Αυτό θα έχει ενδιαφέρον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και όπως ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου και μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειπώθηκαν μεν τα αναμενόμενα αλλά υπήρξε και μια είδηση: η πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη στον ουκρανό πρόεδρο να απευθυνθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία, όπως έχει ήδη κάνει με πολλά κοινοβούλια σε Ευρώπη και Αμερική.
Κατ’ αρχάς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την εθνική επέτειο και από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε στον συνομιλητή του τη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Παράλληλα ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Μητσοτακης απηύθυνε πρόσκληση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως επισημάνθηκε, η ημερομηνία της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το κάνει συχνά, το τελευταίο διάστημα, αυτό, να απευθύνεται μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στα κοινοβούλια των χωρών της Δύσης, σε μια προσπάθεια να κρατά το θέμα της Ουκρανίας ζωντανό και τους νομοθέτες των τρίτων χωρών με αυξημένο ενδιαφέρον για την κρίση: την Πέμπτη απευθύνθηκε στο σουηδικό κοινοβούλιο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε μιλήσει στην ιταλική Βουλή, στην κάτω Βουλή της Ιαπωνίας, στη γαλλική εθνοσυνέλευση, στο κοινοβούλιο του Καναδά, στη γερμανική Μπούντεσταγκ και φυσικά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όμως το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς υπάρχουν κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν κρατήσει τακτική «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στην αμυνόμενη Ουκρανία και στην επιτιθέμενη Ρωσία, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκφράσει τη διαφωνία της με τη στήριξη που έχει προσφέρει η Αθήνα στο Κίεβο. Επομένως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει το ΚΚΕ ή η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 σε μια εμφάνιση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το μικρότερο ποσοστό καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ, καταγράφεται στην Ελλάδα, με πολλούς συμπολίτες μας να βρίσκουν δικαιολογίες στους βομβαρδισμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News