηγίες που έλαβαν οι πολίτες για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης, ήταν να μεταβούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους καλύπτοντας τα μάτια και τα αυτιά τους με τα χέρια τους, αλλά έχοντας ανοιχτό το στόμα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τα ωστικά κύματα.

Ασκηση πρώτων βοηθειών σε τραυματία από κινεζική επίθεση στην Ταϊπέι – REUTERS/Ann Wang

Ομως, εκπρόσωποι του τομέα πολιτικής προστασίας υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Οι αρχές είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να διατηρούν καθαρά τα καταφύγια και να τα έχουν ανοιχτά, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να τα εξοπλίζουν με προμήθειες όπως τρόφιμα και νερό. Ερευνητές στη βουλή έκαναν τον Ιούνιο έκκληση να εξοπλιστούν τα καταφύγια με προμήθειες εκτάκτου ανάγκης.

Ο Βου Ενοκ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να ετοιμάσουν συσκευασίες επιβίωσης για να πάρουν μαζί τους όταν θα μεταβούν σε καταφύγιο.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι τι παίρνει κάποιος μαζί του για να μπορεί να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Βου και αναφέρει ενδεικτικά ιατροφαρμακευτικό υλικό, ακόμη και εργαλεία για την κατασκευή αυτοσχέδιας τουαλέτας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...