791
Από την πρόσφατη συνάντηση του έλληνα και του τούρκου ΥΠΕΞ στη σεισμόπληκτη Τουρκία | ΥΠΕΞ

Πρόταση Τσαβούσογλου για συνέχιση των διερευνητικών με την Αθήνα – «Φίλος ο Δένδιας»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2023, 19:08
Από την πρόσφατη συνάντηση του έλληνα και του τούρκου ΥΠΕΞ στη σεισμόπληκτη Τουρκία
|ΥΠΕΞ

Πρόταση Τσαβούσογλου για συνέχιση των διερευνητικών με την Αθήνα – «Φίλος ο Δένδιας»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2023, 19:08

Με θερμά λόγια μίλησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την Ελλάδα και την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τους φονικούς σεισμούς, σε δηλώσεις του σε έλληνες δημοσιογράφους το Σάββατο, προσθέτοντας, μάλιστα, πως η Τουρκία προτείνει τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Αγκυρας.

«Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε τη στήριξή της προς την Τουρκία και έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και αποκάλεσε «φίλο» τον Νίκο Δένδια, ο οποίος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά τους σεισμούς.

«Ηρθε ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας στο Χατάι και είδαμε πόσο ολέθριος ήταν ο σεισμός στις δέκα επαρχίες, βασικά σε έντεκα, αλλά ιδιαιτέρως στο Χατάι. Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από τις διάφορες χώρες για την υποστήριξή τους», δήλωσε.

«Οι Ελληνες εξέφρασαν επίσης πραγματικά την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα. Στο παρελθόν επίσης υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Εννοώ ως γείτονες, υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον ως άνθρωποι και τα κράτη όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες κρίσεις, τέτοιες καταστροφές», σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Ναι, είχαμε διαφωνίες, είχαμε θέματα σε εκκρεμότητα ανά διαστήματα και δυστυχώς είχαμε κλιμακώσεις. Ομως, όπως συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια, νομίζω πως πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μην περιμένουμε άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί, όχι μόνο για να ομαλοποιήσουμε τη σχέση, αλλά για να λύσουμε κάποια προβλήματα».

Πρόταση έξι σημείων από την Αγκυρα

Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Αννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε πρόταση έξι σημείων, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τη συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη θετική ατζέντα», κατέληξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Διπλωματικές πηγές: Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση προς την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων

«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσαν αργότερα το ίδιο βράδυ διπλωματικές πηγές, στο πρώτο τους σχόλιο για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί ομαλοποίησης των σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας.

Υπενθύμισαν, δε, πως αυτό έχει πράξει η Ελλάδα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία. «Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», υπογράμμισα οι ίδιες πηγές.

«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί», κατέληξαν.

Μήνυμα Δένδια: Ευπρόσδεκτη η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά…

Προτού γίνουν γνωστές οι δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας –και τοποθετηθούν επ’αυτών οι κύκλοι του ΥΠΕΞ– είχε δοθεί στη δημοσιότητα μέρος από τη συνέντευξη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στα «Νέα Σαββατοκύριακο», όπου ο ίδιος επίσης μίλησε για την επόμενη ημέρα στα Ελληνοτουρκικά, με αφορμή την επίσκεψή του στη γείτονα, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή καταστροφή, της οποίας οι συνέπειες ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί σε όλη την έκταση και θα επισκιάζουν για καιρό τη ζωή στη γειτονική χώρα. Η παρουσία μου στην Τουρκία, η πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, απορρέει από την αυτονόητη θέλησή μας να εκδηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και να διαβεβαιώσουμε για την ειλικρινή πρόθεσή μας να συνεχισθεί με κάθε τρόπο η παροχή βοήθειας, σε διμερές επίπεδο και με την ιδιότητα της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε αρχικά ο έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος, πάντως, σε ερώτηση αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα σελίδα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός: είναι μεν ευπρόσδεκτη η αλλαγή τόνου και ρητορικής της Αγκυρας, αλλά το περιβάλλον παραμένει σύνθετο.

«Η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας, μετά από τρία χρόνια έντασης, είναι ευπρόσδεκτη. Επιτρέπει δε σχετική αισιοδοξία για το ενδεχόμενο μιας μετατόπισης από ένα αναθεωρητικό “υπόδειγμα” διμερών σχέσεων, σε κλίμα καλής γειτονίας που θα διέπεται από σεβασμό σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

»Δεν θα πρέπει, όμως, να λησμονούμε ότι βρισκόμαστε πάντα σε ένα σύνθετο περιφερειακό περιβάλλον και σε περίοδο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οπωσδήποτε, η ύφεση στην ένταση που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε την τουρκική ρητορική μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου προσέγγισης», σχολίασε (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...