Σε ισχύ τέθηκε το νέο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή. Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, καθιερώνεται υποχρεωτική θητεία διάρκειας ενός έτους για τους προσωπικούς γιατρούς σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων των αστικών περιοχών και όχι μόνον της περιφέρειας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή του «αγροτικού» που σήμερα είναι υποχρεωτικό για κάθε νέο γιατρό.
Οι κενές θέσεις προσωπικών ιατρών θα προκηρύσσονται από τις υγειονομικές περιφέρειες. Κάθε προκήρυξη θα «τρέχει» για έναν χρόνο και στο διάστημα αυτό θα μπορεί να επικαιροποείται αναλόγως των θέσεων που προκύπτουν. Οι επι θητεία προσωπικοί γιατροί μπορούν να είναι είτε νέοι γιατροί που βρίσκονται σε αναμονή για ειδικότητα είτε ειδικευμένοι. Η προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων έχει ως εξής: α) οι ιατροί με ειδικότητα γενικής/οικογενειακής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας, β) οι υπόχρεοι προσωπικοί ιατροί γ) οι επί θητεία προσωπικοί ιατροί.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «ο αναχρονιστικός θεσμός της υποχρεωτικής θητείας των ιατρών υπαίθρου (σσ: «αγροτικό») εκσυγχρονίζεται ώστε να υπηρετούνται οι ανάγκες υγείας των πολιτών για πρόληψη και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ετσι, πλέον τίθεται σε λειτουργία το σύστημα προσωπικών ιατρών υποχρεωτικής θητείας η οποία διαρκεί ένα έτος και αφορά και αστικές περιοχές και όχι μόνο ημιαστικές και αγροτικές περιοχές όπως ίσχυε ως τώρα».
Οπως υποστηρίζει το υπουργείο, το νέο σύστημα μπορεί να μειώσει την καθυστέρηση και τη γραφειοκρατία για την κάλυψη των θέσεων στα περιφερειακά ιατρεία (γνωστά και ως αγροτικά ιατρεία) αλλά και στα Κέντρα Υγείας. Μέχρι σήμερα, οι κενές θέσεις των «αγροτικών» ιατρών σε αυτές τις δομές υγείας, καλύπτονταν μέσω μιας χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας η οποία προέβλεπε μόλις δύο προκηρύξεις κατ’ έτος.
Με τη νέα ρύθμιση, αναφέρουν από το υπουργείο, η χώρα αποκτά ένα ανοιχτό και αυτόματο σύστημα κάλυψης θέσεων για τους προσωπικούς ιατρούς υποχρεωτικής θητείας που αντικαθιστούν τους αγροτικούς σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:
«Από τις πρώτες μέρες της θητείας μου είχα δηλώσει ότι θέλω να στηρίξω και να ενισχύσω τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για χρόνια γνωρίζουμε το πρόβλημα έλλειψης γιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία και στις άγονες περιοχές. Μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουμε βάλει σε εφαρμογή από το καλοκαίρι έως σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι συγκλονιστική η αλλαγή σε σχέση με τα διαχρονικά κενά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα με το νέο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού, θα καταφέρουμε να παρακάμψουμε την αναχρονιστική και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου να έχουμε ένα πιο ευέλικτο και εύκολο σύστημα κάλυψης κενών θέσεων «αγροτικού ιατρού», έτσι ώστε και να μην δημιουργούνται κενά και να βρίσκει ο κόσμος γιατρό την στιγμή που τον χρειάζεται».
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε:
«Το νέο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού υποχρεωτικής θητείας αναμορφώνει τον αναχρονιστικό θεσμό του «αγροτικού ιατρού» επιτυγχάνοντας γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη κάλυψη των κενών θέσεων στις αντίστοιχες κενές θέσεις σε όλη τη χώρα, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται για να λάβει υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News