314
Ηλίας Μόσιαλος: έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca και στις 19 Μαΐου θα κάνει τη δεύτερη δόση | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόταση Μόσιαλου: Να εμβολιαστούν επώνυμοι με AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 21:55
Ηλίας Μόσιαλος: έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca και στις 19 Μαΐου θα κάνει τη δεύτερη δόση
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόταση Μόσιαλου: Να εμβολιαστούν επώνυμοι με AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 21:55

Οι κίνδυνοι πολύ σοβαρών θρομβώσεων από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι απειροελάχιστοι. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος πρότεινε, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αμφιβολίες και ανησυχίες έχουν δημιουργηθεί στον γενικό πληθυσμό από τα συγκεκριμένα σκευάσματα κατά του κορονοϊού, να εμβολιαστούν με αυτά κυβερνητικά στελέχη και γενικώς επώνυμα πρόσωπα.

Σε συνέντευξή του στον ANT1 το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Μόσιαλος παρατήρησε ότι σε 34 εκατομμύρια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη παρουσιάστηκαν 220 σπάνιες θρομβώσεις. Στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν μόνον 6 περιστατικά σε 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς με Johnson & Johnson.

Πρόσθεσε ότι αρχικά έγιναν λάθη με τη χορήγηση ηπαρίνης στις σπάνιες θρομβώσεις, αλλά πλέον οι γιατροί  γνωρίζουν τα κατάλληλα σκευάσματα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ούτως ή άλλως εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Σχετικά με το αίσθημα αμφιβολίας των πολιτών λόγω των πληροφοριών για τις θρομβώσεις, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι το κατανοεί, αλλά προέτρεψε τους πολίτες να σταθμίσουν τους κινδύνους εάν δεν εμβολιαστούν.

Όπως είπε για τον εαυτό του, έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca και στις 19 Μαΐου θα κάνει τη δεύτερη δόση.

Τέλος, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και τη Βρετανία τα αποτελέσματα για τις παρενέργειες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca καθώς, όπως σημείωσε, όλες οι ιδιάζουσες θρομβώσεις εμφανίστηκαν μετά την πρώτη δόση.

Αν υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και γενικά επώνυμοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ας το κάνουν με το σκεύασμα της AstraZeneca, πρότεινε ο κ. Μόσιαλος, ώστε να στείλουν και το μήνυμα στην κοινή γνώμη.

Ας σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς θα  πράξουν αύριο Πέμπτη όλοι οι υπουργοί που δεν έχουν εμβολιαστεί στην Κύπρο, οι οποίοι θα λάβουν το σκεύασμα που ανέπτυξαν από κοινού το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη σουηδο-βρετανική φαρμακευτική.

Ωστόσο υπάρχουν ήδη χώρες της ΕΕ, όπως η Δανία, που ανακοίνωσαν την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ άλλες έχουν υιοθετήσει πρωτόκολλα για εμβολιασμούς μόνο ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...