400
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Ιερουσαλήμ, την Τρίτη | Christophe Ena/Pool via REUTERS

Πρόταση Μακρόν από την Ιερουσαλήμ: Να πολεμήσει τη Χαμάς ο διεθνής συνασπισμός που δρα κατά του ISIS

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 14:01
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Ιερουσαλήμ, την Τρίτη
|Christophe Ena/Pool via REUTERS

Πρόταση Μακρόν από την Ιερουσαλήμ: Να πολεμήσει τη Χαμάς ο διεθνής συνασπισμός που δρα κατά του ISIS

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 14:01

Ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε να διευρυνθεί ο διεθνής συνασπισμός που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και να περιλάβει και τον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε την πρόταση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο συνάντησε στην Ιερουσαλήμ, την Τρίτη.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία, να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Προτείνω στους διεθνείς μας εταίρους να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε περιφερειακό και διεθνή συνασπισμό για να αγωνιστούμε κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που μας απειλούν όλους», επέμεινε.

«Είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ και της ασφάλειάς του, όπως και προς το συμφέρον των γειτόνων σας που απειλούνται από τις ίδιες ή γειτονικές οργανώσεις. Ο πόλεμος πρέπει να είναι χωρίς έλεος, αλλά όχι χωρίς κανόνες, διότι είμαστε δημοκρατίες που αγωνίζονται κατά αυτών των τρομοκρατών, άρα δημοκρατίες που σέβονται το δίκαιο του πολέμου και διασφαλίζουν την ανθρωπιστική πρόσβαση» στους πληθυσμούς της Γάζας, είπε.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ακόμα τον ισραηλινό λαό για την «αλληλεγγύη και τα συναισθήματα» της Γαλλίας, λέγοντας ότι και για τη χώρα του, που θρηνεί 30 νεκρούς Γάλλους, η επίθεση της Χαμάς αποτελεί «μαύρη σελίδα και της δικής μας ιστορίας». «Δεν είστε μόνοι», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η τρομοκρατία «είναι ο κοινός μας εχθρός».

Ο Νετανιάχου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει τη Χαμάς» κατά την διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μετά τον πόλεμο, κανείς δεν θα ζει υπό τον τυραννία της Χαμάς», πρόσθεσε, προειδοποιώντας πάντως ότι «είναι πιθανόν ότι η σύρραξη θα διαρκέσει πολύ».

Ο Μακρόν κάλεσε «την οργάνωση Χεζμπολάχ, το ιρανικό καθεστώς και τους Χούτι στην Υεμένη» να μην αναλάβουν «το ρίσκο να ανοίξουν νέα μέτωπα», τη στιγμή που η ένταση στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο αυξάνεται.

Ζήτησε επίσης «την προσοχή όλων επί των πράξεων ορισμένων απέναντι στους παλαιστίνιους πολίτες, η βιαιότητα των οποίων (πράξεων) απειλεί να εξαπλώσει την φωτιά και στην Δυτική Οχθη».

Αλλά «το παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να τεθεί ευλόγως», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς αποφασιστική επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους», είπε ο Μακρόν, ο οποίος θα είχε το απόγευμα της Τρίτης συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ραμάλα, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με ηγέτες της περιοχής με στόχο την προώθηση «ακριβώς της ατζέντας που έχουμε θέσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...